Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

Αρνούμαστε την ιμπεριαλιστική παρέμβαση στη Βενεζουέλα και καταδικάζουμε την αντιδραστική βία


10 Αυγούστου 2017

Τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα τώρα στην Βενεζουέλα δείχνουν την εμπλοκή του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, των ιμπεριαλιστικών χώρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την παρέμβαση της ΟΑΣ και των αντιδραστικών κυβερνήσεων της Λατινικής Αμερικής· δείχνουν τη χρήση της αντιδραστικής βίας από την ολιγαρχία και την αντίδραση που προσπαθούν να επαναφέρουν τα προνόμια τους και να θέσουν τέλος στις κοινωνικές υλοποιήσεις που παράχθηκαν κατά το πρώτο στάδιο από την λεγόμενη "Μπολιβαριανή επανάσταση."

Ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός δεν ανέχεται τα μέτρα που ελήφθησαν από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας να ανακτήσει την εκμετάλλευση πετρελαίου της και την εμπλοκή της Κίνας στην οικονομία της και εντείνει τις ενέργειες του για να ανακτήσει και επεκτείνει τα συμφέροντα του στην εκμετάλλευση του πετρελαίου, άλλων φυσικών πόρων και την εκμετάλλευση της Βενεζουελανής αγοράς.

Η κοινωνική και πολιτική αντιπαράθεση διεξάγεται στους δρόμους και περιλαμβάνει τα εκατομμύρια των ανθρώπων από την εργατική τάξη και την νεολαία, από όλες τις κοινωνικές τάξεις και στρώματα, τις ένοπλες δυνάμεις και την αστυνομία· ενσωματώνει - από την αστική αντίθεση - στοιχεία των λούμπεν οι οποίοι ενεργούν ως μισθοφόροι.

Η κυβέρνηση του Νίκολας Μαδούρο έχει αποδειχθεί αδύναμη της να ανταποκριθεί στις πιο επείγουσες ανάγκες των Βενεζουελανών, για να δημιουργήσει αυτό που οι ίδιοι ονόμασαν "ενδογενή ανάπτυξη"· με την αναποτελεσματικότητα της διοίκησης και τις συμφιλιωτικές θέσεις με τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων, επέτρεψε ελλείψεις τροφίμων, φαρμάκων, και προϊόντων μπάνιου· έχει συναινέσει στην αύξηση των εγκληματικών συμμοριών οι οποίες απειλούν σοβαρά την ασφάλεια. Προκάλεσε την γιγάντωση του εξωτερικού χρέους και άνοιξε τη χώρα στους Κινέζους και Ρώσους ιμπεριαλιστές. Είναι παγιδευμένη σε υψηλά επίπεδα διαφθοράς. Η Βενεζουέλα υποβάλλεται σε μια οικονομική κρίση που επιδεινώνεται καθημερινά, που αυξάνει την ανεργία και τις ελλείψεις, προκαλώντας τον πληθωρισμό να φτάσει πάνω από 700% και μία επαναλαμβανόμενη νομισματική υποτίμηση.

Αυτές οι συνθήκες γίνονται εκμεταλλεύσιμες από την αντίδραση και τον ιμπεριαλισμό για την ιδεολογική και πολιτική χειραγώγηση των εκατοντάδων ανθρώπων σε αντίθεση με τον Μπολιβαριανισμό, οι οποίοι απαιτούν την παραίτηση του Μαδούρο και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Αυτές οι βίαιες συγκρούσεις που ακονίζουν καθημερινά αυξάνουν την πολιτική κρίση και απειλούν να την επιλύσουμε υπέρ του ιμπεριαλισμού, της ολιγαρχία και της αντίδραση.

Έχουμε αναφέρει στο παρελθόν ότι στην Βενεζουέλα η κοινωνική επανάσταση δεν λαμβάνει χώρα, ότι δεν οικοδομείται σοσιαλισμός, ότι η πολιτική που ιδρύθηκε εκεί δεν υπερβαίνει τους δημοκρατικούς μετασχηματισμούς. Αυτές οι διαπιστώσεις ισχύουν και σήμερα.

Οι Βενεζουελανοί εργάτες επιθυμούν αλλαγή, τα οφέλη του σοσιαλισμού που δεν έχουν απαντηθεί από την «Μπολιβαριανή επανάσταση» και «τον σοσιαλισμό του 21ου αιώνα», χάνουν ελπίδα και μπορεί να κερδηθούν σε μεγαλύτερο βαθμό από την δεξιά.

Οι πρωτοπόροι εργαζομένοι, οι συνεπής αριστεροί, οι δημοκράτες και οι επαναστάτες, οι Βενεζουελανοί Μαρξιστές-Λενινιστές χτίζουν μια εναλλακτική προς όφελος το παρών και το μέλλον των εργαζομένων και του λαού, αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες που κάνουν την εξέλιξη της διαδικασίας πολύ περίπλοκη· είναι σωστοί και νωρίτερα παρά αργότερα θα οδηγήσουν την αγώνα για την επανάσταση και το σοσιαλισμό και, χωρίς αμφιβολία, θα κερδίσουν.

Τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην Βενεζουέλα δείχνουν και πάλι ότι ο λαϊκισμός και ο ρεφορμισμός δεν είναι απαντήσεις στην επιθυμία των μαζών για την αλλαγή. Δείχνουν ότι η «Μπολιβαριανή επανάσταση» και ο «σοσιαλισμός του 21ου αιώνα» δε μπορούν να καταστρέψουν τις αλυσίδες της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και την ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας. Στη Βενεζουέλα και σε όλο τον κόσμο - τώρα και στις διάφορες φορές στην ιστορία - δείχνουν ότι είναι μορφές ενός ή άλλου τομέα των κυβερνώντων τάξεων, οι οποίες αντικειμενικά γίνονται στηρίγματα του καπιταλιστικού συστήματος.

Εμείς οι Μαρξιστές-Λενινιστές επαναβεβαιώνουμε τις αντιλήψεις μας: μόνο η κοινωνική επανάσταση του προλεταριάτου, μόνο ο σοσιαλισμός είναι ο τρόπος για την επίτευξη της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ελευθερίας και της δημοκρατίας για τους εργαζόμενους και τον λαό, μόνο οι εργαζόμενοι μπορούν να δημιουργήσουν την δική τους απελευθέρωση και με αυτή την χειραφέτηση όλης της ανθρωπότητα.

Η Συντονιστική Επιτροπή της Διεθνούς Διάσκεψης των Μαρξιστικών-Λενινιστικών Κομμάτων και Οργανώσεων, η Συνάντηση των Μαρξιστικών-Λενινιστικών Κομμάτων της Λατινικής Αμερικής απορρίπτει την παρέμβαση του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ (συμπεριλαμβανομένης της απειλής επιβολής οικονομικού αποκλεισμού) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την συνενοχή των αντιδραστικών κυβερνήσεων της Λατινικής Αμερικής. Καταδικάζουμε την αντιδραστική βία της ολιγαρχίας και της δεξιάς.

Διακηρύσσουμε ότι τα προβλήματα της Βενεζουέλας, πρέπει να επιλυθούν από τους Βενεζουελανούς, από τους εργάτες και τον λαό.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη και την υποστήριξή μας με την εργατική τάξη και τον λαό, τους δημοκράτες, τους αντιφασίστες, τους συνεπής αριστερούς και τους επαναστάτες, με τους προλετάριους επαναστάτες οργανωμένους στο Μαρξιστικό-Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας. Στέλνουμε την αλληλεγγύη μας για τις οργανώσεις που απαρτίζουν το Λαϊκό Μέτωπο και στην ενωτική διαδικασία των αριστερών κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που αποτελούν μέρος της Αντι-ιμπεριαλιστικής Λαϊκής Επαναστατικής Ένωσης, UPRA,

Συντονιστική Επιτροπή της Διεθνούς Διάσκεψης των Μαρξιστικών-Λενινιστικών Κομμάτων και Οργανώσεων

Συνάντηση των Μαρξιστικών-Λενινιστικών Κομμάτων της Λατινικής Αμερικής

Κίτο,
Ιούλιος 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: