Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2017

Αδημοσίευτα προσωπικά αρχεία του Ενβέρ Χότζα προς ψηφιοποίηση

Περίπου 118 κασέτες φίλμ που δείχνουν το τελευταίο έτος του πρώην-Κομμουνιστή ηγέτη, Ενβέρ Χότζα, που έχουν μείνει παραμελημένες για μεγάλο χρονικό διάστημα στα Κεντρικά Κρατικά Γραφεία (ΚΚΑ), θα ψηφιοποιηθούν σύντομα.

Η συμφωνία υπογράφηκε από τον διευθυντή των αρχείων, Αρδίτ Μπιντό και την διευθύντρια του Αλβανικού Κεντρικού Αρχείου Ταινιών, Ελβίρα Διαμάντη στις εγκαταστάσεις του Κεντρικού Αρχείου, όπου υλικά φιλμ διατηρήθηκαν σε συνδυασμό με εξηγήσεις για τη ζωή του Ε. Χότζα.

Αυτά τα υλικά, μέρος της προσωπικότητας του Ενβέρ Χότζα που βρέθηκαν δείχνουν οικογενειακές συγκεντρώσεις και συναντήσεις εργασίας, μερικά από τα οποία δεν είχε δει ποτέ κανείς και κατά συνέπεια, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους ερευνητές, ανεξάρτητα από τις ατομικές προσεγγίσεις και ιδεολογίες, είπε ο διευθυντής Μπιντό.

Εν τω μεταξύ η Διαμάντη απεύθυνε έκκληση στα κρατικά ιδρύματα να ψηφιοποιήσουν χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση τα υλικά φιλμ από το Αλβανικό Κεντρικό Αρχείο Ταινιών.

Η υπογράφουσα συμφωνία προβλέπει μια περίοδο εργασιών διάρκειας 6 μηνών και στη συνέχεια τα υλικά θα επιστρέψουν στα πρωτότυπα κουτιά. Μόνο τα υλικά που δεν υπόκεινται σε απόρρητο θα είναι προσβάσιμα από το κοινό.

Πηγή: Albanian Daily News (3 Ιουνίου 2017)

Δεν υπάρχουν σχόλια: