Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2008

ΚΚ Εργατών Γαλλίας: Να σταματήσει η γαλλική ανάμειξη στο Τσαντ!

Για άλλη μια φορά, οι γαλλικές αρχές και οι 1450 άνδρες της δύναμης «Ιέραξ» υποβαστάζουν το δικτάτορα του Τσαντ, Ιντρίς Ντεμπί.

Πρέπει να είναι πολύ ξετσίπωτος κανείς για να ισχυρίζεται, όπως ο Υπουργός Άμυνας, ότι «η Γαλλία είναι ουδέτερη» σε αυτό το νέο πόλεμο. Το 2006, ήταν οι βομβαρδισμοί των γαλλικών αεροπλάνων, που είχαν βάση το Τσαντ, που απέτρεψαν την ανατροπή του καθεστώτος Ντεμπί. Σήμερα, τα μιράζ «κατέφυγαν» σε μια γειτονική χώρα, κάτι όμως που δεν σημαίνει ότι οι γάλλοι στρατιωτικοί δεν παραμένουν δραστήριοι. Και μόνο με την παρουσία τους, συνεχίζουν να προστατεύουν ένα καθεστώς που δεν διατηρείται παρά μόνο με τη βία. Αύριο, θα μάθουμε ίσως ότι γάλλοι στρατιώτες συμμετείχαν ενεργά στις συγκρούσεις που προκαλούν πολυάριθμα θύματα μεταξύ του άμαχου πληθυσμού.

Μια νέα μαύρη σελίδα της Franηafrique γράφεται αυτό τον καιρό.
Αντίθετα με όσα διατείνονται οι γαλλικές αρχές, αυτή η νεοαποικιακή πολιτική, η οποία αποτελεί το στήριγμα αντιδραστικών καθεστώτων που δέχονται, ως αντάλλαγμα, τη λεηλασία των πλούτων των χωρών τους, δεν έχει σταματήσει! Μπορεί κάποια στιγμή ο Σαρκοζύ να αφήσει τον Ντεμπί, όμως ο γαλλικός ιμπεριαλισμός δεν επιθυμεί να αφήσει το Τσαντ, μια χώρα-κλειδί για τη στρατιωτική του παρουσία στην Αφρική.

Τι πάει να υπερασπίσει η EUfor;

Είναι στο Τσαντ και στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία που οι Σαρκοζί-Κουσνέρ θέλουν να αναπτύξουν μια ευρωενωσιακή στρατιωτική δύναμη 3.700 ανδρών, εμπλέκοντας άμεσα 14 χώρες. «Αυτή η επιχείρηση είναι μια θαυμάσια εκδήλωση της ευρωπαϊκής άμυνας την οποία οφείλουμε να οικοδομήσουμε. Και κανείς δεν αρνήθηκε να καταθέσει τη χρηματική του συνεισφορά. Αντίθετα, οι από κοινού προσπάθειες έχουν ξεπεράσει τις προβλέψεις μας» επιχαίρει ο Κουσνέρ μπροστά στους βουλευτές. Όμως τι πάει να «υπερασπίσει» εκεί η ευρωπαϊκή δύναμη;
Επισήμως, πρόκειται να προστατεύσεις τους «πρόσφυγες και τους εκτοπισμένους» των 2 χωρών. Αλλά πώς να μη δει κανείς μια στρατιωτική και πολιτική ανάμειξη που στόχο έχει την επιβεβαίωση της παρουσίας της ΕΕ σε μια στρατηγική περιοχή, που έγινε το πεδίο μαχών για επιρροή μεταξύ Ευρώπης, ΗΠΑ και Κίνας, για τον έλεγχο των πηγών πετρελαίου, ειδικότερα εκείνων της Ντομπά και εκείνων που παραμένουν ανεκμετάλλευτων (ουράνιο).

Η υπεράσπιση των «ζωτικών συμφερόντων» της ΕΕ είναι ένα από τα καθήκοντα της Ευρωπαϊκής Άμυνας όπως αναγράφεται στη συνθήκη της Λισαβόνας. Αυτό σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις εννοούν τη συμμετοχή του συνόλου των χωρών της ΕΕ στην άμυνα των δικών τους συμφερόντων, τα οποία παρουσιάζονται ως ζωτικά συμφέροντα της ΕΕ.

Μαζί με τον λαό του Τσαντ, λέμε: Έξω τα γαλλικά στρατεύματα από το Τσαντ!
Μαζί με τους λαούς της Αφρικής, λέμε: Έξω τα γαλλικά στρατεύματα από την Αφρική!

Κατάργηση των γαλλικών βάσεων!
Και μαζί με τους λαούς της Ευρώπης που δεν θέλουν μια πολιτική στρατιωτικών επεμβάσεων, λέμε: όχι στην ΕUfor!

Αρκετά διήρκεσε η Franηafrique, αλληλεγγύη στους λαούς της Αφρικής!

Παρίσι, 3 Φλεβάρη 2008,
Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών Γαλλίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: