Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

181 γυναικοκτονίες κάθε μέρα στον κόσμο

Οι δράστες είναι συγγενείς ή φίλοι, στις περισσότερες περιπτώσεις

Το 50% των περιπτώσεων είναι στη Λατινική Αμερική. Η ατιμωρησία φτάνει έως και 98%.

Η βία κατά των γυναικών δεν είναι κάτι καινούριο. Η ανησυχία είναι ότι οι ανθρωποκτονίες εις βάρος των γυναικών έφτασαν σε επίπεδα σχεδόν με εκείνα της πανδημίας.

Σε μια συνέντευξη στο BBC, η μεξικανή Carmen Moreno, εκτελεστική γραμματέας της Διαμερικανικής Επιτροπής Γυναικών (CIM), αναφέρει ότι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί σε μια γυναίκα, είναι να πεθάνει λόγω του φύλου της.

Κατά την άποψή της, αυτό το είδος θανάτου είναι η μορφή βίας που τράβηξε περισσότερο την προσοχή τα τελευταία χρόνια, όπως το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και οι συμμορίες.
Στα μέσα του 2012, δόθηκε στη δημοσιότητα η αναφορά της “Παγκόσμιας Αύξησης της ένοπλης βίας για το  2011". Το τέταρτο κεφάλαιο επικεντρώνεται στη βία εναντίον των γυναικών, με τίτλο "Όταν το θύμα είναι γυναίκα."
Στο κείμενο αναλύει την ανθρωποκτονία/δολοφονία και τη σεξουαλική βία που υπέστησαν γυναίκες κατά τη διάρκεια ή μετά από ένοπλη σύγκρουση. Η ανάπτυξη της έρευνας βρήκε εμπόδιο σε ένα σοβαρό πρόβλημα: την έλλειψη στατιστικών στοιχείων σε διάφορες χώρες, ώστε αυτά να αναφέρονται στις εκθέσεις της αστυνομίας, αν και αυτές οι δολοφονίες δεν διαχωρίζονται από τα σεξουαλικά εγκλήματα. Αυτό οδήγησε στο συμπέρασμα ότι δεν χρησιμοποιούνται διεθνή πρότυπα για την παραγωγή στατιστικών για τα δύο φύλα.
Η μελέτη καλύπτει 111 χώρες για την περίοδο 2004-2009, που αντιπροσωπεύουν το 56% του γυναικείου πληθυσμού της γης και χωρίζεται σε τρεις ομάδες δολοφονιών γυναικών: Όταν ο δράστης είναι οικείος, όταν ο δράστης είναι ο σύντροφός τους και επιθέσεις με όπλα.
Σύμφωνα με την έκθεση, 66.000 γυναίκες σκοτώνονται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο. Αυτό αντιπροσωπεύει το 17% όλων των βίαιων θανάτων.
Από τις 25 χώρες με τον υψηλότερο αριθμό δολοφονιών γυναικών, άνω του 50% είναι στην Αμερικανική Ήπειρο. Τέσσερις στην Καραϊβική, τέσσερις στην Κεντρική Αμερική, έξι στη Νότια Αμερική, επτά στην Ευρώπη, τρεις στην Ασία και μία στην Αφρική.
Τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν τις περιπτώσεις της ψυχολογικής και οικονομικής βίας ή τις διακρίσεις στην εργασία που συχνά δεν αναφέρονται.
Το Περού είναι μία από τις λίγες χώρες με επίσημα στοιχεία. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο της Εγκληματικότητας, μεταξύ 2009 και 2011 είχαν διαπράξει 384 δολοφονίες και 116 επιθέσεις κατά γυναικών. Αυτό ισοδυναμεί με την δολοφονία μιας γυναίκα κάθε δύο ημέρες.
Στη Χιλή, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία για τις Γυναίκες, το 2012 υπήρξαν 34 δολοφονίες γυναικών έναντι 29 του προηγούμενου έτους. Μέχρι στιγμής, το 2013 έχουν αναφερθεί έξι περιπτώσεις.
Στην Κολομβία, το ποσοστό αυξήθηκε από 1.415 δολοφονίες το 2011 σε 1.444 το 2012. Αυτό ισοδυναμεί με τέσσερις ανά ημέρα.
Στον Ισημερινό, η γυναικοκτονία χαρακτηρίστηκε ως έγκλημα, μετά τη στυγνή δολοφονία του μοντέλου Karina del Pozo, 20 ετών. Στο εξής, όσοι επιτίθενται ή δολοφονούν γυναίκες μπορεί να φυλακιστούν μέχρι και 35 χρόνια.
Ο ΟΗΕ επαινεί τη Βολιβία για την προστασία των γυναικών

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε την ικανοποίηση του, για την κύρωση στις 9 Μαρτίου στη Βολιβία, Νόμου που εγγυάται στις γυναίκες μια ζωή απαλλαγμένη από τη βία, και επεκτείνει την προστασία τους έναντι διαφόρων μορφών βίας. Η νομοθεσία προβλέπει ότι η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών αποτελεί προτεραιότητα του κράτους.

Ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών σημείωσε ότι ο νόμος για τις γυναικοκτονίες (feminicidio) έχει ενσωματωθεί στον ποινικό κώδικα και καθορίζει ποινή φυλάκισης 30 χρόνια χωρίς τη δυνατότητα χάρης, για το πρόσωπο που θα καταδικαστεί για τέτοιο έγκλημα. Η απόφαση είναι ζωτικής σημασίας σε μια χώρα με 30 θανάτους γυναικών από τον Ιανουάριο και 104 θανάτους γυναικών το 2012. Το σχέδιο του νόμου αυτού συντάχθηκε κατά τα τελευταία τρία χρόνια με τη συμμετοχή των γυναικείων οργανώσεων και των δημόσιων θεσμών, καθώς και τεχνική βοήθεια από τον ΟΗΕ.


Γυναικοκτονίες στο Μεξικό (feminicidios): Σχεδόν ένα ολοκαύτωμα

Τα στοιχεία που περιέχονται στην έκθεση “Γυναικοκτονίες στο Μεξικό. Προσέγγιση, τάσεις και αλλαγές” δείχνουν ότι η περίοδος 1985-2009 είναι πραγματικά φρικιαστική. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου δολοφονήθηκαν 34.176 Μεξικανές. Στα στοιχεία της μελέτης αναφέρονται οι τρόποι με τους οποίους οι γυναίκες δέχθηκαν επίθεση: κρέμασμα, στραγγαλισμός, ασφυξία, πνιγμός, πνιγμός σε νερό σε 18% των περιπτώσεων - τρεις φορές περισσότερο από ό,τι στους άνδρες, αιχμηρά αντικείμενα 14,2% και με μαχαίρι 1.4%.

Το ποσοστό των γυναικών που δηλητηριάστηκαν ή κάηκαν είναι τρεις φορές περισσότερο από αυτό των ανδρών. Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης ότι οι θάνατοι αυξήθηκαν από το 2007.

Το Παρατηρητήριο των Feminicidios δείχνει ότι μεταξύ 2010 και 2011, εξαφανίστηκαν 3.000 γυναίκες και καταγράφει 529 ανθρωποκτονίες από τον Ιανουάριο  του 2011 έως σήμερα.

Βραζιλία, η χώρα με τα υψηλότερα ποσοστά αύξησης

Η μελέτη του ινστιτούτου Sangari μαζί με τη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών της Λατινικής Αμερικής FLACSO, ανέφερε ότι 43.654 γυναίκες δολοφονήθηκαν στη Βραζιλία μεταξύ 2000 και 2010.

Στη Βραζιλία, το 2010 ο ρυθμός των δολοφονιών είναι 4,6 ανά 100 χιλιάδες γυναίκες (με 4.465 περιπτώσεις) και είναι το έβδομο υψηλότερο ποσοστό των 84 χωρών που επικαλείται η έκθεση. Σύμφωνα με τον Julio Jacobo Waiselfisz, συγγραφέα ενός χάρτη της βίας στη χώρα, εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο, μια γυναίκα σκοτώνεται κάθε δύο ώρες.

Με βάση την ανάλυση των στοιχείων της βίας κατά των γυναικών, η Flacso υπολόγισε ότι πάνω από το 50% είναι οικογενειακά εγκλήματα που μπορεί να θεωρηθούν γυναικοκτονίες.

Το 2006, η Βραζιλία πέρασε ένα νόμο κατά της ενδοοικογενειακής βίας. Το 2007 το ποσοστό των δολοφονιών μειώθηκε σημαντικά σε 3,9 ανά 100 χιλιάδες Βραζιλιάνες. Όμως, το 2008 επέστρεψε στα ίδια επίπεδα, τα οποία λένε οι ειδικοί, δείχνουν ότι η επιθετικότητα είναι ένα πολιτιστικό πρόβλημα.


Νικαράγουα: οι πόροι δεν επαρκούν

Τον Ιούνιο του 2012, τέθηκε σε ισχύ στη Νικαράγουα ένας νόμος που τιμωρεί τη βία κατά των Νικουαραγουανών γυναικών.

Ωστόσο, αρκετές ΜΚΟ κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι δεν δίνει επαρκείς οικονομικούς πόρους για την αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου.

Σε αυτή τη χώρα, 48 γυναίκες δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2012, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά κάτω των 12 ετών. Οκτώ βιάστηκαν πριν τις σκοτώσουν και 14 ανέφεραν ότι υπήρξαν θύματα κακοποίησης.

Το 78% των περιπτώσεων της βίας κατά των γυναικών εμφανίζεται στα σπίτια τους. Το 2011, 76 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους.

Μια ιδιωτική έκθεση σημειώνει ότι το 41% των περιπτώσεων της βίας που αναφέρθηκαν ήταν στην επαρχία της Μανάγκουα. Ένα άλλο πρόβλημα, όπως και σε άλλες χώρες, είναι η ατιμωρησία.

Ονδούρας, μία γυναίκα πεθαίνει κάθε 18 ώρες

Σύμφωνα με την έκθεση του Παρατηρητηρίου της Βίας στο Ονδούρας, από το 2005 υπήρξε μια αύξηση της τάξης του 192% του αριθμού των γυναικών που δολοφονήθηκαν, έτσι ώστε κάθε 18 ώρες καταγράφεται ο θάνατος μιας γυναίκας. Μέχρι το τέλος του 2012 περισσότερα από 600 κρούσματα είχαν δηλωθεί, που ισοδυναμεί με αύξηση 30% σε σύγκριση με το 2011.

Οι ηλικίες των θυμάτων κυμαίνονται μεταξύ 15 και 29 ετών και οι τόποι όπου αναφέρονται οι περισσότερες περιπτώσεις είναι οι πόλεις της Τεγκουσιγκάλπα, San Pedro Sula, Choloma και La Ceiba.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ: “Πρόοδος των δικαιωμάτων των γυναικών στον κόσμο το 2011-2012”, το 10% των γυναικών του Ονδούρας είναι θύματα σωματικής ή σεξουαλικής βίας.


Η Γουατεμάλα έχει το υψηλότερο ποσοστό της ατιμωρησίας: 98%

Μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 16ης Οκτωβρίου του περασμένου έτους υπήρξαν 512 δολοφονίες γυναικών, 68 εκ των οποίων δεν έχουν διελευκανθεί μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Προεδρική Επιτροπή κατά των δολοφονιών γυναικών (Copaf), επί του συνόλου των θυμάτων: 359 σκοτώθηκαν από επιθέσεις με όπλα και 41 από ασφυξία. Σε 28 περιπτώσεις, οι γυναίκες ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου. Άλλα 11 πτώματα βρέθηκαν διαμελισμένα.

Σύμφωνα με έκθεση αυτής της Επιτροπής, η περιοχή της πρωτεύουσας Γουατεμάλα έχει το υψηλότερο ποσοστό δολοφονιών γυναικών, με 204 υποθέσεις το 2012.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή για την καταπολέμηση της ατιμωρησίας στη Γουατεμάλα, στο 98% των επιθέσεων και των δολοφονιών των γυναικών λόγω του φύλου τους, δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις.
Οι γυναίκες στο Ελ Σαλβαδόρ έχουν τα περισσότερα θύματα

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ: “Ανθρωποκτονίες σε όλο τον κόσμο”, το Ελ Σαλβαδόρ είναι η χώρα με τις περισσότερες δολοφονίες γυναικών, με ποσοστό 12 ανά 100.000 γυναίκες .

Η αστυνομία κατέγραψε 231 δολοφονίες κατά τους πρώτους επτά μήνες του 2012. Κατά την ίδια περίοδο το 2011 υπήρχαν 349 δολοφονίες. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το 75% των επιτιθέμενων είναι συγγενείς ή γνωστοί του θύματος.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο για τη βία λόγω φύλου, από τον Οργανισμό των  γυναικών του Ελ Σαλβαδόρ, “Γυναίκες για την Ειρήνη” εγκρίθηκε ένα σχέδιο ελέγχου. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι δολοφονίες γυναικών μειώθηκαν, αν και 25.000  περιπτώσεις κάθε χρόνο αναφέρονται για κακοποίηση γυναικών και σεξουαλική βία εναντίον τους.


Tελέσιλλα  58-59

Δεν υπάρχουν σχόλια: