Τετάρτη 5 Μαρτίου 2008

Φακελώθηκε και η απεργία της 13ης Φλεβάρη: όλα υπό το άγρυπνο προκλητικό «μάτι» της Ασφάλειας

Να ξηλωθούν οι χαφιεδοκάμερες παρακολούθησης των διαδηλώσεων-πορειών

Ακραία φασιστικοποίηση της κοινωνικής ζωής

Και η τελευταία μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση της 13 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε κάτω από το άγρυπνο «βλέμμα» των χαφιεδοκάμερων της Ασφάλειας και φακελώθηκε κι’ αυτή, όπως και η προηγούμενη, στα αρχεία της.

Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση του μοναρχοφασιστικού κόμματος της ΝΔ διατήρησε τις κάμερες στους δρόμους. μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες, παράνομα και με το πρόσχημα της παρακολούθησης της κυκλοφορίας, με απώτερο κρυφό στόχο, όπως ήδη έχει αποδειχθεί, την υλοποίηση του φασιστικού μέτρου της παρακολούθησης και του φακελώματος όλων των λαϊκών κινητοποιήσεων, όλων των διαδηλώσεων και πορειών των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση για την προώθηση του φασιστικού αυτού μέτρου έδωσε εντολή στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Σανιδά να γνωμοδοτήσει υπέρ της χρησιμοποίησης των χαφιεδοκάμερων για την παρακολούθηση μελλοντικά όλων των διαδηλώσεων και πορειών από την Ασφάλεια δηλ. να καταγράφονται-φακελώνονται οι διαδηλωτές και το υλικό να χρησιμοποιείται από τα δικαστήρια αλλά και να διαφυλάσσεται στα αρχεία της.

Η γνωμοδότηση Σανιδά, σύμφωνα με συνταγματολόγους, είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στο νόμο 2770/1997 για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Έτσι απ’ την 1η Νοέμβρη άρχισαν να παρακολουθούνται-φακελώνονται όλες οι διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις και πορείες με πρώτο το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο εκείνης της ημέρας.

Όμως η εντολή του αντιδραστικού εισαγγελέα Σανιδά, που επέτρεψε την παρακολούθηση μέσω των καμερών, παρέκαμψε το Συμβούλιο της Επικρατείας και την Αρχή Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων με πρόεδρό του το Δ.Γουργουράκη, ο οποίος κατά τη διάρκεια της πορείας του Πολυτεχνείου έδωσε εντολή στους ελεγκτές της Αρχής να μεταβούν στη ΓΑΔΑ για έλεγχο. Κατά την επίσκεψη τους διαπίστωσαν το αναμενόμενο ότι δηλαδή οι κάμερες παρακολουθούσαν-κατέγραφαν τη διαδήλωση-πορεία. Όταν απευθύνθηκαν στον αρχηγό της Αστυνομίας γιατί γίνεται χρήση των καμερών παρακολούθησης, πήραν την απάντηση ότι «παρακολουθούν με εισαγγελική παραγγελία την κυκλοφορία και τους πεζούς», απάντηση που υποχρέωσε τους ελεγκτές να του παρατηρήσουν και να του «θυμίσουν» ότι εκείνη τη στιγμή η κυκλοφορία είχε διακοπεί.

Η παράνομη παρακολούθηση προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου Δ. Γουργουράκη και των μελών της Αρχής που οδηγήθηκαν-εξαναγκάστηκαν (19/11/2007) σε ομαδική παραίτηση (Δ. Γουργουράκης, πρόεδρος, Χρ. Παληοκώστας, αναπληρωτής αντιπρόεδρος, τακτικά μέλη Φ. Δωρής και Ν. Φραγκάκης και τα αναπληρωματικά Γρ. Πάντιου και Χρ. Πολίτης). Την άλλη μέρα παραιτήθηκε και ο Αγ. Παπανεοφύτου.

Ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου Α. Μανιτάκης, δήλωσε σχετικά ότι «δεν έχει κανείς παρά να χαιρετίσει τη γενναία πράξη του προέδρου, ο οποίος έμπρακτα υπερασπίστηκε με αυτό τον τρόπο το κύρος και την ανεξαρτησία μιας ανεξάρτητης Αρχής» και σημείωσε την παραβίαση της συνταγματικής αρχής απ’ την πλευρά του εισαγγελέα Σανιδά και παρατήρησε ότι «η άσκηση της γνωμοδοτικής του εισαγγελέα του Α.Π., ο οποίος με τη γνωστή του γνωμοδότηση όχι μόνον αναμίχθηκε ανεπίτρεπτα στο έργο μιας συνταγματικής αρχής, αλλά εκφράστηκε απέναντί της με όρους ανοίκειους σε δικαστικό λειτουργό που οφείλει να σέβεται τη νομιμότητα και μάλιστα τη συνταγματική» («Ελευθεροτυπία» 20.11.2007, σελ. 12). Ο δε καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου Ν. Αλιβιζάτος δήλωσε ότι «η υπόθεση των καμερών είναι σκάνδαλο» και ότι η «κύρια ευθύνη για την υπονόμευση του κύρους» των Ανεξάρτητων Αρχών (Συνήγορος του Πολίτη, ΑΣΕΠ, ΕΣΡ, Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ΑΔΑΕ) «βαρύνει τη σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία, όμως δεν είναι άμοιρη ευθυνών και η αξιωματική αντιπολίτευση», ενώ κορυφαίο στέλεχος ανεξάρτητης Αρχής σχολίαζε ότι «η συμπεριφορά της κυβέρνησης αποτελεί πλήρη περιφρόνηση και προς το Συμβούλιο της Επικράτειας, ενώπιον του οποίου εκκρεμεί προσφυγή» («Ελευθεροτυπία» 21.11.2007, σελ. 20).

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ήταν αναμενόμενο να καλύψει την ενέργεια Σανιδά, αφού ο ίδιος είχε δώσει την εντολή εκ μέρους της κυβέρνησης.

Η γνωμοδότηση Σανιδά προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης (πλην ΛΑΟΣ), των νομικών κύκλων της χώρας αλλά και της γενικής συνέλευσης της Νομικής (21/11/2007) που κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση και τον υπουργό Δικαιοσύνης Σωτ. Χατζηγάκη για προσβολή του κράτους δικαίου στην υπόθεση των καμερών.

Η κυβέρνηση του μοναρχοφασιστικού κόμματος της Ν.Δ. δεν αρκέστηκε στην αντιδραστική γνωμοδότηση Σανιδά για τη χρήση των καμερών παρακολούθησης αλλά προχώρησε παραπέρα με την ψήφιση (13/12/2007) τροπολογίας που έφερε στη βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτ. Χατζηγάκης: «νομιμοποίησε» τη μόνιμη παρακολούθηση των διαδηλώσεων-πορειών απ’ τις χαφιεδοκάμερες. Η τροπολογία ψηφίστηκε μόνο απ’ τους κυβερνητικούς βουλευτές. Πρέπει να σημειωθεί ότι παρόμοιο φασιστικό μέτρο δεν έχει παρθεί σε καμία χώρα της ΕΕ.

Η «νόμιμη» πλέον εγκατάσταση των χαφιεδοκάμερων για την παρακολούθηση-φακέλωμα των διαδηλώσεων-πορειών αποτελεί ακραία μορφή φασιστικοποίησης της κοινωνικής ζωής, γιατί περιορίζει δραστικά τις δημοκρατικές ελευθερίες, στην πραγματικότητα καταργεί το δικαίωμα των ελεύθερων συγκεντρώσεων και πορειών.

Η κυβέρνηση του μοναρχοφασιστικού κόμματος της ΝΔ με την προώθηση αυτού του φασιστικού μέτρου της ηλεκτρονικής παρακολούθησης ολοκληρώνει την εγκαθίδρυση αστυνομικού κράτους χαφιεδοκρατίας και φακελώματος.

Καθήκον όχι μόνο των κομμουνιστών αλλά και όλων των αντιφασιστικών οργανώσεων είναι η οργάνωση της πάλης για την κατάργηση του ηλεκτρονικού φακελώματος, την κατάργηση του αστυνομικού κράτους της μοναρχοφασιστικής Δεξιάς και το ξήλωμα των χαφιεδοκάμερων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: