Πέμπτη, 25 Μαΐου 2017

ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΤΟΥ «Κ»ΚΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ

Λάβαμε την παρακάτω επιστολή η οποία στάλθηκε στον προσυνεδριακό διάλογο του «Κ»ΚΕ και η οποία δε δημοσιεύτηκε ποτέ.

Για τη Θέση 82
«Θέση 82.
Η Κεντρική Επιτροπή προτείνει να αποφασιστούν από το 20ό Συνέδριο τα παρακάτω:
[...] Πανελλαδική Συνδιάσκεψη για την έγκριση του αναμορφωμένου πρώτου τόμου της ιστορίας του Κόμματος, από τα χρόνια πριν την ίδρυσή του μέχρι το 1949. Να προχωρήσει η ολοκλήρωση της μελέτης για τα χρόνια της δικτατορίας, μέχρι τη μεταπολίτευση το 1974. Ταυτόχρονα να συνεχιστεί η προσπάθεια να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η ιστορική έρευνα για την τελική συγγραφή της ιστορικής περιόδου 1974-1991.[...]».
Πιστεύω ότι μια Συνδιάσκεψη του Κόμματος για την Ιστορία πρέπει ν' ασχοληθεί και μ' ένα συγκεκριμένο ιστορικό θέμα : Για τις συνθήκες θανάτου του συντρόφου του Νίκου του Ζαχαριάδη,ένδοξου ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Καταθέτω πιο κάτω τους προσωπικούς προβληματισμούς μου,γι' αυτό το ιστορικό θέμα.Στον «Ρ», της Κυριακής 28 Ιούλη 2013, σελ.11 και εξής, διαβάζουμε από τον Β' Τόμο Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ:«Η καθαίρεση του Ζαχαριάδη και η διαγραφή του ήταν πράξεις άδικες συνέπεια της επικράτησης του δεξιού οπορτουνισμού στο ΚΚΕ και το ΚΚΣΕ».
Προσωπικά έχω την αίσθηση ότι δεν αποκλείεται οι δυνάμεις του δεξιού οπορτουνισμού στην προσπάθειά τους να επιτύχουν ή να διατηρήσουν ή ν' ανακτήσουν την επικράτησή τους στο ΚΚΣΕ, την ΕΣΣΔ, το ΚΚΕ, να δολοφόνησαν τον γι' αυτές επικίνδυνο Νίκο Ζαχαριάδη, εν όψει μάλιστα και της μεταπολίτευσης στην Ελλάδα, που ήταν 11 μήνες μετά και της επιστροφής των πολιτικών προσφύγων. Σε συνέντευξη της στη Θεσσαλονίκη η Ναταλία Τομιλίνα, διευθύντρια των Ρωσικών Κρατικών Αρχείων της πιο πρόσφατης Ιστορίας,είπε ότι «τα κρατικά ρωσικά έγγραφα τα σχετικά με τις συνθήκες του θανάτου του Νίκου Ζαχαριάδη παραμένουν απόρρητα».

Γεια-χαρά,Θωμάς Ακρωτηριανάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: