Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Ανακοίνωση του Κόμματος Εργασίας (Τουρκία) για την βομβιστική επίθεση σε Ειρηνική διαδήλωση

Σήμερα, η ειρηνική διαδήλωση που διοργανώθηκε από τέσσερις μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις στην Άγκυρα έγινε στόχος δύο βομβιστικών επιθέσεων. Δύο βόμβες εξερράγησαν μέσα στις μάζες που μαζεύονταν να διαδηλώσουν στην πλατεία στις 10 π.μ. το πρωί κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 86 και 186 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

9 από τα μέλη μας Κόμματος, συμπεριλαμβανομένου ενός μέλους της Κεντρικής Επιτροπής μας είναι νεκροί και 30 από τους συντρόφους μας είναι τραυματίες.

Στις εκλογές που διεξήχθησαν στις 7 του Ιούνη το κυβερνών ΑΚΡ χάσει μέρος της ψήφου του και δεν έχει λάβει ικανό αριθμό βουλευτών να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας. Το ΑΚΡ αρνήθηκε να συνάψει συμμαχία με τα άλλα κόμματα, εμπόδισε προσπάθειες να δημιουργήσουν μια κυβέρνηση και εξασφάλισε μία ακόμη εκλογική αναμέτρηση που θα διεξαχθεί την 1η Νοεμβρίου. Επιπλέον, τελειώνοντας την πενταετή διαπραγματεύση του με το κουρδικό πολιτικό κατεστημένο, το ΑΚΡ άρχισε να τρομοκρατεί τις κουρδικές περιοχές με στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις. Λόγω της πολιτικής τρομοκρατίας του ΑΚΡ πάνω από 1.000 στρατιώτες, αστυνομικοί, οι αντάρτες και άμαχοι (μεταξύ των οποίων γυναίκες, ηλικιωμένοι και παιδιά) έχουν σκοτωθεί τους τελευταίους τρεις μήνες.

Μέσα από την εκστρατεία τρόμου του στις κουρδικές περιοχές, το ΑΚΡ προσπαθεί να φέρει το ποσοστό του HDP - το οποίο έλαβε 13% των ψήφων και 80 βουλευτές στις τελευταίες εκλογές - κάτω από το όριο του 10% και ως εκ τούτου και πάλι να αναδειχθεί το πλειοψηφόν κυβερνών κόμματος στην Τουρκία.

Πρόσφατα, οι δυνάμεις που βρίσκονται ενάντια στην τρομοκρατική πολιτική του ΑΚΡ και απαιτούν μια ειρηνική επίλυση του κουρδικού ζητήματος προσπαθούν να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί μέσα από δραστηριότητες και εκδηλώσεις. Η σημερινή διαδήλωση οργανώθηκε από τα DISK (Επαναστατική Συνομοσπονδία Συνδικάτων), KESK (Δημόσια Συνομοσπονδία Συνδικάτων), TMMOB (Ένωση Τουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίού Αρχιτεκτόνων και Επιμελητηρίου Μηχανικών) και TTB (Τουρκικό τμήμα των Γιατρών). Μαζί με τα μέλη αυτών των τεσσάρων συνδικάτων, στη διαδήλωση συμμετείχαν επίσης το HDP και το EMEP, καθώς και μια σειρά από κόμματα, πολιτικές οργανώσεις και ομάδες.

Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση και να επαναλάβει το γεγονός ότι οι επιθέσεις αυτές δεν μπορούν να μας σταματήσει.

Κόμμα Εργασίας (EMEP), Τουρκία
10 Οκτώβρη 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: