Πέμπτη 16 Απριλίου 2020

ICMLPO: Δεν αγωνιζόμαστε μόνο ενάντια σε μια Πανδημία, αλλά και για ένα διαφορετικό και καλύτερο μέλλον!




Ανακοίνωση των μαρξιστικών-λενινιστικών Κομμάτων και Οργανώσεων Ευρώπης – ICMLPO

Δεν αγωνιζόμαστε μόνο ενάντια σε μια Πανδημία, αλλά και για ένα διαφορετικό και καλύτερο μέλλον!

Αυτή η Ανακοίνωση είναι ανοιχτή για υπογραφή από κομμουνιστικές, επαναστατικές και αντιιμπεριαλιστικές, αντιφασιστικές δυνάμεις της Ευρώπης

Βρισκόμαστε μέσα σε μια σοβαρή κρίση Υγείας, πολιτική, κοινωνική και οικονομική κρίση. Η Πανδημία COVID-19 ξεσκέπασε την καπιταλιστική κοινωνία, η οποία δεν είναι σε θέση να διαθέσει τα πιο απλά μέσα ιατρικής προφύλαξης και το προσωπικό για τους εργάτες και ιδιαίτερα για το φτωχό πληθυσμό. Έδειξε ένα Δημόσιο σύστημα Υγείας που καταρρέει εξαιτίας των πολλών περικοπών και των γενικευμένων ιδιωτικοποιήσεων προς όφελος των μεγάλων μονοπωλίων και των πλουσίων. Ένα σύστημα στο χείλος της κατάρρευσης. Οι συνέπειες από τη νεοφιλελεύθερη και καπιταλιστική πολιτική της φτώχιας, που μετέτρεψαν το σύστημα Υγείας και Νοσηλείας σε μια πηγή Κέρδους, είναι καταστροφικές.
Η κρίση δείχνει και τη μεγάλη ικανότητα του λαού για συγκεκριμένη Αλληλεγγύη: η κυρίαρχη τάξη καλεί σε «απομόνωση», ο λαός απαντά με αυθόρμητες πράξεις Αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας, απαιτώντας συγκεκριμένα μέτρα προφύλαξης.
Ο Δημόσιος τομέας Υγείας πρέπει επειγόντως να λάβει τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους αλλά και προσωπικό για να διασφαλίσει τη δημόσια Υγεία. Δωρεάν ιατρική περίθαλψη και αναγκαία μέσα προφύλαξης για όλους. Κατάσχεση των ιδιωτικών ιατρικών πόρων.
Από την άλλη πλευρά το κεφάλαιο, τα μεγάλα μονοπώλια απαίτησαν με ασυγκράτητη απληστία να έχουν πλήρη πρόσβαση στο δημόσιο χρήμα σε άγνωστα ως τώρα μεγέθη για να διασφαλίσουν τα κέρδη τους. Η μπουρζουαζία, οι κυβερνήσεις της και τα κράτη καλούν σε εθνική ενότητα και κοινό συναίσθημα. Αλλά στην πραγματικότητα εκμεταλλεύονται την αγωνία και τον τρόμο για να εξαπολύσουν ολόπλευρη επίθεση ενάντια στην εργατική τάξη και τις λαϊκές μάζες, για να προστατευθούν από τη διαρκώς ραγδαία αναπτυσσόμενη, λόγω της τωρινής κρίσης υγείας, οικονομικής κρίσης, που συγκαλύπτεται από τον COVID-19. Τα αφεντικά έχουν σχεδόν ελεύθερα τα χέρια να αυξήσουν την εκμετάλλευση και να επιβάλλουν χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας και ζωής της εργατικής τάξης. Και οι ηγέτες των ρεφορμιστικών συνδικάτων τα διευκολύνουν με την πολιτική της ταξικής συνεργασίας με τους αχόρταγους καπιταλιστές.
Να αγωνιστούμε ώστε οι εκμεταλλευτές και οι πλούσιοι να χρησιμοποιήσουν τα κέρδη και το κλεμμένο πλούτο για να πληρώσουν την Κρίση και την Πανδημία – και όχι οι εργάτες/τριες και οι λαϊκές μάζες.
Το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του δεν αγωνίζονται ενάντια σ’ έναν αόρατο εχθρό. Δυνάμωσαν τον ταξικό τους πόλεμο, ενώ απαιτούν από τους εργάτες/τριες, φοιτητές/τριες και το λαό να σταματήσουν το σύνολο της ταξικής πάλης και τον αγώνα για τη δίκαιη ικανοποίηση των αναγκών σε μια περίοδο, όπου η ανεργία, η έλλειψη εισοδήματος και η κοινωνική ανέχεια αυξάνονται ραγδαία. Αντίθετα, είναι καιρός να ξεσηκωθούμε για τα δικαιώματα και τα αιτήματά μας και να συνεχίσουμε την πάλη για κοινωνική δικαιοσύνη.

Επαρκή μέτρα για την προστασία της υγείας όλων των εργατών/τριων!
Στοπ όλων των απολύσεων!
Πλήρη μισθό, κοινωνική βοήθεια και εγγυημένο εισόδημα για όλους!
Η κυβέρνηση πρέπει να χρησιμοποιήσει τους δημόσιους πόρους-μέσα για την ικανοποίηση των κοινωνικών, υγειονομικών και οικονομικών αναγκών του λαού!

Σε πολλές χώρες οι κυβερνήσεις προχώρησαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καταργώντας τα δημοκρατικά δικαιώματα, ενώ η Αστυνομία και ο στρατός έχουν απεριόριστες εξουσίες, για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των ιμπεριαλιστικών κρατών και τα Κέρδη της κυρίαρχης τάξης, όχι όμως την ασφάλεια του λαού. Η μπουρζουαζία εκμεταλλεύεται την Πανδημία για να περιορίσει την ελευθερία των εργατών/τριων και να φιμώσει κάθε κριτική φωνή καθώς και για να προωθήσει το σοβινισμό και το φασισμό.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η κεντρική της τράπεζα και η ΕΕ-κομισιόν εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να ισχυροποιήσουν την εξουσία τους. Η μοναδική τους απάντηση: εκατομμύρια Ευρώ για τη σωτηρία των Κερδών τους, για τη διατήρηση και ισχυροποίηση της θέσης των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και της ΕΕ στην παγκόσμια οικονομική κρίση. Και κλείνουν τα σύνορα μεταξύ των χωρών της ΕΕ καθώς και μεταξύ της ΕΕ και του υπόλοιπου κόσμου.
Δεν ξεχάσαμε όμως την τελευταία κρίση όπου οι τράπεζες και τα κοντσέρν χρυσώθηκαν σε βάρος των λαών και πως διαφυλάχθηκαν τα Κέρδη τους σε βάρος του δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Κάτω τα χέρια από τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των εργατών!

Αντίθετα είναι καιρός να απαιτήσουμε:

Στοπ στη φοροδιαφυγή του κεφαλαίου από τους δημόσιους προϋπολογισμούς και την εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης προς όφελος των ήδη παραγεμισμένων τσεπών των καπιταλιστών και των φορο-οάσεων!

Είναι καιρός να απαιτηθεί η κατάργηση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης!

Απαιτούμε όχι μόνο την απόσυρση του στρατού από τους δρόμους, αλλά και την απόσυρση όλων των στρατιωτών από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τη χρήση τους σε πολιτική δουλειά ενάντια στην Πανδημία!

Η επιδημία είναι μια τρομακτική απειλή για όλους τους λαούς παγκόσμια, ιδιαίτερα εκεί, όπου τα συστήματα Υγείας είναι αδύναμα εξαιτίας της λεηλασίας από τα ιμπεριαλιστικά κράτη και τα μονοπώλια με τη βοήθεια των αντιλαϊκών και διεφθαρμένων κυβερνήσεων.
Οι ιμπεριαλιστές δεν μπορούν εύκολα να αποσείσουν τις ευθύνες τους γι’ αυτή την κατάσταση. Είναι καιρός για μεγάλη ιατρική βοήθεια.
Η εργατική τάξη και οι λαϊκές μάζες βρίσκονται μπροστά σε μία σύνθετη και επικίνδυνη περίοδο βαθέματος της γενικής κρίσης του καπιταλιστικο-ιμπεριαλιστικού συστήματος και μια όξυνση όλων των βασικών αντιθέσεων: εργατική τάξη ενάντια στη μπουρζουαζία, ιμπεριαλισμός ενάντια στους καταπιεσμένους λαούς και έθνη, οι αντιθέσεις μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και μονοπωλίων μεταξύ τους για την κυριαρχία στον κόσμο και την ηγεμονία.
Το καταδικασμένο σε κατάρρευση σύστημα δεν έχει τίποτα να προσφέρει εκτός από περισσότερη εκμετάλλευση, κοινωνική αδικία, περισσότερη λεηλασία των λαών και ερήμωση του πλανήτη. Και όταν εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από τις συνέπειες της Πανδημίας, η εγκληματική χρηματιστική ολιγαρχία δεν διστάζει να κερδοσκοπεί από την εξαθλίωση. Γι’ αυτό είναι αναγκαίος ο επαναστατικός αγώνας για μια νέα σοσιαλιστική κοινωνία, η οποία εξασφαλίζει ευημερία για όλα τα μέλη της και αναπτύσσει μια πραγματική διεθνή Αλληλεγγύη.
Εμείς, τα επαναστατικά Κόμματα και Οργανώσεις της εργατικής τάξης καλούμε τους εργάτες/τριες, τους μαχητικούς συνδικαλιστές/τριες, τη νεολαία και το λαό, να οργανωθούν ανεξάρτητα απ’ την κυρίαρχη τάξη και να αποτελέσουν τμήμα ενός ενιαίου εργατικού μετώπου και ενός λαϊκού μετώπου. Ας ισχυροποιηθεί η ενότητα και η Αλληλεγγύη! Να αγωνιστούμε και να ξεσηκωθούμε. Να αποκρούσουμε τις επιθέσεις της μπουρζουαζίας στις συνθήκες εργασίας και ζωής! Ας υπερασπιστούμε αποφασιστικά τα αιτήματά μας, τα συμφέροντά μας!

Δεν αγωνιζόμαστε μόνο ενάντια σε μια Πανδημία, αλλά και για ένα διαφορετικό και καλύτερο μέλλον!

Κομμουνιστικό Κόμμα των Εργατών της Δανίας (APK)
Οργάνωση για την Κατασκευή του Κομμουνιστικού Κόμματος των Εργατών στην Γερμανία/ Arbeit-Zukunft
Κομμουνιστικό Κόμμα των Εργατών της Γαλλίας (PCOF)
Κίνηση για Ανασύνταξη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (ΚΚΕ 1918-1955)
Κομμουνιστική Πλατφόρμα – για το Κομμουνιστικό Κόμμα του Προλεταριάτου της Ιταλίας
Μαρξιστική Λενινιστική Οργάνωση Επανάσταση της Νορβηγίας
Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας (Μαρξιστικό-Λενινιστικό), PCE (m-l)
Κόμμα Εργασίας Τουρκίας, EMEP
Επαναστατική συμμαχία εργασίας Σερβίας (RSRS)
Κομμουνιστικός συντονισμός Λομβαρδίας/Ιταλίας
Κομμουνιστικός συντονισμός Τοσκάνης/Ιταλίας
Επαναστατικό κομμουνιστικό κόμμα Βόλτας (Burkina Faso) PCRV
Κόμμα εργασίας Τυνησίας (POT)

22.03.2020

Δεν υπάρχουν σχόλια: