Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Συνάντηση των μαρξιστικών-λενινιστικών Κομμάτων και Οργανώσεων ευρωπαϊκών χωρών




Το Μάη πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι συνάντηση των μαρξιστικών-λενινιστικών Κομμάτων και Οργανώσεων ευρωπαϊκών χωρών. Σε αυτή συμμετείχαν κόμματα και οργανώσεις από Αλβανία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα και Τουρκία.
Απ’ τους αντιπροσώπους παρουσιάστηκε η οικονομική και πολιτική κατάσταση των χωρών τους, οι αγώνες και κινητοποιήσεις (συγκεντρώσεις, απεργίες, κλπ.) και η πάλη της εργατικής τάξης και των άλλων πλατιών λαϊκών μαζών κατά των επιθέσεων του κεφαλαίου των χωρών τους αλλά και των ισχυρών μονοπωλίων της ιμπεριαλιστικής Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επακολούθησε πλούσια και γόνιμη συζήτηση.
Ένα άλλο θέμα που απασχόλησε τη συνάντηση ήταν η κατάσταση στο χώρο της ΕΕ και η όξυνση των αντιθέσεων σ’ αυτή και υπογραμμίστηκε η παραπέρα αντιδραστικοποίησή της που παίρνει ολοένα και πιο αντιδραστικότερες μορφές, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα και τις γνωστές θέσεις του Λένιν«Οι Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης σε καπιταλιστικό καθεστώς, είτε είναι απραγματοποίητες είτε είναι αντιδραστικές» και ότι στην περίοδο του ιμπεριαλισμού σημειώνεται «στροφή από τη δημοκρατία στην πολιτική αντίδραση» (ΛΕΝΙΝ). Έγινε συζήτηση για τη συνέχιση της νεοφιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής που εξαθλιώνει διαρκώς τις πλατιές λαϊκές μάζες, και σύντομη αναφορά στο Ευρώ και το ρόλο του στη σημερινή περίοδο αλλά και γενικότερα – συζήτηση που θα συνεχιστεί σε επόμενη συνάντηση.
Επίσης συζητήθηκαν το πρόβλημα της ενότητας της εργατικής τάξης και η αναγκαιότητα ευρύτερου ενιαίου μετώπου με υπόδειξη να μελετηθεί συστηματικότερα η εισήγηση του Γκεόργκι  Ντιμιτρόφ στο 7ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς.
Στο τέλος εκπρόσωπος της διεθνούς Συντονιστικής Επιτροπής των μαρξιστικών-λενινιστικών Κομμάτων και Οργανώσεων που παραβρέθηκε στη Συνάντηση υπογράμμισε τη χρησιμότητα και σπουδαιότητα αυτών των συναντήσεων και αναφέρθηκε σύντομα στη δράση της Συντονιστικής Επιτροπής.
Οι εργασίες της συνάντησης των μαρξιστικών-λενινιστικών Κομμάτων και Οργανώσεων των Ευρωπαϊκών χωρών έληξαν με τη σύνταξη-επεξεργασία και συζήτηση Ανακοίνωσης-Διακήρυξης που θα δοθεί στη δημοσιότητα.     

Δεν υπάρχουν σχόλια: