Σάββατο, 20 Ιουνίου 2009

Αλληλεγγύη στους μαροκινούς κομμουνιστές

Το καθεστώς επιτίθεται στους αγωνιστές του Δημοκρατικού Δρόμου

Το κόμμα Δημοκρατικός Δρόμος κάλεσε σε μποϊκοτάζ των δημοτικών εκλογών της 12ης Ιούνη τις οποίες εκτιμούσε ως μια δημοκρατική μασκαράτα, όπου μόνο τα κόμματα εξουσίας ή συγγενή μπορούσαν να συμμετάσχουν. Έχοντας απαγορεύσει δημόσιες συναθροίσεις του, χωρίς πρόσβαση στα μέσα ενημέρωσης, τα οποία υπακούν στις εντολές του καθεστώτος, ο Δημοκρατικός Δρόμος έγινε θύμα με πολυάριθμες συλλήψεις μελών και στελεχών του, μεταξύ των οποίων ο Γενικός Γραμματέας του και 7 σύντροφοί του, οι οποίοι οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη. Σε κοινό ανακοινωθέν τους ευρωπαϊκά μαρξιστικά-λενινιστικά κόμματα και οργανώσεις τονίζουν: «Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στο μαροκινό κόμμα «Ο Δημοκρατικός Δρόμος» και τους πρόσφατα φυλακισθέντες αγωνιστές του, ενώ αυτοί έκαναν καμπάνια για το μποϊκοτάρισμα των δημοτικών εκλογών.(…) Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση όλων των κρατουμένων και το σεβασμό της σωματικής τους ακεραιότητας. Η κράτησή τους επειδή κατήγγειλαν την εκλογική φάρσα, είναι μια ακόμα απόδειξη της έλλειψης δημοκρατίας και ελευθερίας στο Μαρόκο, του οποίου το καθεστώς χαίρει της υποστήριξης των αυτοαποκαλούμενων δημοκρατιών της Ευρώπης και των ΗΠΑ».

Ο γαλλικός ιμπεριαλισμός είναι ένας από τους κυριότερους υποστηρικτές του μαροκινού καθεστώτος. Total, Vivendi Universal, Suez, EDF, Renault, Saint Gobain, Veolia Environnement, Casino, Alcatel, Alstom, Aventis, Bouygues, EADS, Vinci, BNP Paribas, Société Générale, Crédit Agricole, Axa είναι μερικές από τις 1000 γαλλικές επιχειρήσεις που είναι επισήμως εγκατεστημένες στο Μαρόκο. Μερικές εξ αυτών έχουν αναπτύξει «κοινοπραξίες» με μαροκινές επιχειρήσεις, που ελέγχονται από το βασιλικό περίγυρο, οι οποίες είναι εγκατεστημένες σε διάφορες αφρικανικές χώρες, όπου ελέγχουν τομείς- κλειδιά, όπως αυτό των τηλεπικοινωνιών.

Οι νεοαποκιακοί δεσμοί μεταξύ του γαλλικού ιμπεριαλισμού και του Μαρόκου είναι σε πλήρη αρμονία με τη «Françafrique» που οι Sarkozy, Chirac, και όλοι οι Bolloré, Le Floch Prigent, Balkany κλπ χαιρέτισαν, μεταβαίνοντες στην κηδεία μιας από τις πιο χαρακτηριστικές προσωπικότητές της,του Μπονγκό (σ.τ.μ: ο δικτάτορας της Γκαμπόν που πέθανε πριν λίγες μέρες).

Ένα νέο ψέμα που τίθεται στο ενεργητικό του Σαρκοζί: η «Françafrique» δεν τελείωσε, παρότι θα’ πρεπε. Προσαρμόζεται στο πλαίσιο της κρίσης, αλλά συνεχίζει να πλουτίζει τα μεγάλα γαλλικά μονοπώλια.

Παρίσι, 17 Ιούνη 2009
Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών Γαλλίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: