Σάββατο 8 Μαρτίου 2008

Η Κομμουνιστική Πλατφόρμα (Μαρξιστική-Λενινιστική) συγκάλεσε την πρώτη ετήσια συνέλευσή της

Η Κομμουνιστική Πλατφόρμα ΚΠ (μ-λ) συγκάλεσε πρόσφατα την πρώτη ετήσια συνέλευσή της και εξέλεξε τη νέα ηγεσία της. Η Κομμουνιστική Πλατφόρμα δημιουργήθηκε τον Μάρτιο του 2007 ως απάντηση στη διάλυση των τελευταίων υπολειμμάτων που έμοιαζαν με κομμουνιστική οργάνωση στη Νορβηγία και στην ένωση αυτού του κόμματος (AKP – Εργατικό Κομμουνιστικό Κόμμα) με την εκλογική συμμαχία RV σε ένα αριστερίστικο-ρεφορμιστικό κόμμα με το όνομα..

Η ΚΠ (μ-λ) αποτελεί την μοναδική νέα πρωτοβουλία σε εξέλιξη μετά την αποσύνθεση του Νορβηγικού κόμματος το οποίο, παρά τα σοβαρά λάθη και τις αδυναμίες του, διατηρούσε ακόμα κάποια ομοιότητα με ένα κόμμα κομμουνιστικού τύπου. Στοχεύοντας ξεκάθαρα στην δημιουργία ενός νέου εργατικού κόμματος, η ΚΠ (μ-λ) κάλεσε τους κομμουνιστές που προέρχονταν από το AKP, την κομμουνιστική φοιτητική οργάνωση NKS, την Μαρξιστική-Λενινιστική ομάδα «Επανάσταση» και την πρώην φοιτητική οργάνωση νεολαίας του AKP, να ενώσουν τις δυνάμεις τους με σκοπό να δημιουργήσουν τις συνθήκες για την ανοικοδόμηση ενός Μαρξιστικού-Λενινιστικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Συνειδητοποιούμε πλήρως ότι αυτή είναι μια διαδικασία γεμάτη προκλήσεις που απαιτεί όχι μόνο προσήλωση σε αρχές αλλά και υπομονή.

Τον περασμένο χρόνο, επιδείξαμε την θέληση και την ικανότητα να αναπτύξουμε την βάση πάνω στην οποία θα οικοδομηθεί η κομμουνιστική οργάνωση και ενότητα. Η ΚΠ (μ-λ) οργάνωσε με επιτυχία ένα σεμινάριο με θέμα την κομματική οργάνωση και την πάλη ενάντια στον ρεβιζιονισμό. Επίσης, με μια δημόσια συγκέντρωση καθώς και με άλλους τρόπους, αποτίσαμε φόρο τιμής στην 90η επέτειο της Σοσιαλιστικής Οκτωβριανής Επανάστασης, γεγονός που αποσιωπήθηκε από τη Νορβηγική Αριστερά.

Η αναγκαιότητα της παρουσίας ενός κομμουνιστικού κόμματος, ικανού να κινητοποιήσει τα πιο πρωτοπόρα τμήματα της εργατικής τάξης και να θέσει το ζήτημα της σοσιαλιστικής επανάστασης στην Νορβηγία στην ημερήσια διάταξη, δεν έχει εξαλειφτεί. Αντίθετα, είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Όπως σημειώνεται στην πολιτική απόφαση που υιοθετήθηκε ομόφωνα από την συνδιάσκεψη: «Ο σύγχρονος ιμπεριαλισμός διατηρεί και εντείνει τα χαρακτηριστικά που παρουσιάστηκαν από το Λένιν. Έχει γίνει ακόμα περισσότερο επιθετικός και αντιδραστικός απ’ όσο ήταν. Επιπρόσθετα, ο παγκοσμιοποιημένος ιμπεριαλιστικός τρόπος παραγωγής και η ιμπεριαλιστική παγκόσμια αγορά είναι άμεσα υπεύθυνοι για τις επικείμενες οικολογικές και περιβαλλοντικές καταστροφές απομυζώντας πλουτοπαραγωγικές πηγές και καθιστώντας τεράστιες περιοχές ακατοίκητες και εκατομμύρια ανθρώπους πρόσφυγες. Σε μια κατάσταση όπου οι επαναστατικές και προοδευτικές δυνάμεις έχουν ανάγκη ξεκάθαρης σκέψης και καθοδήγησης, ολόκληρη η αριστερά έχει αποτύχει., μην έχοντας τίποτε άλλο να προσφέρει εκτός από ένα μεταρρυθμισμένο και «ευαίσθητο» καπιταλισμό του παλιού σοσιαλδημοκρατικού τύπου.

Η πρώτη συνέλευση της ΚΠ (μ-λ) ήταν σε θέση να σημειώσει στέρεα πρόοδο στην ανάπτυξη πολιτικής και ιδεολογικής ενότητας ως αποτέλεσμα εκτεταμένων συλλογικών μελετών και κοινής δράσης σε νέους τομείς. Η οργάνωση έκανε σημαντικά βήματα όσον αφορά την ενίσχυση της προπαγανδιστικής δουλειάς, των θεωρητικών μελετών των οργανωτικών καθηκόντων και την ενεργό συμμετοχή στην ταξική πάλη και στην αντιιμπεριαλιστική, αντιπολεμική πάλη.

Η λογοδοσία της συντονιστικής επιτροπής και το υιοθετηθέν σχέδιο δράσης θέτει μια σειρά στόχους και τομείς προτεραιότητας για την ερχόμενη περίοδο. Η συνδιάσκεψη αποφάσισε να ενισχύσει τις σχέσεις με τα κόμματα και τις οργανώσεις του διεθνούς Μαρξιστικού-Λενινιστικού κινήματος. Εγκρίθηκαν αποφάσεις σχετικά με τις επικείμενες συλλογικές διαπραγματεύσεις, το θέμα των συντάξεων και το ρόλο της Νορβηγίας και του ΝΑΤΟ ως εγκληματίες πολέμου στο Αφγανιστάν.

Εκλέχθηκε νέα συντονιστική επιτροπή. Ο σύντροφος Kjell Arnestad θα συνεχίσει ως εκπρόσωπος τύπου.

Κομμουνιστική Πλατφόρμα
Φλεβάρης 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: