Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ: 24% του ΑΔΜΗΕ στους Κινέζους ιμπεριαλιστές, Δρομολογείται η πώληση ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
24% του ΑΔΜΗΕ στους Κινέζους ιμπεριαλιστές
Δρομολογείται η πώληση ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ - Στο υπερ-ταμείο ο έλεγχός τους

Λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων επέλεξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να προωθήσει μία νέα και πολύ σημαντική ιδιωτικοποίηση - ξεπούλημα ενός «φιλέτου» της Δημόσιας περιουσίας. Συγκεκριμένα υπέγραψε την πώληση του 24% του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) έναντι 320 εκατ. ευρώ στην κρατική κινέζικη State Grid. Ο φορέας αυτός, που ήταν τμήμα της ΔΕΗ και αποκόπηκε για να πουληθεί ξεχωριστά, διαθέτει τεράστια περιουσία. Συγκεκριμένα χιλιάδες χιλιόμετρα γραμμών υψηλής τάσης , υπόγεια και υποβρύχια καλώδια, εκατοντάδες υποσταθμούς, κέντρα υψηλής τάσης και τα εθνικά κέντρα ελέγχου ενέργειας, τα οποία σε περίοδο κρίσης πωλούνται σε εξευτελιστικό τίμημα.
Η σημαντικότερη, όμως, συνέπεια της συγκεκριμένης πώλησης είναι ότι στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για ιδιωτικοποίηση, αλλά για πώληση μιας κρατικής εταιρείας σε μια άλλη κρατική εταιρεία ενός ιμπεριαλιστικού κράτους. Η σταδιακή πώληση του ΑΔΜΗΕ σημαίνει πρώτον, έλεγχο της διανομής ενέργειας (αύξηση τελών) δεύτερον, δέσμευση - στραγγαλισμό των παραγωγών ενέργειας (ανάμεσά τους και η ΔΕΗ) και τρίτον, μετατροπή του ΑΔΜΗΕ και κατ' επέκταση (ως άμεσα επηρεαζόμενη) της ΔΕΗ από εταιρείες κοινής ωφέλειας σε αδίστακτες επιχειρήσεις που ως στόχο θα έχουν τη μεγιστοποίηση του κέρδους τους. Μάλιστα όλα αυτά την περίοδο που η χώρα έχει περιορίσει σημαντικά τα ενεργειακά της προβλήματα μέσω των ΑΠΕ.
Λίγους μήνες νωρίτερα είχε προηγηθεί (Σεπτέμβριος 2016) η ψήφιση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ της μεταφοράς στο υπερ-ταμείο εξολοκλήρου των Εταιρειών Ύδρευσης και Αποχέτευσης της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Μία μεταφορά που ο Υπ. Περιβάλλοντος Π. Σκουρλέτης δήλωσε (26/09/2016) ότι «δεν πρέπει να ταυτίζεται με πώληση», όμως το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Η συγκεκριμένη μεταφορά στο υπερταμείο αποτελεί μία ιδιωτικοποίηση άμεσης ισχύος μιας και η ΕΔΗΣ (Εταιρία Δημοσίων Συμμετοχών Α.Ε.) στην οποία περνά το 100% των εταιρειών και της περιουσίας τους, σύμφωνα με το άρθρο 184 παρ.4 «δεν ανήκει στον δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως αυτός εκάστοτε ορίζεται». Σε συνδυασμό με την ήδη εγκεκριμένη πώληση του 11% της ΕΥΔΑΠ και του 23% της ΕΥΑΘ η εταιρείες αυτές ιδιωτικοποιούνται πλήρως μιας και για παράδειγμα το ποσοστό των ιδιωτών στην ΕΥΔΑΠ θα φτάσει το 49,7%.
Όλα τα παραπάνω έχουν ως συνέπεια την αλλαγή της διαχείρισης των εταιρειών που θα σημάνει την αύξηση των τιμολογίων, την εμπορευματοποίηση του νερού που με τη σειρά του αυξάνει περαιτέρω την εξαθλίωση των κατώτερων και των ήδη εξαθλιωμένων στρωμάτων της εργατικής τάξης που θα αδυνατούν οικονομικά να έχουν πρόσβαση σε αυτό, κλπ. Την ίδια ώρα που ένα σωρό χώρες που προηγουμένως είχαν ιδιωτικοποιήσει τη διαχείριση του νερού, κινούνται στην κατεύθυνση επανακρατικοποίησής του, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κάτω από την πίεση των ιμπεριαλιστών των ΕΕ-ΔΝΤ ξεπουλά όσο-όσο με προφανείς αρνητικές συνέπειες για τον λαό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: