Μέσα σε λίγες μέρες, τα ατυχήματα πολλαπλασιάζονται σε διάφορες επιχειρήσεις του ηλεκτρο-πυρηνικού τομέα. Είχαμε τα διαρροή στο εργοστάσιο Socatri, θυγατρικής της Areva, ποσότητας ίσης με 74 κιλά ουρανίου στον υδροφόρο ορίζοντα και τα φρεάτια της περιοχής Τricastin, μετά είχαμε την ανακοίνωση για καταστροφή δικτύου παροχέτευσης «εδώ και χρόνια» ενός εργοστασίου της Romans στην Isère. Στην Tricastin, η μόλυνση είναι εμφανώς πολυετής και είναι τα απόβλητα ενός παλιού εργοστασίου στρατιωτικού εξοπλισμού του ουρανίου για τα οποία γίνεται λόγος.
Και στις δύο περιπτώσεις, ο Borloo, ο εμπλεκόμενος υπουργός οικολογίας και η αφεντικίνα της Areva , ήθελαν να φανούν καθησυχαστικοί: οι διαρροές που δεν μπορούσαν να αρνηθούν δεν ήταν επιβλαβείς. Έχουμε τέτοια γεγονότα δεκάδες το χρόνο. Παραδέχτηκαν ότι υπάρχει κενό πληροφόρησης τόσον καιρό, αλλά προσθέτουν ότι αυτή εγκυμονεί τον κίνδυνο να δημιουργήσει έναν αβάσιμο πανικό στους περίοικους των σταθμών και των εργοστασίων επεξεργασίας των αποβλήτων τους.
Θα πίστευε κανείς ότι επανήλθαμε στην εποχή του σύννεφου του Τσέρνομπιλ όπου οι «υπεύθυνοι» ισχυρίζονταν ότι το σύννεφο σταμάτησε στα σύνορα της χώρας. Είναι πάντα η ίδια περιφρόνηση για τον πληθυσμό, που προειδοποιήθηκε πολλές ώρες μετά τη διαπίστωση της διαρροής στο Tricastin, και η κλασική ελαχιστοποίηση των κινδύνων. Είναι η πολιτική της συσκότισης, του κρατικού ψέματος.
Στις 12 Ιούλη, χιλιάδες διαδήλωσαν στο Παρίσι, εισακούοντας το κάλεσμα του δικτύου «Να απαλλαχθούμε από τα πυρηνικά» (« sortirdunucléaire ») και πλήθους οργανώσεων από πολλές χώρες της Ευρώπης. Το Κόμμα μας είναι μέλος του «δικτύου» αυτού. Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν κυρίως την απόφαση του Σαρκοζί για την κατασκευή νέου πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρισμού EPR(Europeanpressurisedwaterreactor) και την πολυσχιδή δράση του να θέλει να πουλήσει τους σταθμούς στους ηγέτες των μεσογειακών κρατών.
Το EPR, πυρηνική εγκατάσταση «τρίτης γενιάς» που αναπτύσσουν οι Areva-Siemens και θέλουν να πουλήσουν στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τις ΗΠΑ, κατασκευάζεται στη Φινλανδία. Πολλές αστοχίες στην κατασκευή έχουν προκαλέσει καθυστερήσεις και αυξήσεις στο κόστος παραγωγής. Το ίδιο παράγεται τώρα και στο εργοστάσιο κατασκευής του πρώτου EPR στη Flamanville. Είναι η Bouygues που ηγείται των εργασιών. Είναι να ανησυχούμε όταν ξέρουμε πως αυτό το ιδιωτικό μονοπώλιο θέλει να βάλει χέρι στην Areva, για να τη συγχωνεύσει με την Alsthom που ήδη ελέγχει.
Σε αυτή την κερδοφόρα αγορά, η Suez που μόλις απορρόφησε τη GFD ενδιαφέρεται, επίσης. Ελέγχοντας ήδη το «πάρκο» πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Βέλγιο, ο ανταγωνιστής της EDF θέλει, επίσης να κατασκευάσει ένα EPR «στην Ευρώπη».
Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου κάνει τον τομέα της πυρηνικής ενέργειας ελκυστικό για τους μεγαλοεπενδυττές. Οι μέτοχη του νέου ιδιωτικού ομίλου GDF-Suez θα μοιράζονται εκατομμύρια σε μερίσματα, εν είδει δώρου προικός. Τι τους νοιάζει το γεγονός ότι το ζήτημα των αποβλήτων δεν έχει επιλυθεί; Υπολογίζουν στο κράτος να τους βρει τοποθεσίες και χώρους αποθήκευσης οι οποίοι θα παρουσιαστούν ως «οικονομική ευκαιρία» για τις κοινότητες και τους νομούς που θα δεχτούν να τα φιλοξενήσουν.
Η ηλεκτρο-πυρηνική βιομηχανία δεν είναι μια βιομηχανία σαν τις άλλες.
Ενώ το κίνημα υπέρ της απαλλαγής από τα πυρηνικά μεγάλωνε σε πολλές χώρες της Ευρώπης, οι κυβερνήσεις με πρόσχημα τα προβλήματα προμήθευσης πετρελαίου και τα περιβαλλοντικά ζητήματα ξεκίνησαν την κατασκευή σταθμών. Αυτοί όμως δεν επιλύουν κανένα από αυτά τα προβλήματα.
Η επιλογή για πυρηνικά επιβάλλεται από τα ισχυρά ιδιωτικά συμφέροντα που ελέγχουν αυτόν τον τομέα.
Ο αγώνας για την απαλλαγή από τα πυρηνικά είναι τμήμα του αγώνα ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που επιβάλλονται σε επίπεδο εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές.
Μαζί με τα κινήματα ενάντια στην «πυρηνική» πολιτική, λέμε και απαιτούμε
-Όχι στον ΕPR
-Oι έρευνες να γίνουν από ανεξάρτητους οργανισμούς σε όλη την ηλεκτρο-πυρηνική βιομηχανία
-όχι στην ιδιωτικοποίηση των πυρηνικών εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας
-όχι σε όλα τα πυρηνικά
Παρίσι, 19 Ιούλη 2008
Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών Γαλλίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου