Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

Δέσποινα Τοσονίδου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΝΓΕ


Δέσποινα Τοσονίδου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΝΓΕ
26 Μάρτη 2020, 20:30


Συγκλονιστική μαρτυρία στην ΕΡΤ1 (26 Μάρτη 2020, 20:30) της γιατρού στο Ασκληπιείο Βούλας, Δέσποινας Τοσονίδου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΝΓΕ. Μιλά για τις τεράστιες ελλείψεις στα Νοσοκομεία ακόμα και για απλές χειρουργικές μάσκες. Καταγγέλλει την κυβέρνηση: ΔΕΝ λάβαμε καμία απάντηση στα ζητήματα που θέσαμε στην τηλεδιάσκεψη: Αντί να σώσει την υγεία του λαού σώζει και στηρίζει τον πλουτισμό των ιδιωτικών συμφερόντων.
Ακολουθεί η μαρτυρία-καταγγελία της γιατρού στην ΕΡΤ1 που πραγματικά συγκλονίζει:
Η εικόνα που υπάρχει. Οι συνάδερφοι γιατροί και οι νοσηλευτές ετοιμάζονται να δώσουν τη μεγαλύτερη μάχη της ζωής μας. Πάμε στον πόλεμο χωρίς όπλα, την ίδια στιγμή που ο λαός μας έχει δείξει μέγιστη ωριμότητα τηρώντας όλα τα μέτρα αυτοπεριορισμού, την ίδια στιγμή που γιατροί και νοσηλευτές κάνουμε ότι μπορούμε ενεργοποιώντας την αυτενέργειά μας, τη φαντασία, την επιστημονική επάρκεια για να δώσουμε τη μάχη, έχουμε μια κυβέρνηση που μας αφήνει ανοχύρωτους.
Από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας στη συνάντηση που είχαμε μαζί τους, στην τηλεδιάσκεψη ζητήσαμε: Να ανοίξουν όσο το δυνατόν περισσότερες δημόσιες και να επιταχθούν οι ιδιωτικές κλινικές ΜΕΘ και ΔΕΝ πήραμε καμία απάντηση.
Ζητήσαμε χιλιάδες διορισμούς γιατρών και νοσηλευτών για να μπορέσουμε να δώσουμε τη μάχη και ΔΕΝ πήραμε καμία απάντηση.
Ζητήσαμε να επιταχθούν ΤΩΡΑ, χθες, τα διαγνωστικά τεστ. Να μην γίνονται στον ιδιωτικό τομέα αλλά να γίνονται ΔΩΡΕΑΝ στα Δημόσια Νοσοκομεία. ΔΕΝ πήραμε καμία απάντηση.
Ή μάλλον η απάντηση που πήραμε ήταν να διπλασιάσουν το νοσήλιο για τις ιδιωτικές ΜΕΘ, την ίδια στιγμή που ξέρουμε πάρα πολύ καλά, ότι θα αρρωστήσουν σοβαρά και πιθανόν θα κινδυνέψουν πεθάνουν χιλιάδες συμπολίτες μας.
Ζητάμε να επιταχθούν ΣΗΜΕΡΑ πάνω από 300 ιδιωτικές κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και όχι αυτό που κάνει ο κ. Κικίλιας και ο κ. Κοντοζαμάνης να διπλασιάζουν το ιδιωτικό νοσήλιο στις ΜΕΘ, ώστε να πλουτίσουν τα ιδιωτικά συμφέροντα στην Υγεία.
Για να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πρέπει το τεστ για τον κορωνοϊό να γίνεται στα Δημόσια Νοσοκομεία, απολύτως ΔΩΡΕΑΝ και σε όλους τους υγειονομικούς.
Είναι αίσχος, ως απάντηση σε αυτό που ζητούν οι γιατροί και νοσηλευτές ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας και ο κ. Κοντοζαμάνης να επιχορηγούν το να γίνονται τα τεστ στα ιδιωτικά νοσοκομεία με 30.000.000 ευρώ. Επιτέλους να σταματήσουν τώρα την κερδοσκοπία.
Χρειαζόμαστε ΑΜΕΣΑ χιλιάδες γιατρούς και νοσηλευτές. ΔΕΝ αρκούν 170 επικουρικοί γιατροί. Υπάρχουν πάνω από 2.500 συνάδελφοι που έχουν κάνει τα χαρτιά τους για τις 940 προκηρύξεις γιατρών. Να έρθουν όλοι μέσα στο σύστημα να δουλέψουν. Να έρθουν όλοι. Και να έρθουν ως ΜΟΝΙΜΟΙ.
Είναι απαράδεκτο σήμερα να λέει η κυβέρνηση, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και ο Πρωθυπουργός της χώρας: «είστε ήρωες», ελάτε να δουλέψετε, αν τα καταφέρεται να βγείτε ζωντανοί από αυτή τη μάχη, στο τέλος θα ΑΠΟΛΥΘΕΙΤΕ. Είναι αίσχος.
Κάθε μέρα παρακαλάμε για μια απλή χειρουργική μάσκα, όταν θα έπρεπε να φοράμε οι συνάδερφοι στις ΜΕΘ, στα Επείγοντα, οι γιατροί, οι νοσηλευτές, αυτοί που είναι πάνω από τον άρρωστο θα έπρεπε να φοράμε μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας. ΔΕΝ έχουμε γυαλιά. ΔΕΝ έχουμε ρουχισμό μιας χρίσης, ΔΕΝ έχουμε τις στολές, ΔΕΝ έχουμε μάσκες.
Η απάντηση του κ. Κικίλια ήταν προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε ότι μπορούμε να εξασφαλίσουμε, θα συνεχίσουμε να μοιράσουμε υλικό στα Νοσοκομεία. Αυτό καταλαβαίνεται ότι δεν είναι μια απάντηση που μας καθησυχάζει, γιατί είναι η μόνιμη επωδός που έχουμε και από τις Διοικήσεις και την ίδια στιγμή υλικό στα Νοσοκομεία δεν υπάρχει. Οι αποθήκες είναι άδειες.
Διαμαρτυρηθήκαμε στον Κικίλια και στον Κοντοζαμάνη, γιατί βγήκαν να μας διαψεύσουν για το ότι δεν υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες, ότι δεν υπάρχουν μέσα ατομικής προστασίας στα Νοσοκομεία.
"Τι είναι η πρόεδρος της ΟΝΓΕ, τι είναι ο γραμματέας της ΟΝΓΕ; Τι είμαι εγώ; Τι είναι πολύ συνάδερφοι που βγαίνουν επωνύμως με τα ονόματά τους και τα πρόσωπά τους στις κάμερες; Όλοι αυτοί, είναι ανώνυμοι;"
Λυπάμαι πάρα πολύ, που ακόμα και σήμερα προσπαθεί η κυβέρνηση αντί να σώσει την Υγεία του λαού σώζει τα ιδιωτικά συμφέροντα. Επιτέλους πρέπει να σταματήσει αυτό. Την ίδια στιγμή που στην Ιρλανδία κρατικοποιούνται οι ιδιωτικές κλινικές εδώ έχουμε μία κυβέρνηση που ιδιωτικοποιεί την Υγεία. Επιτέλους!
((Σημ. «Α»: η απομαγνητοφώνηση δεν είναι πλήρης)

Δεν υπάρχουν σχόλια: