Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

Τριμερής «ιερά εξέταση» της ελληνικής οικονομίας: Κομισιόν-ΕΚΤ-ΔΝΤ και μόνιμη σκληρότατη επιτήρηση

ΕΞΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠ’ ΤΗΝ  ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΕ ΚΑΙ  ΤΟ ΝΑΤΟ

 

Τριμερής  «ιερά εξέταση» της  ελληνικής οικονομίας: Κομισιόν-ΕΚΤ-ΔΝΤ  και μόνιμη σκληρότατη επιτήρηση

Μαζική  πάλη κατά των νέων εξοντωτικών μέτρων

Η χώρα βρίσκεται αυτή τη στιγμή και θα συνεχίσει για αρκετό καιρό ακόμα να βρίσκεται όχι μόνο στη δίνη της παγκόσμιας κρίσης υπερπαραγωγής μα επιπλέον στη δίνη του ανταγωνισμού μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ΕΕ-ΗΠΑ αλλά και σ’ εκείνη του κερδοσκοπικού και τοκογλυφικού κεφαλαίου εξ αιτίας της υπαρκτής χρεοκοπίας της οικονομίας που προκλήθηκε απ’ την καταστροφική νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης του μοναρχοφασιστικού κόμματος της ΝΔ, των πολλαπλών σκανδάλων, της ρεμούλας της δημόσιας περιουσίας, κλπ., με τις πλέον οδυνηρές συνέπειες για τη εργατική τάξη και ολόκληρο τον ελληνικό λαό, σε όλα τα επίπεδα, μα και τον τόπο γενικότερα.

Η μεγαλοαστική κυβέρνησή του ΠΑΣΟΚ – εκφραστής  και υπερασπιστής των ταξικών  συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου  – που παρέλαβε τη χρεοκοπημένη οικονομία, υποταγμένη στο Διευθυντήριο της ιμπεριαλιστικής Ευρωπαϊκής Ένωσης, «τρέχει» σχεδόν καθημερινά στις Βρυξέλλες, Παρίσι, Βερολίνο και το μόνο που «πέτυχε» – παρά την υπόσχεση-πιθανή αγορά 30 «Γιουροφαϊτερ» από τη Γερμανία και 6 φρεγάτες «Φρεμ» από τη Γαλλία – ήταν ένα δάνειο 8 δισ Ευρώ (κι’ αυτό για την εξυπηρέτηση του χρέους) με τοκογλυφικό επιτόκιο ύψους 6,2% που προφανώς θα πληρώσει η εργατική τάξη και ολόκληρος ο ελληνικός λαός.

Οι επιθέσεις  του διεθνούς κερδοσκοπικού κεφαλαίου  δεν λένε να κοπάσουν, προκαλώντας  όχι μόνο τεράστια ζημιά στην οικονομία της χώρας, και κατ’ επέκταση στην εργατική τάξη και το λαό – την ίδια στιγμή οι καπιταλιστές βιομήχανοι και οι τραπεζίτες εξακολουθούν να κερδίζουν τεράστια ποσά, προερχόμενα απ’ την εκμετάλλευση των εργαζομένων – αλλά και επιβάλλοντας τοκογλυφικού χαρακτήρα επιτόκια στο δανεισμό της χώρας, κι’ αυτό παρά τα τωρινά απανωτά σκληρά αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και τα ακόμα πολύ σκληρότερα που σχεδιάζει να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός αρχές Μάρτη και στα μετέπειτα χρονικά διαστήματα.

Το Φλεβάρη  οι επισκέψεις των αξιωματούχων της  ΕΕ στην Ελλάδα πολλαπλασιάστηκαν με σημαντικότερη εκείνη της στρατιάς τριών αντιπροσωπιών Κομισιόν-Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)-Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που έκαναν «φύλλο-φτερό» τους φακέλους των στοιχείων των διαφόρων υπουργείων , ενώ πρότειναν-επέβαλλαν τα ανάλογα μέτρα εφαρμογής για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και συνέταξαν έκθεση προς τον επίτροπο Όλι Ρεν που αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα την 1 Μάρτη για τον ίδιο σκοπό – μέτρα σκληρά και εξοντωτικά για την εργατική τάξη και το λαό που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου σε λίγες μέρες.

Είναι φανερό πως η οικονομία της  χώρας βρίσκεται υπό αυστηρότατη  τριπλή επιτήρηση: Κομισιόν-ΕΚΤ-ΔΝΤ με έλεγχο κάθε μήνα της οικονομικής κατάστασης, αυστηρή παρακολούθηση των δημοσιονομικών της και της πορείας της οικονομίας γενικότερα.

Αυτή  η «τριπλή επιτήρηση» είναι πλέον  μια πραγματικότητα και σε καμία  περίπτωση δεν είναι μια φανταστική προπαγάνδα, και επομένως ανύπαρκτο  γεγονός, όπως ισχυρίζονται οι σοσιαλδημοκράτες ηγέτες του «Κ»ΚΕ ή αλλιώς διατυπωμένο: μια «σκόπιμη αναφορά … ότι η χώρα βρίσκεται κάτω από την τριπλή επιτήρηση της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομικού Ταμείου…» που γίνεται απλά για «χειραγώγηση και τρομοκράτηση του λαού» («Ρ» 14/2/2010, σελ. 7), όπως βέβαια και η σημερινή χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας δεν είναι ούτε εικονική ούτε φημολογία ούτε κάποιος ανύπαρκτος «μπαμπούλας» που «φιλοτεχνούν τα κοράκια» του ξένου κεφαλαίου («Ρ» 27/1/2010, σελ. 31) μα ούτε «κινδυνολογία να τρομοκρατήσουν το λαό» («Ρ»29/1/2010, σελ 25), ούτε η ακόμα χειρότερη «εκδοχή» της σοσιαλδημοκράτισσας Α. Παπαρήγα σχετικά με την πτώχευση: « η πτώχευση είναι μια σημαία που σηκώνει η κυβέρνηση και η ΕΕ για να κάνουν τον εργαζόμενο να σκεφτεί …» (υπερμεγέθης για γραμματέα κόμματος κοτσάνα ή μήπως Κανελλο-Μαϊλειος κοτσάνα (συμβούλων της) και το «άκρον άωτον» βλακείας της ντόπιας χρουστσοφικής σοσιαλδημοκρατίας) («Ρ» 26/2/2010, σελ.6). Ο εφευρετικός «Ριζοσπάστης» έκανε μια ακόμα πιο σπουδαία   «ανακάλυψη» πως όταν ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και το ΝΑΡ μιλούν για «νέα κατοχή», κλπ. «ενισχύουν την κινδυνολογία» και πως τάχα αυτό «υπονομεύει την ταξική πάλη» («Ρ» 17/2/2010, σελ.1). Οι δημοσιογραφίσκοι του «Ριζοσπάστη», μην έχοντας η ηγεσία του «Κ»ΚΕ καμιά απολύτως ανάλυση της σημερινής κατάστασης της οικονομίας, έχουν πάθει παράκρουση απ’ τις καθημερινά θορυβώδικα επαναλαμβανόμενες γελοιότητες περί «κινδυνολογίας», «τρομοκράτησης του λαού», κλπ. με τις οποίες, σε μια απέλπιδα προσπάθεια, υποκαθιστούν την πλήρη απουσία ανάλυσης, ακόμα και μια έστω απ’ τη δική τους σκοπιά ανάλυση δηλ. την αστική σκοπιά της χρουστσοφικής σοσιαλδημοκρατίας. 

Όμως  σ’ αντίθεση με τους γελοίους ισχυρισμούς  των σοσιαλδημοκρατών ηγετών, η χρεοκοπία  της οικονομίας και η πτώχευση της χώρας (δεν είναι απαραίτητη η τυπική δήλωση παραδοχής της που μπορεί και να μην υπάρξει για σειρά λόγους) απετελούν ένα οδυνηρότατο υπαρκτό γεγονός για τον τόπο αλλά και για την εργατική τάξη και το λαό, και αυτό εκφράζεται, πέραν των πολλών άλλων, και στο τοκογλυφικό δυσθεώρητο επιτόκιο δανεισμού ύψους 6,2% - που είναι επιτόκιο πτωχευμένης χώρας - κι’ αυτό βέβαια κάθε άλλο παρά φαντασία και κινδυνολογία είναι.

Τα μέτρα  που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός αρχές Μάρτη θα είναι απ’ τα πλέον σκληρότερα και επώδυνα, με συνέπεια να γυρίσουν τους εργαζόμενους δεκαετίες πίσω, δημιουργώντας κατάσταση απόλυτης εξαθλίωσης για την τεράστια πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Γι’ αυτό για την εργατική τάξη και το λαό είναι μονόδρομος ο μαζικός ενωτικός αγώνας  για την απόκρουση των εξοντωτικών μέτρων και τη ματαίωσή τους.

***

Η χώρα μας, λόγω της χρεοκοπίας της οικονομίας, καθώς και άλλες χώρες του  Νότου με προβλήματα χρέους και ελλειμμάτων  έχουν γίνει στόχος χυδαίων επιθέσεων  από διάφορα ευρωπαϊκά ΜΜΕ  και όχι μόνο, που τις αποκαλούν «PIGS» (Portugal, Italy, Greece, Spain) δηλ. γουρούνια. Προκλητικό και δυσφημιστικό υπήρξε και το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικό «Focus» με την άσεμνη χυδαία χειρονομία της Αφροδίτης της Μήλου με σχόλιο «απατεώνες στην Ευρωοικογένεια» που έδωσε την ευκαιρία στους μοναρχοφασιστικούς και ναζι-φασιστικούς κύκλους της χώρας να ξεσπάσουν σε έναν εθνικιστικό ρατσιστικό αντιγερμανισμό που στρέφονταν κατά της γερμανικής εργατικής τάξης και λαού, και που προφανώς δεν έχουν καμία σχέση με αντιιμπεριαλισμό. Το φασιστοειδές που ακούει στο όνομα Π. Παναγιωτόπουλος (αλλά και άλλοι ομοϊδεάτες του) μίλησε με θράσος «για αγώνες του ελληνικού λαού εναντίον του φασισμού και του ναζισμού στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο», όταν είναι πασίγνωστο ότι οι φασίστες εθνικιστές της δοσίλογης παράταξής αγωνίζονταν μαζί και δίπλα στους γερμανούς ναζιφασίστες κατακτητές απ’ τις γραμμές των Ταγματασφαλιτών, Ράλληδων, Χιτών, ΕΔΕΣιτών, ΠΑΟτζήδων, κλπ. Ακόμα, μ’ αφορμή τα ανόητα, προκλητικά και γελοία σχόλια ορισμένων αντιδραστικών γερμανικών εφημερίδων, ορισμένοι θυμήθηκαν τώρα, πολύ όψιμα, και τις γερμανικές αποζημιώσεις, μεταξύ των οποίων και κάποιοι  Αντιστασιακοί – ένα  ανοιχτό βέβαια θέμα για τον Ελληνικό λαό που πρέπει να τις διεκδικήσει, αλλά εντελώς άσχετο με τα σημερινά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας – χωρίς δυστυχώς να καταγγείλουν τον πρωθυπουργό και αρχηγό της μοναρχοφασιστικής ΕΡΕ που «έκλεισε» το θέμα τέλη της δεκαετίας του ΄50 αρχές της δεκαετίας του ΄60. Τη σημερινή χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας δεν προκάλεσαν προφανώς οι γερμανοί ιμπεριαλιστές αλλά μια ελληνική κυβέρνηση, η αντιδραστική κυβέρνηση του μοναρχοφασιστικού κόμματος της ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κ.Καραμανλή το νεότερο. Αν για κάτι πρέπει να κατηγορηθούν οι σημερινοί γερμανοί ιμπεριαλιστές είναι η διαρκώς εντεινόμενη εκμετάλλευση της χώρας στα πλαίσια της εξάρτησης της Ελλάδας απ’ την ιμπεριαλιστική ΕΕ (που κι’ αυτό ήταν επιλογή του ντόπιου κεφαλαίου),  ιδιαίτερα από τη Γερμανία και τη Γαλλία .

Τέλος με την ευκαιρία ας υπογραμμιστεί  ότι είναι αντιμαρξιστική και αντιδραστική αντίληψη η ταύτιση του γερμανικού προλεταριάτου και του γερμανικού λαού με το εγκληματικό ναζι-φασιστικό καθεστώς του Χίτλερ ή και με το σημερινό γερμανικό ιμπεριαλισμό (για πληροφόρηση των νεώτερων κομμουνιστών αλλά και των αντιφασιστών-αντιιμπεριαλιστών ας αναφερθεί ότι όταν ο γνωστός σοβιετικός συγγραφέας Ηλία Ερενμπουργκ δημοσίευσε, κατά τη διάρκεια του πολέμου (14 Απρίλη 1945) , άρθρο με τίτλο «Αρκετά πια» στην εφημερίδα «Κράσναγια Σβεζντά» στο οποίο χαρακτήριζε τη Γερμανία σαν μια «τεράστια συμμορία εγκληματιών», η «Πράβδα» αμέσως την επόμενη με κύριο άρθρο του Γκεόργκι Αλεξαντρόφ άσκησε δριμύτατη κριτική, αποδοκιμάζοντας τις εντελώς λαθεμένες και επιζήμιες απόψεις του Ερενμπουργκ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: