Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2008

Ekissi, Γενικός Γραμματέας του PCRCI: "Η Ακτή Ελεφαντοστού απέχει πολύ από το να είναι ένα κράτος δικαίου"

 
Συνέντευξη στον Alex Raymond-Loukou [9/8/2008]

Ο κ. Ekissi, Γενικός Γραμματέας του Επαναστατικού Κομμουνιστικού Κόμματος της Ακτής Ελεφαντοστού

Την Τετάρτη, 13 Αυγούστου 2008, το Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κόμμα Ακτής του Ελεφαντοστού θα τιμήσει την τέταρτη επέτειο της δολοφονίας ενός από τα μέλη του, του Abib Ντοντό. Πριν από αυτή τη σημαντική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο Adjame, ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος κ. Achy Ekissi συμφώνησαν σε μια συνέντευξη μαζί μας.

Ο κ. ΓΓ, τι κάνει ιδιαίτερη σημασία που δίνετε σε αυτή την τέταρτη επέτειο από το θάνατο του Ντοντό Abib;

Η τέταρτη επέτειο από το θάνατο του Abib Ντοντό είναι μια πρόσκληση για την κινητοποίηση όλων των δημοκρατών, των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των επαναστατών, για να λάβει αποφασιστικά τον αγώνα κατά της ατιμωρησίας για τα πολιτικά εγκλήματα. Πράγματι, από τον Σεπτέμβριο του 2002, οι άνθρωποι που ζουν στην Ακτή του Ελεφαντοστού έχουν χάσει τη ζωή τους, όχι στα πεδία μάχης, αλλά στα σπίτια τους ή στα κρυφά. Ορισμένα από αυτά τα εγκλήματα έχουν καταλήξει στο δικαστήριο. Μέχρι σήμερα, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε η αρχή μιας λύσης.

Τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από τότε και το δικαστικό σύστημα εξακολουθεί να μην έχει εντοπίσει τον δράστη της δολοφονίας. Πιστεύετε ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν;

Είμαστε πεπεισμένοι ότι χωρίς πολιτική πίεση η υπόθεση θα απορριφθεί, εκτός αν η κυβέρνηση αντικασαθεί από μία άλλη που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η περίπτωση του Abib Ντοντό δεν είναι μεμονωμένη. Όλοι εκείνοι που κατηγορήθηκαν ως "επαναστάτες" έχουν σκοτωθεί και είχαν την ίδια τύχη.

Πέρυσι, με την ευκαιρία αυτής της ίδιας τελετής, είχατε καταφείξει το FESCI [Λύκειο και Πανεπιστήμιο Ομοσπονδία της Ακτής του Ελεφαντοστού] ως τον κύριο δράστη της δολοφονίας.Έχετε ακόμα την ίδια θέση;

Ναι, έχουμε την ίδια θέση αυτή και έχουμε ακόμα περισσότερο την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση κωλυσιεργεί στην προσσαγωγή του κατηγορουμένου σε δίκη.

Ο Kuyo Serge, ο πρώην Γενικός Γραμματέας του FESCI, τον οποίο το κόμμα σας έχει βάσιμες υποψίες ότι βρίσκεται πίσω από αυτή τη δολοφονία, σκοτώθηκε σε ατύχημα Μπορούμε να πούμε ότι η δικαιοσύνη έχει επιδοθεί;

Οχι!. Δικαιοσύνη δεν έχει επιδοθεί. Η δικαιοσύνη που ζητάμε είναι η δικαιοσύνη της Δημοκρατίας και όχι η θεία δίκη. Δεν ζητούμε και δεν θέλουμε το θάνατο του κατηγορουμένου. Ζητάμε να δικαστεί και να τιμωρηθεί σύμφωνα με τους νόμους της Δημοκρατίας.

Πιστεύετε πραγματικά ότι η δικαιοσύνη μπορεί να συμβάλει στην ανάδειξη της αλήθειας, όταν γνωρίζουμε ότι η FESCI ήταν πάντα, αυτό που αποκαλούνταν, ο κοσμικός βραχίονας της τωρινής κυβέρνησης;

Η δικαιοσύνη, που είναι υποτίθεται ανεξάρτητη σε ένα κράτος δικαίου, πρέπει να είναι σε θέση να συμβάλει στην ανάδειξη της αλήθειας. Το γεγονός ότι η FESCI είναι μέλος του κυβερνώντος CNRD [Εθνικό Κογκρέσο της αντίστασης για τη δημοκρατία] δεν επιτρέπει τη δικαιοσύνη να κλείσει την υπόθεση. Διαφορετικά είναι μία ακόμη απόδειξη του γεγονότος ότι βρισκόμαστε σε μια απολυταρχία, όπου η δικαιοσύνη είναι μόνο στην υπηρεσία της εκάστοτε κυβέρνησης.

Ο Abib ήταν επίσης μέλος της FESCI. Δεν νομίζετε ότι ήταν  θύμα ξεκαθαρίσματος λογαριασμών;

Ο Abib ήταν μέλος της FESCI μέχρι το 2001. Από τότε, ο Abib δεν ήταν πλέον μέλος του οργανισμού αυτού. Πιστεύουμε ότι ο ίδιος δολοφονήθηκε επειδή συνέβαλε στη γέννηση της AGEECI [Γενική Συλλόγου Φοιτητών της Ακτής του Ελεφαντοστού], μια άλλη οργάνωση των φοιτητών που έχει καταγγείλλει τις σχέσεις της FESCI με την κυβέρνηση, η οποία καταπατά τις ελευθερίες των φοιτητών και αδιαφορεί για τα αιτήματα τους.

Ποιο θα είναι το ακριβές περιεχόμενο αυτής της ημέρας του εορτασμού;

Στην εκδήλωση θα γίνει απολογισμός της ελευθερίας στην Ακτή του Ελεφαντοστού, των πολιτικών εγκλημάτων μεταξύ των οποίων και του Abib. Επιπλέον, θα προβληθεί μια ταινία για τα πολιτικά εγκλήματα. Τέλος, θα σταλεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και στον εισαγγελέα.έκκληση που θα ζητά να αποδοθεί δικαιοσύνη, και να ξεκινήσει η διαδικασία εξέτασης της υπόθεσης που θα εγκριθεί

Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων  συμμετέχουν στην εκδήλωση;

Η εκδήλωση διοργανώνεται από κοινού από το PCRCI, το MIDH [Κίνημα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Ακτής Ελεφαντοστού] και την Η AGEECI θα ασχοληθεί με το φοιτητικές ελευθερίες, την MIDH τις περιπτώσεις των πολιτικών εγκλημάτων και το PCRCI με την περίπτωση του Abib.

Έχετε πάει την υπόθεση του Ντοντό Abib στα διεθνή δικαστήρια;

Οχι, δεν έχουμε πάει στα διεθνή δικαστήρια. Αλλά αν το δικαστικό σύστημα της Ακτής του Ελεφαντοστού δεν ανταποκριθεί θα είμαστε υποχρεωμένοι να πάμε στα διεθνή δικαστήρια.

Θα κάνετε έκκληση;

Η έκκληση που κάνουμε είναι ότι ο λαός της Ακτής Ελεφαντοστού πρέπει να γνωρίζουν ότι το κράτος δικαίου χτίζεται μέσα από την πάλη. Αυτοί οι αγώνες είναι οργανωμένοι γύρω από το Κογκρέσο περίπτωση αδικίας, των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των πολιτικών και οικονομικών εγκλημάτων. Η Ακτή Ελεφαντοστού απέχει πολύ από το να είναι ένα κράτος δικαίου, και όλοι έχουμε καθήκον να αγωνίστούμε να κάμψουμε κάθε αντίσταση, να καταγγείλουμε όλους τους αυτουργούς των πολιτικών εγκλημάτων και να απαιτήσουμε από τη δικαιοσύνη να επιτελέσει το καθήκον της και να βρίσκεται στην υπηρεσία της Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: