Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2008

Η ελευθερία και η δημοκρατία δε μπορούν να περιοριστούν μόνο στη μαντίλα

18 Φεβρουαρίου 2008

Το κοινοβούλιο αποφάσισε να αναθεωρήσει το Σύνταγμα προκειμένου να αρθεί η απαγόρευση της Ισλαμικής μαντίλας στα Τούρκικα πανεπιστήμια με τις ψήφους των βουλευτών του AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) και του MHP (Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης). Αυτή η αναθεώρηση του συντάγματος παρουσιάστηκε ως αναγκαία για τη δημοκρατία και την ελευθερία.

Γνωρίζουμε, όμως, ότι και τα δύο αυτά κόμματα αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση, CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα) είναι εναντίον των δημοκρατικών δικαιωμάτων των εργατών και του Κουρδικού λαού της Τουρκίας.

Το ότι αδιαφορούν για πολλά άλλα θεμελιώδη ζητήματα και το ότι περιορίζουν το αίτημα για ελευθερία και δημοκρατία μόνο στο ζήτημα της απαγόρευσης της μαντίλας φανερώνει ότι αυτά τα κόμματα είναι υποκριτές και όχι δημοκράτες.

Όσο η Κυβέρνηση και ο Στρατός επιμένουν σε μια στρατιωτική επίλυση του Κουρδικού ζητήματος αντί μιας δημοκρατικής λύσης, όσο η ελευθερία στη σκέψη και την έκφραση ποδοπατούνται από νόμους όπως το Άρθρο 301, όσο τα μαθήματα των θρησκευτικών είναι υποχρεωτικά στα σχολεία και η οργάνωση των εργατών σε σωματεία είναι απαγορευμένη με νόμους, το AKP και το MHP δεν πετυχαίνουν τίποτα άλλο από το να γελοιοποιούνται δίνοντας ένα σόου δημοκρατίας και ελευθερίας με τη μαντίλα.

Η αντίληψη του Κόμματος Εργασίας (EMEP) περί δημοκρατίας δεν είναι η ίδια με αυτή του Πρωθυπουργού Ερντογάν ο οποίος «απαιτεί οι Τούρκοι της Γερμανίας να διδάσκονται τα μαθήματα στη μητρική τους γλώσσα ενώ παράλληλα απαγορεύει στους Κούρδους και να μιλάνε τη μητρική τους γλώσσα στην Τουρκία». Το Κόμμα Εργασίας υποστηρίζει την ελευθερία σε όλους τους τομείς συμπεριλαμβανομένης της μαντίλας και της ελευθερίας στην ένδυση και παλεύει για τη δημιουργία μιας δημοκρατικής Τουρκίας. Όμως, το Κόμμα Εργασίας θεωρεί καθήκον του να αφυπνίζει το λαό ώστε να μην πιστεύει αυτό το παιχνίδι της «ελευθερίας» και «δημοκρατίας».

Η μαντίλα δεν είναι το μόνο απαγορευμένο πράγμα στην Τουρκία. Επιπλέον, η άρση της απαγόρευσης της δεν είναι πρώτης προτεραιότητας ανάμεσα στις απαγορεύσεις. Η ελευθερία και η δημοκρατία δε μπορούν να περιοριστούν στην «ελευθερία της μαντίλας».

Αναμφίβολα, η επιλογή της ένδυσης πρέπει να είναι ελεύθερη και κανείς δεν πρέπει να βρίσκεται κάτω από πίεση επειδή φοράει ή όχι μαντίλα. Όμως αυτό δε σημαίνει ότι η μαντίλα είναι συνώνυμο της δημοκρατίας. Η μαντίλα χρησιμοποιείται ως πολιτικό σύμβολο που στοχεύει στην εκμετάλλευση της θρησκείας. Πέρα από το ότι είναι ένα ζήτημα ελευθερίας, είναι και ένα αντικείμενο πίεσης φεουδαρχικού τύπου που εξαναγκάζει τις γυναίκες να είναι καλυμμένες. Η αφύπνιση του λαού της Τουρκίας πάνω σε αυτό το ζήτημα είναι επίσης καθήκον του Κόμματος Εργασίας.

Είναι αναμφισβήτητη η αναγκαιότητα για πολιτική ελευθερία και δημοκρατία στην Τουρκία. Το Κόμμα Εργασίας συνεχίζει να μάχεται για τη δημοκρατία και τις ελευθερίες.


Κόμμα Εργασίας της Τουρκίας (EMEP)
Κεντρικό Γραφείο

Δεν υπάρχουν σχόλια: