Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

«Ανεξάρτητες αρχές», θεσμός του αστικού κράτους για τη συγκάλυψη και ωραιοποίησή του

Για τη δημιουργία αυταπάτων και ψευδαισθήσεων στους εργαζόμενους

Κατά διαστήματα στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας, ανάμεσα στα αστικά, σοσιαλδημοκρατικά και εθνικιστικά-φασιστικά κόμματα της χώρας, εμφανίζονται αντιθέσεις και οξύνσεις σε σχέση με τις αποφάσεις της εκάστοτε κυβέρνησης και τα τρέχοντα ζητήματα. Αντιθέσεις και οξύνσεις όχι για την επίλυση προβλημάτων των εργαζομένων και γενικότερα του λαού, αλλά για το πώς και ποια θέση των αστικών, σοσιαλδημοκρατικών κ.τ.λ. κομμάτων θα εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα της ντόπιας αστικής τάξης και των ξένων πολυεθνικών εταιρειών και μονοπωλίων. Αλλά και αντιθέσεις και οξύνσεις ανάμεσα στα αστικά, σοσιαλδημοκρατικά εθνικιστικά-φασιστικά κόμματα για το ποιο κομμάτι της αστικής τάξης ντόπιο και ξένο, που εκπροσωπούν θα ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς, το «μοίρασμα της πίτας», της καπιταλιστικής οικονομίας κτλ. και κατεπέκταση την εισροή ολοένα και περισσοτέρων κερδών από τις οικονομικές επενδύσεις τους.
Φυσικά στα πλαίσια αυτά μεγαλώνει και εντείνεται η επίθεση στους εργαζόμενους, με την αφαίρεση ολοένα και περισσότερων κοινωνικών δικαιωμάτων, με φόρους, με περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, σε συντάξεις, υγεία, παιδεία κ.τ.λ., για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων των τραπεζών, βιομηχάνων, εμπόρων, των πολυεθνικών κ.τ.λ.
Στα δελτία των ειδήσεων στις τηλεοράσεις, στο διαδίκτυο και στις εφημερίδες οι αντιθέσεις και οξύνσεις γίνονται το πρώτο θέμα, με ζητούμενο τη λύση. Οι πληρωμένοι παπαγάλοι της δημοσιογραφίας και οι «πρόθυμοι ηλίθιοι» στο χώρο αυτό, αλλά και οι διάφοροι «αναλυτές» και οι εκπρόσωποι των αστικών κομμάτων γράφουν και μιλάνε ότι έχουν τη «μαγική λύση».
Απευθύνονται και αναφέρονται στις «ακομμάτιστες», στις «αδέσμευτες» και «ανεξάρτητες» αρχές ή και πιο πέρα στην «αδέσμευτη και ανεξάρτητη δικαιοσύνη», οι οποίες έχουν την λύση, αρκεί να συνεδριάσουν ή να ασχοληθούν με το θέμα για τη λύση του, όμως ο πρόεδρος και τα μέλη των «Ανεξάρτητων Αρχών» διορίζονται από την κυβέρνηση σε συνεννόηση με τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Ο διορισμός τους είναι αποτέλεσμα συζητήσεων αντιθέσεων και συμβιβασμών ανάμεσα στα αστικά, σοσιαλδημοκρατικά, εθνικιστικά-φασιστικά κόμματα.
Τονίζεται και γίνεται είδηση στα ΜΜΕ, ότι οι «αρχές» αυτές είναι «ακομμάτιστες», όταν ο πρόεδρος και τα μέλη διορίζονται από τα κόμματα αυτά, ή είναι και μέλη τους, ότι είναι «αδέσμευτες», μα είναι δεσμευμένες να λειτουργούν με τις νομοθετικές αποφάσεις της εκάστοτε κυβέρνησης και το αστικό σύνταγμα. Φυσικά το αστικό σύνταγμα, οι ίδιες οι αστικές κυβερνήσεις πολλές φορές το κάνουν κουρελόχαρτο. Είναι δεσμευμένες να λειτουργούν με τις νομοθετικές αποφάσεις της εκάστοτε κυβέρνησης, οι οποίες «μοιράζουν» ανεργία, φτώχια και εξαθλίωση για τους εργαζόμενους και πλούτη για τις τράπεζες, βιομήχανους, εμπόρους τις πολυεθνικές κ.τ.λ.
Προβάλλονται ως «ανεξάρτητες» αλλά «υπόκεινται στη Δικαστική Λειτουργία, αφού οι αποφάσεις ελέγχονται από αυτή και έπειτα από το ΣτΕ». Φυσικά οι «Ανεξάρτητες αρχές», διοριζόμενες από τις αστικές κυβερνήσεις, λειτουργούν στα πλαίσια του αστικού κράτους, το οποίο είναι η οικονομική και πολιτική οργάνωση της άρχουσας αστικής τάξης για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της. Αλλά και η αστική δικαιοσύνη, η οποία προβάλλεται ως «ανεξάρτητη» δεν είναι τίποτα άλλο, παρά ταξική δικαιοσύνη δηλ. η θέληση της αστικής τάξης περασμένη μέσα από την μορφή των νόμων για την εξυπηρέτηση των δικών της συμφερόντων της, με κυρίαρχο την υπεράσπιση της ατομικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής και την διαιώνιση του βάρβαρου εκμεταλλευτικού αντιδραστικού συστήματος του καπιταλισμού. Ενάντια στη θέληση, τα συμφέροντα και την κοινωνική απελευθέρωση των εργαζομένων.
Αλλά και τα μέλη των «Ανεξάρτητων Αρχών», ήταν ή είναι μέλη των αστικών κομμάτων ή υπηρέτησαν ή υπηρετούν θεσμούς του αστικού κράτους, για τη διαφύλαξη του, δικαστικοί, πρώην βουλευτές κτλ. Χαρακτηριστική περίπτωση στο ΕΣΡ προτάθηκε από την ΝΔ και διορίστηκε στις 10/11/2016, πρόεδρος ο Αθ.  Κουτρομάνος, πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου, ενώ πριν για την ίδια θέση προτάσσονταν από το ΣΥΡΙΖΑ, ο επίσης δεξιός εθνικιστής και πρώην μέλος του μοναρχοφασιστικού κόμματος της ΝΔ, βουλευτής, Βύρων Πολύδωρας και μεταξύ άλλων και υπουργός Δημόσιας Τάξης το 2006-2007 με ΜΑΤ, ξύλο και δακρυγόνα ενάντια στους εργαζόμενους.  
Ο θεσμός των «Ανεξάρτητων Αρχών» εμφανίστηκε το 1809 στην Σουηδία, στη συνέχεια στην Φινλανδία, στις ΗΠΑ στα τέλη του 19ου, στη Γαλλία το 1950, στην Αγγλία και στην Ελλάδα τυπικά από τη δεκαετία του 1980.
Σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούνε οι εξής «Ανεξάρτητες αρχές»: Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (Ε.Σ.Ρ.), Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, Συνήγορος του Πολίτη, Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), ΝΠΔΔ - Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Όλες αυτές οι «Ανεξάρτητες Αρχές» που εμφανίζονται ως «Αρχές», που λειτουργούν δήθεν πάνω από τάξεις και ταξικά συμφέροντα έχουν στην πραγματικότητα σαφή το ταξικό χαρακτήρα που συνίσταται στην υπεράσπιση του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος γενικά και της εξάρτησης και επιπλέον κατά δεύτερον την υπεράσπιση των ταξικών συμφερόντων της μπουρζουαζίας και κατά τρίτον έχουν ως στόχο την σκέψη και την ταξική συνείδηση των εργαζομένων και της νεολαίας, με σκοπό να κρύψουν τον εκμεταλλευτικό, καταπιεστικό και βάρβαρο χαρακτήρα του κοινωνικού συστήματος του καπιταλισμού, για τις αιτίες και τα αποτελέσματα των κοινωνικών προβλημάτων που ζουν και βιώνουν οι εργαζόμενοι. Προωθούν την αντίληψη ως  «Ανεξάρτητες Αρχές» πέρα από κόμματα, κοινωνικές τάξεις κτλ. ότι μπορούν να λύνουν τα προβλήματα. Θέλουν να κρύψουν τις πραγματικές αιτίες για το σύνολο των κοινωνικών προβλημάτων, που γεννεσιουργός αιτία είναι ο καπιταλισμός και μάλιστα σε μια εξαρτημένη χώρα από το διεθνές κεφάλαιο και τον ιμπεριαλισμό, όπως είναι η Ελλάδα. Θέλουν να ωραιοποιήσουν το σύστημα, δηλώνοντας πως «στην δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα». Περνάνε το μήνυμα πως αρκεί να λειτουργούν οι νόμοι, οι θεσμοί και όλα λύνονται. Καλούνε τα αστικά, σοσιαλδημοκρατικά, εθνικιστικά-φασιστικά κόμματα να συμμετέχουν στους θεσμούς. Θεσμούς του αστικού κράτους για την συγκάλυψη και ωραιοποίηση του, για δημιουργία αυταπατών και ψευδαισθήσεων στους εργαζόμενους σχετικά με το ρόλο του αστικού κράτους, τις εκάστοτε κυβερνήσεις του και τα κόμματα που τις υπηρετούν. Κυβερνήσεις που δεν είναι τίποτα άλλο παρά υψηλόμισθοι υπάλληλοι της αστικής τάξης, των πλουσίων. Θεσμούς του αστικού κράτους για τους οποίους, χαρακτηριστικό είναι ότι στη διάσκεψη των προέδρων της βουλής, στις 10/11/2016, για την συγκρότηση του ΕΣΡ  συμμετείχαν όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα. 20 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ, Δημ. Συμπαράταξης και Ποταμιού) ψήφισαν για την συγκρότηση του ΕΣΡ, του προέδρου και των μελών, έναντι 4 βουλευτών που ψήφισαν «παρών» («Κ»ΚΕ, Χ.Α και Ένωση Κεντρώων). Η Ένωση Κεντρώων και η χιτλερική συμμορία της Χ.Α. δηλώνουν και τάσσονται ανοιχτά με το σύστημα. Ανάμεσα τους όμως προβάλει και το «Κ»ΚΕ το οποίο ψήφισε «παρών», το οποίο αυτοπροβάλλεται ως «κόμμα της εργατικής τάξης». Το «παρών» από μόνο του νομιμοποιεί την συγκρότηση του συγκεκριμένου ΕΣΡ, συμβάλλοντας στη δημιουργία αυταπαυτών και ψευδαισθήσεων στους εργαζόμενους, για τον υπερταξικό χαρακτήρα του συγκεκριμένου θεσμού δηλ. ότι δήθεν εξυπηρετεί και τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: