Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Κόμμα Εργασίας Τουρκίας (EMEP): Για τις επερχόμενες εκλογές στην Τουρκία

Στις 12 Ιουνίου θα διεξαχθούν στην Τουρκία γενικές εκλογές. Εξαιτίας του ορίου του 10% για την είσοδο στην βουλή, συμμετέχουμε στις εκλογές με ανεξάρτητους υποψήφιους κάτω από την σημαία του μπλοκ της Εργασίας, Ελευθερίας και Δημοκρατίας. Το πολιτικό κόμμα του Κουρδικού κινήματος και το ΕΜΕΠ είναι οι κύριες δυνάμεις του μπλοκ στο οποίο συμμετέχουν επίσης 16 κόμματα και οργανώσεις. Το εκλογικό μανιφέστο του μετώπου είναι το ακόλουθο.

Δημοκρατική λύση και ειρήνη στο κουρδικό ζήτημα

Το κουρδικό ζήτημα, για το οποίο κανείς δεν απαιτεί τίποτα άλλο από μια δημοκρατική και ειρηνική διέξοδο, πρέπει να λυθεί οπωσδήποτε μέσα στο επόμενο διάστημα. Δεν είναι πια υπόσχεση αλλά ένα καθήκον να αναλογιστούμε το παρελθόν και να σταματήσουμε την αιματοχυσία.

Όταν ο λαός είναι τόσο πολύ φιλικά προσκείμενος στη λύση και ελπίζει σ’ αυτή, δεν θα επιτρέψουμε ν’ αρχίσει πάλι ο πόλεμος για χάρη των ψήφων και των συμφερόντων του κυβερνόντος κόμματος. Θα πάρουμε πρωτοβουλία για διαρκή ειρήνη και θα ξεσκεπάσουμε τη διπρόσωπη στάση του ΑΚΠ που απ’ τη μια υποδαυλίζει την σύρραξη και απ’ την άλλη κατηγορεί ως πολεμοκάπηλους όλους εκτός απ’ τον εαυτό του.

Κανένας μας δεν αντέχει να συνεχιστεί ο πόλεμος για ακόμα 30 χρόνια, να χαθεί έστω και μια ζωή, μια περιουσία. Όλοι οι εμπλεκόμενοι και ιδιαίτερα η εξουσία πρέπει να βάλουν στην άκρη τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντά τους και να δείξουν θέληση για την εύρεση λύσης με την προοπτική εγκαθίδρυσης διαρκούς ειρήνης που για χρόνια επιθυμεί ολόκληρη η τουρκική κοινωνία. Τα αιτήματα και οι προσδοκίες του κουρδικού λαού πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν και οι τρίχρονες συνομιλίες στο Ιμραλί πρέπει να εξελιχθούν άμεσε σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Το κυβερνόν Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, όπως όλες οι δυνάμεις που επιμένουν στο ότι είναι αδύνατον να βρεθεί λύση και υποβάλουν την τουρκική κοινωνία στο πόλεμο, στη σύγκρουση, στο πόνο και στα δάκρυα, βάζουν τα οικονομικά συμφέροντα πάνω από την ανάγκη των ανθρώπων να ζήσουν αδελφικά και ειρηνικά και θα οδηγηθούν να πληρώσουν το τίμημα στην ιστορία. Θα βρούμε τη λύση με τις δικές μας δυνάμεις χωρίς να ελπίζουμε σε βοήθεια από την εξουσία.

Οικονομία

Θα δημιουργηθούν μηχανισμοί σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο που θα παρέχουν εποπτεία και θα δίνουν την ευκαιρία για συμμετοχή στους παραγωγούς, τους καταναλωτές και τους εργαζόμενους στην διαχείριση της οικονομίας εκτός κυβερνητικών πλαισίων.

Για την ανάπτυξη της βιομηχανίας, της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της επιστήμης και της τεχνολογίας στη βάση οικονομικής και πολιτικής δημοκρατίας και σε αντιστοιχία με το γενικό συμφέρον του συνόλου, ο στόχος θα είναι η συμμετοχή στην οικονομική της κοινωνίας ζωή μέσω των συνεταιρισμών και σύγχρονων συγκεντροποιημένων επιχειρήσεων.

Θα πραγματοποιηθούν αναπτυξιακά έργα με τη συμμετοχή των τοπικών και περιφερειακών αρχών και των κοινωνικών οργανώσεων, θα ιδρυθούν περιφερειακά αναπτυξιακά κέντρα για την εξάλειψη των περιφερειακών ανισοτήτων και θα δημιουργηθεί ένα κεντρικό αναπτυξιακό κονδύλι για την χρηματοδότηση των φτωχότερων περιοχών.

Ίση και δωρεάν κοινωνική ασφάλιση για όλους

Οι οικογένειες με χαμηλό εισόδημα θα υποστηριχθούν από κοινωνικές παροχές. Οι άστεγοι θα πρέπει τεθούν υπό προστασία και να ασφαλιστούν. Τα παιδιά του δρόμου και τα ορφανά που είναι εξαρτημένα από ουσίες και ζουν κάτω από συνθήκες εξαθλίωσης που μπορεί να οδηγήσουν σε κάθε είδους κατάχρηση. Η συμμαχία μας θα δημιουργήσει κέντρα για αυτά τα παιδιά, όπου θα παρέχεται στέγη, εκπαίδευση, καθοδήγηση και την υγειονομική περίθαλψη. Οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς που χρειάζονται ειδική φροντίδα θα εντάσσονται στην κοινωνική ασφάλιση. Θα δοθεί ένας αποτελεσματικός αγώνας κατά της μαύρης εργασίας. Τα αντικίνητρα θα πρέπει να εφαρμόζονται ώστε να επιτευχθεί η ένταξη όλων των εργαζομένων στην κοινωνική ασφάλιση.

Σύνταγμα

Θα καταρτίσουμε όλοι μαζί νέο Σύνταγμα, το οποίο δεν θα επιβάλλει καμία ιδεολογία και δεν θα περιγράφει το έθνος και την ιθαγένεια σε εθνοτική βάση, θα περιορίζει τις εξουσίες του κράτους, θα στηρίζεται στα ατομικά και συλλογικά δικαιώματα, θα στηρίζει την εργασία, ένα Σύνταγμα προοδευτικό στις σχέσεις των φύλων, που θα επιδεικνύει τον ίδιο σεβασμό προς τη φύση και προς τον άνθρωπο και θα προστατεύει όλες τις διαφορετικές κουλτούρες, τις πεποιθήσεις και τις αξίες της Τουρκίας.

Δημοκρατική Αυτονομία

Θεωρούμε την Δημοκρατική Αυτονομία, το οποίο σημαίνει δημοκρατική αυτοδιοίκηση, ως την ενίσχυση των προϋποθέσεων για τη δημοκρατία. Πρέπει να γίνει μια ριζική μεταρρύθμιση στην πολιτική και διοικητική δομή για την πραγμάτωση της Δημοκρατικής Αυτονομίας, που θα διασφαλίσει την δημοκρατική ενότητα και το μοντέλο της άμεσης και συμμετοχικής δημοκρατίας, και όχι της διαίρεσης και της φθοράς, όπως κάποιοι ισχυρίζονται. Εκτός από την επίσημη γλώσσα της Τουρκίας, οι περιφέρειες θα χρησιμοποιούν και άλλες δεύτερες και τρίτες γλώσσες (όπως η κουρδική) σύμφωνα με τις ειδικές τους ανάγκες.

Υποστήριξη στο μπλοκ

Ανεξάρτητοι υποψήφιοι του μπλοκ Εργασίας, Ελευθερίας και Δημοκρατίας έχουν λάβει υποστήριξη από εκατοντάδες διανοούμενους, ακαδημαϊκούς, συγγραφείς, τραγουδιστές, ηθοποιούς και δημοσιογράφους. Πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις, εργατικές συνομοσπονδίες ανακοίνωσαν επίσης την υποστήριξή τους σε υποψηφίους του μπλοκ. Ο Παλαιστίνιος πρώην διοικητής ανταρτών Λεϊλά Χαλέντ ήρθε στη Μερσίνη για να εκφράσει την υποστήριξή του στο τοπικό υποψήφιο του μπλοκ Ερτογρούλ Κιουρξού. Απευθυνόμενος στο πλήθος που παρευρίσκονταν σε γλέντι που οργάνωσε το παράρτημα Μερσίνης του Κόμματος Δημοκρατίας και Ειρήνης, ο πολλά χρόνια ακτιβιστής Χαλέντ είπε "Η πάλη μας είναι κοινή. Αν βρίσκομαι εδώ μαζί σας απόψε είναι γιατί βλέπω τη πάλη σας ως δική μου. Στις 12 Ιουνίου θα γευτούμε τη χαρά της νίκης".

Ο πρόεδρός μας είναι ανεξάρτητος υποψήφιος

Ο πρώην πρόεδρος του Κόμματος Εργασίας, Αμπντουλάχ Λεβέντ Τουζέλ, συμμετέχει σ’ αυτές τις εκλογές ως ανεξάρτητος υποψήφιος του μπλοκ από την Κωνσταντινούπολη τη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας. Παραιτήθηκε από τη προεδρία του ΕΜΕΠ ώστε να είναι ανεξάρτητος υποψήφιος. Ο Τουζέλ ήταν ανεξάρτητος υποψήφιος από τη Σμύρνη στις βουλευτικές εκλογές του 2007 αλλά δεν εκλέχθηκε. Κατεβαίνουν περίπου 60 ανεξάρτητοι υποψήφιοι ιδιαίτερα στην κουρδική περιοχή της Τουρκίας και σε μερικές δυτικές πόλεις όπως η Κωνσταντινούπολη, η Σμύρνη, η Άγκυρα, Μερσίνη, τα Άδανα και άλλες. Σε περισσότερες από 40 άλλες πόλεις συμμετέχουμε στις εκλογές ως Κόμμα Εργασίας (ΕΜΕΠ). Σ’ αυτές τις πόλεις, μέλη του μπλοκ θα υποστηρίξουν το ΕΜΕΠ ως το κύριο κόμμα του μπλοκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: