Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

ICMLPO: Αλληλεγγύη στον αγώνα των αραβικών λαών

Εμείς, τα κόμματα και οι οργανώσεις της Ευρώπης, μέλη της Διεθνούς Διάσκεψης Μαρξιστικών-Λενινιστικών Κομμάτων και Οργανώσεων (ICMLPO), εκφράζουμε την πεποίθηση ότι οι εξεγέρσεις στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή είχαν ως αιτία τις απάνθρωπες βιοτικές συνθήκες των λαϊκών μαζών και την επιβολή δεσποτικών καθεστώτων σ’ αυτές τις χώρες.

Οι συνθήκες αυτές αντικειμενικά χειροτέρευσαν ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας κρίσης του καπιταλισμού.

Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα όσον αφορά το δημοκρατικό και, πάνω απ’ όλα το κοινωνικό, ζήτημα, την εκμετάλλευση, την φτώχεια και τις ανισότητες που προκάλεσε η ιμπεριαλιστική πολιτική λεηλασίας και καταπίεσης των λαών των εξαρτημένων χωρών.

Οι δημοκρατικές και οι επαναστατικές διαδικασίες συνεχίζονται με αγώνες για να ανατρέψουν τα δεσποτικά και αντιδραστικά καθεστώτα, να εξαλείψουν πλήρως τα προνόμια της ολιγαρχίας, να κατακτήσουν πολιτικές ελευθερίες, να σπάσουν την εξάρτηση στον ιμπεριαλισμό και ν’ ανοίξουν την προοπτική μιας νέας κοινωνίας.

Όλα αυτά τα γεγονότα δείχνουν τις επαναστατικές δυνατότητες των λαών των εξαρτημένων χωρών, της καταπιεσμένης νεολαίας, των βασικών, δηλαδή, πρωταγωνιστών της επαναστατικής διαδικασίας που βρίσκεται σ’ εξέλιξη.

Η σημασία τους για το προλεταριάτο είναι μεγάλη γιατί αδυνατίζουν τις θέσεις του καπιταλισμού και μπορούν να μετατρέψουν τις εξαρτημένες χώρες από εφεδρείες του ιμπεριαλισμού σε εφεδρείες της προλεταριακής επανάστασης.

Αυτά τα κινήματα έχουν, γενικά, προοδευτικό χαρακτήρα και προσφέρουν πολύτιμα μαθήματα στο διεθνές προλεταριάτο γιατί φωτίζουν τους καταπιεσμένους μέσω της πάλης, τους κάνει να έχουν εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους και βάζουν την ιδέα της επανάστασης στην ημερήσια διάταξη.

Στηρίζουμε αποφασιστικά τα επαναστατικά και απελευθερωτικά κινήματα των καταπιεσμένων λαών που ενισχύουν το διεθνές μέτωπο πάλης εναντίον του ιμπεριαλισμού. Πρέπει, ειδικότερα, να υποστηρίξουμε την δημοκρατική επανάσταση της Τυνησιακού λαού εναντίον της δικτατορίας του Μπεν Αλί, μια επανάσταση στην οποία το Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών της Τυνησίας παίζει σημαντικό ρόλο, δρώντας με αποφασιστικότητα και καθαρές ιδέες.

Ο ιμπεριαλισμός προσπαθεί είτε να συντρίψει είτε να ελέγξει αυτές τις επαναστατικές διαδικασίες με διάφορα μέσα, μεταξύ άλλων, και με οικονομικό στραγγαλισμό. Γι’ αυτό το λόγο, προτείνουμε την διεξαγωγή μιας πλατιάς εκστρατείας διεθνούς αλληλεγγύης που θ’ απαιτεί την διαγραφή του εξωτερικού χρέους της Τυνησίας. Το χρέος είναι ένα σημαντικό όπλο στα χέρια του ιμπεριαλισμού για να στραγγαλίζει λαούς και να διατηρεί χώρες σε κατάσταση εξάρτησης.

Απ΄ την αρχή των λαϊκών εξεγέρσεων, ο ιμπεριαλισμός και ειδικότερα οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαϊκές δυνάμεις όπως η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιταλία, η Νορβηγία, η Ισπανία και άλλες έχουν επέμβει, άμεσα ή έμμεσα, στην περιοχή με σκοπό να επανακτήσει τον έλεγχο και να εκμεταλλευθεί την κατάσταση.

Ο πόλεμος που οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, μέσω του στρατιωτικού τους βραχίονά, του ΝΑΤΟ, έχουν εξαπολύσει στην Λιβύη είναι ένας αντιδραστικός, ιμπεριαλιστικός πόλεμος με σκοπό τη λεηλασία εξαρτημένων χωρών, την κοινωνική και εθνική καταπίεση, την κατάπνιξη των επαναστατικών κινημάτων.

Οι αντικειμενικοί στόχοι του πολέμου είναι η τοποθέτηση μιας κυβέρνησης ανδρεικέλων στη Λιβύη που θα τους επιτρέψει να προμηθεύονται πετρέλαιο, αέριο και νερό σε προνομιακές τιμές, η ιδιοποίηση του οικονομικού πλούτου της Λιβύης, ο έλεγχος μιας στρατηγικής περιοχής για την πρόληψη και καταστολή λαϊκών επαναστάσεων κινημάτων και η εκτόπιση αντίπαλων καπιταλιστικών δυνάμεων από τη περιοχή.

Είναι η πρώτη φορά που το ΝΑΤΟ επεμβαίνει σ’ αυτή τη περιοχή και αυτή η επέμβαση είναι μέρος νέας στρατηγικής του να ελέγξει ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο. Πρέπει να ξεσκεπάσουμε και ν΄ απορρίψουμε την εγκληματική πολιτική πολέμου και τρόμου του ΝΑΤΟ στην οποία παίρνει μέρος και η ΕΕ.

Απαιτούμε τον άμεσο τερματισμό του πολέμου, την απόσυρση των ιμπεριαλιστικών ενόπλων δυνάμεων από τη Λιβύη, το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Απαιτούμε την έξοδο των χωρών από το ΝΑΤΟ, το κλείσιμο των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων, τη δαπάνη δημόσιου χρήματος για κοινωνικές υπηρεσίες και όχι για πόλεμο. Θ’ ακολουθήσουμε πολιτική ειρήνης και αλληλεγγύης με τους αγωνιζόμενους λαούς.

Υποστηρίζουμε την ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος την κυριαρχία και την εθνική ανεξαρτησία κάθε χώρας. Ειδικά για την περίπτωση της Συρίας, καταγγέλλουμε την ανάμειξη στα εσωτερικά της χώρας και τις απειλές για ιμπεριαλιστική επέμβαση.

Επιβεβαιώνουμε την αλληλεγγύη με τον Παλαιστινιακό λαό και απαιτούμε τον άμεσο τερματισμό του απάνθρωπου αποκλεισμού που έχει επιβάλει το ρατσιστικό κράτος του Ισραήλ στους μαρτυρικούς κατοίκους της Γάζας. Υποστηρίζουμε τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για την πλήρη αναγνώριση των εθνικών του δικαιωμάτων. Καταδικάζουμε την εγκληματική Σιωνιστική πολιτική και, ταυτόχρονα, καταγγέλλουμε την συνέργεια της ΕΕ με το Ισραήλ σε πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο.

Απαιτούμε τον τερματισμό της ρατσιστικής και ξενοφοβικής πολιτικής εναντίον των μεταναστών, μια πολιτική που απλώνεται σ’ ολόκληρη την Ευρώπη. Καταγγέλλουμε την στρατιωτικοποίηση της Μεσογείου από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που την ίδια ώρα μιλούν υποκριτικά για ανθρώπινα δικαιώματα.

Καταγγέλλουμε τον παραλληλισμό που κάνουν οι αντιδραστικές δυνάμεις μεταξύ τρομοκρατίας και Ισλάμ.

Λέμε όχι στους ελιγμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις σχέσεις της με τις Αφρικανικές χώρες, στην πολιτική των ελευθέρων αγορών, στην ιδιωτικοποίηση και την καταστροφή των κοινωνικών υπηρεσιών.

Ζήτω ο αγώνας και η διεθνής αλληλεγγύη των λαών

Κοπεγχάγη, Μάιος 2011

Ευρωπαϊκή Περιφερειακή Συνάντηση της Διεθνούς Σύσκεψης Μαρξιστικών-Λενινιστικών Κομμάτων και Οργανώσεων (ICMLPO)

Εργατικό Κομμουνιστικό Κόμμα Δανίας - APK
Κομμουνιστικό Κόμμα των Εργατών Γαλλίας - PCOF
Κίνηση για την Ανασύνταξη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας 1918-55
Κομμουνιστική Πλατφόρμα Ιταλίας
Μαρξιστική-Λενινιστική Οργάνωση “Επανάσταση” Νορβηγίας
Κομμουνιστικό (Μαρξιστικό Λενινιστικό) Κόμμα Ισπανίας - PCE(m-l)
Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας - TDKP
Οργάνωση για τη Συγκρότηση ενός Κομμουνιστικού Κόμματος των Εργατών Γερμανίας (Arbeit Zukunft)

Δεν υπάρχουν σχόλια: