Στις 25 Νοεμβρίου
έφυγε από τη ζωή ο ιστορικός ηγέτης της Κουβανικής επανάστασης, ο
αντιϊμπεριαλιστής Φιντέλ Κάστρο. Μιας επανάστασης που οδήγησε στην πτώση της
αμερικανοκίνητης στρατιωτικής δικτατορίας του Μπατίστα. Η νίκη αυτή οδήγησε την
Κούβα στην αποτίναξη του Αμερικάνικου ιμπεριαλιστικού ζυγού που καταδυνάστευε
τη χώρα, εθνικοποιώντας, μεταξύ πολλών άλλων μέτρων, τις επιχειρήσεις του ξένου
κεφαλαίου.
Σύντομα όμως, κάτω απ’
την πίεση του οικονομικού αποκλεισμού και των μεγάλων δυσκολιών που αντιμετώπιζε
η Κούβα βρέθηκε «μπλεγμένη» στα σχέδια της Χρουστσοφικής Σοβιετικής Ένωσης του
παλινορθωμένου καπιταλισμού, που δεν απέβλεπαν μία Κούβα πραγματικά ανεξάρτητη
και με δική της ανεπτυγμένη βιομηχανική παραγωγή.
Παρόλα αυτά, κάτω από την ηγεσία του και υπό δύσκολες συνθήκες οικονομικού αποκλεισμού από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, κατάφερε να ανορθώσει το βιοτικό επίπεδο του λαού, να εξαλείψει τον αναλφαβητισμό, να μειώσει ραγδαία την παιδική θνησιμότητα, να βελτιώσει την υγεία αλλά και να σταθεί αλληλέγγυος σε μια σειρά λαούς που είτε αγωνίζονταν για την ελευθερία τους ή προσπαθούσαν να επιζήσουν υπό άθλιες συνθήκες που προκάλεσαν φυσικές καταστροφές.
Το 2006 παρέδωσε την ηγεσία του Κουβανικού κράτους στον αδερφό του, Ραούλ. Τα τελευταία χρόνια η υγεία του Κάστρο είχε επιδεινωθεί. Οι δημόσιες εμφανίσεις του ήταν ελάχιστες.
1 σχόλιο:
1. “.... ο ιστορικός ηγέτης της Κουβανικής επανάστασης, ο αντιϊμπεριαλιστής Φιντέλ Κάστρο”.
“Επαναστατης” επειδη ηταν επικεφαλης της αντιιμπεριαλιστικης επαναστασης του Κουβανικου λαου και αργοτερα μπηκε στην υπηρεσια ενος αλλου ιμπεριαλιστη, του Σοβιετικου σοσιαλιμπεριασμου; Ο χαρακτηρισμος που αποδιδει πολυ καλυτερα και με ακριβεια το εργο και την δραση του Φ.Καστρο ειναι η λεξη αντεπαναστατης. Αντι για σοσιαλισμο, εξαπατωντας τον Κοβανεζικο λαο, οικοδομησε εναν κρατικο καπιταλισμο που λογω της εκτεταμενης κοινωνικης προνοιας τον ονομασε, αυτος και οι αλλοι εξαπατητες ρεβιζιονιστες, σοσιαλισμο.
2. “Παρόλα αυτά, κάτω από την ηγεσία του και υπό δύσκολες συνθήκες οικονομικού αποκλεισμού από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, κατάφερε να ανορθώσει το βιοτικό επίπεδο του λαού, να εξαλείψει τον αναλφαβητισμό, να μειώσει ραγδαία την παιδική θνησιμότητα, να βελτιώσει την υγεία....”
Η οργάνωση βλέπει την κοινωνία με διευρυμένη κοινωνική πρόνοια ως κοινωνία ...... τι είδους; Και που, γιατί όχι, ίσως αξίζει να ακολουθήσουμε το παράδειγμά της. Και όχι μόνο αυτό, αλλά μια κοινωνία που η κυρίαρχη κοινωνική της τάξη έγινε πρακτορείο των συμφερόντων του Σοβιετικού σοσιαλιμπεριαλισμού. Δηλαδη να αρχισουμε να παινευουμε καπιταλιστικες και ιμπεριαλιστικες χωρες οπου υπαρχει διευρημενη κοινωνικη προνοια, ισως χωρες της Σκανδιναβιας (Δανια, Σουηδια, Νορβηγια, Φιλανδια), ισως και αλλες καπιταλιστικες χωρες της Ευρωπαικης και Αμερικανικης ηπειρου;
Τι αποψη θα ειχε αραγε για αυτο το θεμα ο Σταλιν και Ζαχαριαδης;
2. “....αλλά και να σταθεί αλληλέγγυος σε μια σειρά λαούς που είτε αγωνίζονταν για την ελευθερία τους ή προσπαθούσαν να επιζήσουν υπό άθλιες συνθήκες που προκάλεσαν φυσικές καταστροφές.”
Ο Σοβιετικος σοσιαλιμπεριαλισμος χρησιμοποιησε τον Κουβανικο στρατο και την Κουβανικη βοηθεια σαν προμετωπιδα προοδευτικοτητας, σαν μεταμφιεση της ιμπεριαλιστικης πολιτικης του, πχ στην Αφρικη, σε επαναστατικη και διεθνιστικη πολιτικη βοηθειας σε αυτες τις χωρες, μεσα στα πλαισια του αιματοβαμμένου ανταγωνισμου του με τον Αμερικανικο ιμπεριαλισμο.
Αυτο που προσεφερε η Κουβα σε αυτους τους λαους ηταν σταχτη στα ματια τους για να μην μπορουν να δουν τα πραγματικα τους συμφεροντα και να μην φερουν αντισταση στην ιμπεριαιστικη κυριαρχια των χωρων τους απο τον Σοβιετικο σοσιαλιμπεριαλισμο στον ανταγωνισμο του με τον Αμερικανικο ιμπεριαλισμο.
Ετσι λοιπον την διαφημιστικη καμπανια υπερ του Σοβιετικου σοσιαλιμπεριαισμου, ως “καλου” ιμπεριαλισμου”, του Κουβανικου κρατους με επικεφαλης τον Φ. Καστρο με τις “βοηθειες” και τις ενοπλες επεμβασεις του σε διαφορες χωρες, αυτη την πολιτικη, στην υπηρεσια του ιμπεριαλισμου, η οργανωση την παινευει, την εκθιαζει και μαλλον την θεωρει επαναστατικη!
Ποτέ το ψευτοκομμουνιστικο κομμα της Κουβας και ο ιδιος ο Καστρο δεν εκαναν μια αυτοκριτικη. Πραγμα που σημαινει οτι δεν μετανοιωσε ουτε κατ’ ελαχιστο για τον ρολο που επαιζε.
Ειναι αδυνατον να φανταστω οτι ο Σταλιν και ο Ζαχαριαδης θα διαφημιζαν ενα λακε του ιμπεριαλισμου ως επαναστατη !
Δημοσίευση σχολίου