Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Προκλήσεις ενός πολεμοκάπηλου ακραίου εθνικιστή-ρατσιστή

Αντιπαράθεση ΗΠΑ – ΚΙΝΑΣ
Προκλήσεις ενός πολεμοκάπηλου ακραίου εθνικιστή-ρατσιστή  

Το φασιστοειδές Ντόναλντ Τραμπ, χωρίς ακόμα να έχει αναλάβει τα καθήκοντα ως νέου προέδρου των ΗΠΑ, φρόντισε να προκαλέσει την Κίνα, λέγοντας ότι θα επανεξετάσει την πολιτική της «μιας Κίνας», ερχόμενος σε τηλεφωνική επαφή–συνομιλία, στις 2 Δεκέμβρη, με την πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάϊ Ινγκ-Γουέν με σαφή πρόθεση την εγκατάλειψη της παλιότερης, από το 1979, αναγνώρισης μόνο μίας Κίνας από τις ΗΠΑ.
Αργότερα, στις 11 Δεκέμβρη, σε συνέντευξή του στην εκπομπή FOX News Sunday δήλωσε: «καταλαβαίνω πλήρως την πολιτική για τη «μία Κίνα», αλλά δεν βλέπω το λόγο για τον οποίο θα πρέπει να μας δεσμεύει, εκτός κι αν καταλήξουμε σε συμφωνία για άλλα θέματα, μεταξύ αυτών και το εμπόριο». «Δεν επιθυμώ η Κίνα να μου υπαγορεύει τι θα κάνω, κι αυτό ήταν ένα τηλεφώνημα για μένα».
Είναι φανερό, ότι ο Τραμπ προχωρεί σε κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα, που τον τελευταίο καιρό έχουν οξυνθεί.
Βέβαια, τις δηλώσεις του Τραμπ δεν άφησε αναπάντητες η Κίνα. Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως εάν οι ΗΠΑ παραβιάσουν-εγκαταλείψουν την παλιότερη θέση τους πρέπει να γνωρίζουν ότι «το θέμα της Ταϊβάν αφορά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας, συνδέεται με τα θεμελιώδη συμφέροντα της Κίνας και ο σεβασμός της αρχής της μοναδικής Κίνας αποτελεί το θεμέλιο μιας υγιούς και κανονικής ανάπτυξης των σινο-αμερικάνικων σχέσεων», ενώ σε σχόλιο της εφημερίδας «People’s Daily» του ΚΚ Κίνας ο Τραμπ χαρακτηρίζεται «αγαθό σαν παιδί στα ζητήματα διπλωματίας».
Αντίδραση στις δηλώσεις Τραμπ σημειώθηκε και από το Υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, ενώ ο υπουργός βιομηχανίας δήλωσε σχετικά με αυτό το ζήτημα, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν μπορεί να παραμείνει απλός θεατής». Τη Γαλλία ακολούθησε η Γερμανία, που δια στόματος Μέρκελ, διαβεβαίωσε ότι αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει την πολιτική της «ενιαίας και μιας Κίνας».
Οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ – ΚΙΝΑΣ κλιμακώνονται και οξύνονται, προφανώς, σε διπλωματικό επίπεδο, η πορεία θα δείξει αν συμβεί το ίδιο και στην πράξη, μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του Τραμπ, κάτι που καθόλου δεν αποκλείεται στα πλαίσια της σημερινής όξυνσης των ενδοιμπεριαλιστικών αντιθέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: