Σάββατο 25 Απριλίου 2020

Ανεπαρκέστατο και σε κατάρρευση το δημόσιο σύστημα Υγείας


Ανεπαρκέστατο και σε κατάρρευση το δημόσιο σύστημα Υγείας εξαιτίας της νεοφιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων–έλλειψης προσλήψεων της Κυβέρνησης της ΝΔ
Πριν γίνει αναφορά στην άθλια κατάσταση του δημόσιου συστήματος Υγείας πριν και μετά την εμφάνιση του COVID-19 είναι απαραίτητο να επαναληφθεί σύντομα η πορεία της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της Κυβέρνησης της ΝΔ του πρώτου εξαμήνου που είχε ήδη οδηγηθεί, ΠΡΙΝ την εμφάνιση της Πανδημίας, σε εμφανέστατη και πλήρη αποτυχία σ’ ΟΛΑ τα επίπεδα.
Η αντιδραστική κυβέρνηση της ΝΔ σ’ ελάχιστο χρονικό διάστημα, δηλ. στο πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης της χώρας, πέτυχε το ακατόρθωτο: αναδείχθηκε πρωταθλήτρια ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ με την πλήρη αποτυχία της νεοφιλελεύθερης πολιτική της σ’ ΟΛΟΥΣ τους τομείς, με εξαίρεση την προώθηση της φασιστικοποίησης της κοινωνικής ζωής της χώρας με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τη φασιστική κατάργηση του πανεπιστημιακού Ασύλου και τις βάρβαρες επιθέσεις της Αστυνομίας σε βάρος των φοιτητών, κλπ. με αποκορύφωμα την τελευταία απόβαση των ΜΑΤ στα νησιά, όπου υπέστη μια πρωτόγνωρη πανωλεθρία: μετά τις βάρβαρες επιθέσεις ενάντια στους κατοίκους τα ΜΑΤ εκδιώχτηκαν κακήν-κακώς απ’ τα νησιά, σημειώνοντας πλήρες φιάσκο στο ζήτημα της διαχείρισης του προσφυγικού, με στελέχη της να προτείνουν τον εγκλεισμό σε ξερονήσια, δημιουργώντας στρατόπεδα συγκέντρωσης τύπου Μακρονήσου.
Όλα αυτά δεν εκπλήσσουν όταν είναι γνωστό ότι η ΝΔ είναι ένα φασιστικό κόμμα με ισχυρή Ναζι-φασιστική πτέρυγα (ΒΟΡΙΔΗΣ-ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ-ΠΛΕΥΡΗΣ-ΚΥΡΤΣΟΣ-ΤΖΑΒΕΛΛΑ, κλπ.).
Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής – πέραν της ισχυρότερης πρόσδεσης της χώρας στο άρμα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού – η αποτυχία της Κυβέρνησης είναι πρωτοφανής στα χρονικά της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, αφού «έμαθε» απ’ τα διεθνή ΜΜΕ, κατόπιν εορτής, τις συμφωνίες Τουρκίας-Λιβύης, για να υποστεί στη συνέχεια τα γνωστά, επιζήμια για τη χώρα, απανωτά στραπάτσα. Διακρίθηκε μόνο για την «ικανότητά» της υποβάθμισης αυτού του προβλήματος, με το Μητσοτάκη να χασκογελάει αμήχανα για τις «επιτυχίες»(!) της Κυβέρνησής του.
Στον τομέα της εσωτερικής πολιτικής. Η σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας στο πρώτο 6μηνο της διακυβέρνησης της χώρας απ’ τη ΝΔ συνεχίζει να χειροτερεύει, παρά τις δημαγωγικές υποσχέσεις των κυβερνητικών ανίκανων νεοφιλελεύθερων αντιδραστικών σαλτιμπάγκων.
1. Επενδύσεις. Οι ντόπιες και ξένες επενδύσεις-φαντάσματα δεν φαίνονται πουθενά στον ορίζοντα: παρέλασαν μόνο ως χοντροειδή ΨΕΥΔΗ στις οθόνες της κρατικής ΝΔ-τηλεόρασης. Ήλπιζε φαίνεται ο γελοίος και ανίκανος πρωθυπουργός πως με την κατάργηση της απλής αναλογικής θα «προσελκύσει» ξένες επενδύσεις(!).
2. Μαζική ανεργία. Η μαζική ανεργία συνεχίζει της ανοδική της πορεία, παρόλο που μεγάλο μέρος της απορροφάται απ’ τη μεγάλη, καταστροφική για τη χώρα, αιμορραγία της μετανάστευσης.
3. Μαζικές χρεοκοπίες. Μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, μαγαζιά, καταστήματα, κλπ. κλείνουν σωρηδόν, ενώ, πέραν του ξεπουλήματος της ΔΕΗ, κλπ., γίνεται λόγος και για κλείσιμο μεγαλύτερων, όπως της ΛΑΡΚΟ κλπ.
4. Πτώση της βιομηχανικής παραγωγής. Μειώθηκε κατά 4,5% για πρώτη φορά μετά το 2014.
5. Ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Υγείας. Τα νοσοκομεία και η περίθαλψη βρίσκονται υπό διάλυση από την έλλειψη χρηματοδότησης και τη μεγάλη έλλειψη νοσοκομειακού προσωπικού και πρωτίστως γιατρών, αφού έχουν εγκαταλείψει τη χώρα πάνω από 20.000 γιατροί και κατά την «Καθημερινή» πάνω από 18.000 («Κ» 29.12.2019, σελ.1 και 6) και επιπλέον απ’ την ΑΡΝΗΣΗ της Κυβέρνησης πρόσληψης ΝΕΩΝ άνεργων και ΜΟΝΙΜΩΝ γιατρών αλλά και νοσοκομειακού προσωπικού.
6. Κοινωνικές παροχές. Συνεχίζουν να μειώνονται.
7. Βοηθήματα. Καταργήθηκαν τα κάποια βοηθήματα.
8. Εξαπάτηση των εργαζομένων. Η δήθεν αύξηση του κατώτατου μισθού κορυφώνεται με την κατάργηση του βοηθήματος για τη λεγόμενη «13η σύνταξη».
9. Κοινωνική Ασφάλιση. Επίθεση στην κοινωνική Ασφάλιση με τεράστιες αρνητικές συνέπειες.
10. Δημόσια Παιδεία. Πέραν του γενικευμένου θρησκευτικού σκοταδισμού, προσπάθειες ιδιωτικοποίησης της.
11. Πρώτη κατοικία. Κατάργηση της προστασίας της.
12. Εσωτερικό και εξωτερικό χρέος. Και τα δυο έχουν εκτιναχθεί στα ύψη.
Το δημόσιο σύστημα Υγείας που είχε υποστεί μεγάλο πλήγμα απ’ τις περικοπές που είχαν επιβάλλει οι δανειστές, χειροτέρευσε έντονα-ραγδαία την περίοδο του πρώτου εξαμήνου διακυβέρνησης απ’ τη ΝΔ και βρέθηκε σε κατάρρευση εξαιτίας της εφαρμογής της νεοφιλελεύθερης πολιτικής: προσπάθειες ιδιωτικοποίησης του, ΑΡΝΗΣΗΣ πρόσληψης ΝΕΩΝ άνεργων και ΜΟΝΙΜΩΝ γιατρών και γενικά νοσοκομειακού προσωπικού αλλά και τη δραστική μείωση της χρηματοδότησης που οδήγησε σε κλείσιμο Νοσοκομείων ή τμημάτων τους.
Η κατάσταση στα Νοσοκομεία ήταν εντελώς άθλια ΠΡΙΝ την επέλαση του COVID-19, και η οποία είχε οδηγήσει τους γιατρούς σε απόγνωση και σε έντονες διαμαρτυρίες της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, ενώ το δημόσιο σύστημα Υγείας βρίσκονταν σε πλήρη κατάρρευση.
COVID-19: ο «σωτήρας» της Κυβέρνησης Μητσοτάκη
Έτσι η επέλαση της Πανδημίας του COVID-19 βρήκε τη χώρα μας «ανοχύρωτη πόλη» από πλευράς δημοσίου συστήματος Υγείας, ενός όχι μόνο ανεπαρκέστατου αλλά σε και κατάρρευση.
Μ’ αυτή την άθλια κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, ο ελληνικός λαός στάθηκε προς το παρόν τυχερός που δεν θρήνησε ως τώρα μεγάλο αριθμό νεκρών (αν και οι επίσημοι αριθμοί που δίνονται δεν είναι αξιόπιστοι), κι’ αυτό ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ εξαιτίας του γεγονότος ότι η Πανδημία δεν έπληξε ισχυρά και σε μεγάλη έκταση την Ελλάδα (για σειρά λόγους που πρέπει να διερευνηθούν) όπως και τις γειτονικές Βαλκανικές χώρες Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, η οποία με ανάλογο πληθυσμό με τη χώρα μας, έχει πολύ μικρότερο αριθμό κρουσμάτων και νεκρών απ’ την Ελλάδα, αλλά και η νότια Ιταλία σε σχέση με την καταστροφική κατάσταση στη βόρεια αναπτυγμένη βιομηχανικά Ιταλία.
Ας σημειωθεί ακόμα η αποτελεσματική καταπολέμηση της Πανδημίας στην Κίνα και τη Νότια Κορέα, ενώ το γειτονικό Βιετνάμ των 100.000.000 κατοίκων δεν έχει κανένα νεκρό.
Η κυβέρνηση της ΝΔ πανικόβλητη και κάτω απ’ την πίεση της εξέλιξης στη βόρεια Ιταλία (και όχι συνολικά απ’ την Ιταλία, όπως διατυμπανίζεται καθημερινά απ’ τον Τσιόδρα) πήρε τα γνωστά μέτρα που ορισμένα από αυτά περιορίζουν φασιστικά τα ατομικά δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες, κλπ. και ΟΧΙ μόνο (Σύνταγμα, κλπ.).
Σχετικά με τις συγκρίσεις αριθμών κρουσμάτων-νεκρών της Ελλάδας με αναπτυγμένες βιομηχανικά καπιταλιστικές χώρες όπως ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, κλπ. του καθηγητή Τσιόδρα, πρόκειται για συγκρίσεις εντελώς λαθεμένες που στερούνται επιστημονικής τεκμηρίωσης (δεν είναι του παρόντος η αντίκρουση). Όμως πρέπει να υπογραμμιστεί ότι τέτοιες λαθεμένες και παραπλανητικές συγκρίσεις: πρώτο, υπηρετούν και τροφοδοτούν έντονα την εθνικιστικο-φασιστική προπαγάνδα της ΝΔ, και δεύτερο, συγκαλύπτουν και αποκρύπτουν συνειδητά την πραγματικά άθλια κατάσταση του σημερινού δημόσιου συστήματος Υγείας – η πραγματική αντικειμενική κατάσταση δίνεται ΜΟΝΟ απ’ τις δημόσιες τοποθετήσεις διαφόρων ειδικών πανεπιστημιακών και άλλων γιατρών, που φιμώνονται φασιστικά απ’ τη ΝΔ-τηλεόραση, και προπαντός απ’ την Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΝΓΕ).
Δεν είναι επίσης καθόλου τυχαίο ότι ο καθηγητής Τσιόδρας αποφεύγει συστηματικά τη σύγκριση της κατάστασης στην Ελλάδα με τις γειτονικές χώρες Αλβανία-Βόρεια Μακεδονία-Βουλγαρία αλλά και με τις άλλες Βαλκανικές χώρες, γιατί αν το έπραττε, θα κατέρρεε η εθνικιστικο-φασιστική προπαγάνδα της ΝΔ.
Οι τεράστιες ελλείψεις υγειονομικών υλικών (μάσκες, ειδικά γυαλιά, γάντια, φόρμες προστασίας, αναπνευστήρες, κλπ., κλπ.) εξακολουθούν να υπάρχουν στα Νοσοκομεία με τους γιατρούς να έχουν καταγγείλει επανειλημμένα τόσο το Υπουργείο Υγείας, όσο και τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα και την ΑΡΝΗΣΗ της Κυβέρνησης πρόσληψης ΝΕΩΝ και ΜΟΝΙΜΩΝ γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, φτάνοντας ως τη διαδήλωση (19 Μάρτη 2020) των 20 γιατρών μπροστά στο Υπουργείο Υγείας με υψωμένες τις γροθιές κρατώντας το ανάλογο πανό, ενώ ο Υπουργός και Υφυπουργός Υγείας είχαν αρνηθεί να συναντήσουν αντιπροσωπία των γιατρών (βλέπε την εξαίρετη συνέντευξη Ο.Τοσουνίδου που δίνει την αντικειμενική και άθλια κατάσταση στα Νοσοκομεία, αλλά και εκείνη του γιατρού Γ.Δημητρακόπουλου για την ανύπαρκτη πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας στη σελ.3, αλλά και άλλων γιατρών).
Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ειδικών πανεπιστημιακών γιατρών που δεν μπορούν, δυστυχώς λόγω χώρου, να αναφερθούν, μεταξύ των οποίων ο καθηγητής της εντατικής θεραπείας πνευμονολογίας στη «ΣΩΤΗΡΙΑ» Θ.Βασιλακόπουλος σε συνέντευξη του (ΕΡΤ1 20/3/2020, 18:00) στη δημοσιογράφο Σταυρούλα Χριστοφιλέα επανέφερε το αίτημα των γιατρών για διορισμό ΝΕΩΝ και ΜΟΝΙΜΩΝ γιατρών, τονίζοντας πως δεν μπορεί να αφεθεί η αντιμετώπιση του Κορονοϊου στους μεγάλης ηλικίας γιατρούς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, ενώ ο συνδικαλιστής, Χρήστος Κουσουρής των νοσοκομειακών του Νοσοκομείου Καστοριάς, στις 25 Μάρτη 2020, μεταξύ άλλων τόνισε: «ο Μητσοτάκης το’ ριξε στα τηλεοπτικά μηνύματα».
Είναι γνωστό ότι το δημόσιο σύστημα Υγείας του νομού Καστοριάς έχει εντελώς καταρρεύσει όπως και των νομών Κοζάνης και Ξάνθης, αφού πήγαν εκεί να βοηθήσουν στρατιωτικοί γιατροί, που προφανώς σημαίνει ότι ΔΕΝ έγιναν προσλήψεις ΝΕΩΝ γιατρών.
Παρά τη γενικόλογη γκεμπελίστικη προπαγάνδα της Κυβέρνησης «περί προσλήψεων» νέων γιατρών χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένο αριθμό προσλήψεων, αποδεικνύονται χονδροειδή ΨΕΥΔΗ που ξεπερνούν τα όρια και της πιο ακραίας πολιτικής αλητείας, όπως στην περίπτωση του Νοσοκομείου της Καστοριάς, που δεν προσλήφθηκε κανένας νέος γιατρός, απλά μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο της πόλης γιατροί από κέντρα υγείας της περιοχής.
Από την πλευρά του ο ανίκανος Πρωθυπουργός της χώρας συνεχίζει την ακραία αυτό-γελοιοποίηση του, πέρα απ’ τις άλλες φαιδρότητες, με απανωτά καθημερινά νηπιώδη γελοία μηνύματα και με προτροπές του τύπου «μένουμε στα σπίτια», «πλένουμε καλά τα χέρια», θυμίζοντας νεαρούς αρχάριους μαθητευόμενους νοσηλευτές/τριες, περιμένοντας αγωνιωδώς προσευχόμενος στο «θεό» μαζί με τον Τσιόδρα να γίνει πραγματικότητα η αυτο-ανακήρυξή τους σε «σωτήρες»(!) της δύσμοιρης αυτής χώρας, που δεν αξίζει τέτοια τύχη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: