Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Πυρηνική ενέργεια και καπιταλισμός είναι θανάσιμος συνδυασμός

Το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι τόσο το περιβάλλον όσο και η ασφάλεια των εργατών και του λαού μπορούν να θυσιαστούν εξαιτίας της απληστίας για το μέγιστο κέρδος που κυριαρχεί στον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής.

Το πυρηνικό λόμπυ έχει πει επανειλημμένως ψέματα ισχυριζόμενο ότι η πυρηνική ενέργεια είναι «ασφαλής». Η Φουκουσίμα, το Τσερνομπίλ, το Χάρισμπουργκ αποτελούν την απόδειξη για το αντίθετο. Αυτή η απόδειξη ενισχύεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι οι μονοπωλιακοί ασφαλιστικοί οίκοι αρνούνται ν’ ασφαλίσουν πυρηνικούς σταθμούς.

Ακόμα και αν τα εργοστάσια ήταν «ασφαλή», δεν θα λυνόταν το πρόβλημα των ραδιενεργών αποβλήτων. Κάθε μέρα, αυτά τα απόβλητα δηλητηριάζουν ωκεανούς και ποτάμια. Ουράνιο και πλουτώνιο βρίσκονται αφύλακτα σε μολυσμένες περιοχές και μέσα στα ίδια πυρηνικά εργοστάσια.

Η πυρηνική ενέργεια είναι ακριβή και περιορισμένη πηγή ενέργειας.

Δεν λογαριάζεται η ασφάλεια των εργατών στα πυρηνικά εργοστάσια και των ανθρώπων που μένουν στην γύρω περιοχή. Αναγκάζονται να δουλέψουν σε μολυσμένες περιοχές και είναι οι πρώτοι που υποφέρουν όταν συμβούν τ’ ατυχήματα.

Λόγω της στρατηγικής του ΝΑΤΟ που το θέλει να δίνει το πρώτο χτύπημα, η Ευρώπη επίσης είναι μολυσμένη από εκατοντάδες πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές που ανήκουν σε διάφορες πυρηνικές δυνάμεις, κυρίως στις ΗΠΑ. Αυτό το οπλοστάσιο είναι ένας εν δυνάμει κίνδυνος για όλους, φίλους και «εχθρούς». Οι λαοί πρέπει ν’ απαιτήσουν ν’ απαγορευθούν τέτοια όπλα στο έδαφος τους, όπως έχουν ήδη κάνει μερικές χώρες.

Η πολιτική χρήση της πυρηνικής ενέργειας ξεκίνησε ως παραπροϊόν της στρατιωτικής παραγωγής. Ακόμα και σήμερα, ο πολιτικός και ο στρατιωτικός τομέας διαπλέκονται. Στον στρατό και την αστυνομία πάντα ανατίθενται το καθήκον να φρουρούν τις μονάδες παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, μετατρέποντάς τες, έτσι, σε ημιστρατιωτικοποιημένες ζώνες. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, τα ατυχήματα μπορούν να κρατούνται μυστικά από τη κοινή γνώμη, υπονομεύοντας πλήρως την δημοκρατία.

Τα άμεσα αιτήματα μας επομένως είναι:

  • Άμεση έναρξη της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργεια

  • Άμεσο κλείσιμο όλων των παλιών πυρηνικών σταθμών

  • Όχι σε νέους πυρηνικούς σταθμούς

  • Να κλείσουν όσο το δυνατόν συντομότερο τα υπάρχοντα εργοστάσια

Αυτά τα αιτήματα είναι απολύτως δίκαια και λογικά. Οι λαοί δε θέλουν να εξαρτώνται απ’ την πυρηνική ενέργεια. Ο λαός της Ιταλίας απαίτησε δημοψήφισμα για ν’ απορρίψει την κατασκευή νέων πυρηνικών μονάδων στη χώρα τους. Σε πρόσφατο συμβουλευτικό δημοψήφισμα στη Σαρδηνία, το 97% των ψηφοφόρων είπε όχι στην πυρηνική ενέργεια.

Απαιτούμε τα μονοπώλια, που είναι υπεύθυνα για την μόλυνση και τα βλαβερά απόβλητα από την πυρηνική βιομηχανία, να υποχρεωθούν να πληρώσουν όλο το κόστος διάλυσης των παλιών πυρηνικών σταθμών.

Ακόμα δεν γνωρίζουμε τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του ατυχήματος της Φουκουσίμα. Όταν μια καταστροφή τέτοιων διαστάσεων συμβεί σε μια τόσο αναπτυγμένη χώρα όπως η Ιαπωνία, παρόμοιες καταστροφές μπορούν να συμβούν οπουδήποτε. Ο καπιταλισμός και ο ιμπεριαλισμός είναι ασυμβίβαστοι με την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό το σύστημα είναι ασυμβίβαστο με ένα βιώσιμο μέλλον.

Κοπεγχάγη, Μάιος 2011

Ευρωπαϊκή Περιφερειακή Συνάντηση της Διεθνούς Σύσκεψης Μαρξιστικών-Λενινιστικών Κομμάτων και Οργανώσεων (ICMLPO)

Εργατικό Κομμουνιστικό Κόμμα Δανίας - APK
Κομμουνιστικό Κόμμα των Εργατών Γαλλίας - PCOF
Κίνηση για την Ανασύνταξη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας 1918-55
Κομμουνιστική Πλατφόρμα Ιταλίας
Μαρξιστική-Λενινιστική Οργάνωση “Επανάσταση” Νορβηγίας
Κομμουνιστικό (Μαρξιστικό Λενινιστικό) Κόμμα Ισπανίας - PCE(m-l)
Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας - TDKP
Οργάνωση για τη Συγκρότηση ενός Κομμουνιστικού Κόμματος των Εργατών Γερμανίας (Arbeit Zukunft)

Δεν υπάρχουν σχόλια: