Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ ΑΣΥΛΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Σε αγαστή συνεργασία βρέθηκαν οι πρυτανικές αρχές  του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου  Θεσσαλονίκης με την υπουργό παιδείας Διαμαντοπούλου όπως και με την αστυνομία, κάνοντας πράξη την εντολή της  Διαμαντοπούλου να αποχαρακτηρίσει ως άσυλο όλους τους χώρους εντός πανεπιστημίου στους οποίους δεν γίνεται διδασκαλία και έρευνα, η οποία ουσιαστικά σημαίνει εφαρμογή των βασικών διατάξεων του νόμου-πλαισίου της Γιαννάκου-ΝΔ.
Πιο συγκεκριμένα, η πρυτανεία ΑΠΘ έδωσε εντολή να κατεδαφιστούν τα λυόμενα Καλών Τεχνών, τα οποία είχαν σταδιακά εγκαταλειφθεί, και τα τελευταία χρόνια είχαν καταληφθεί από φοιτητές και άτομα του ευρύτερου κινήματος και διαμορφώθηκαν σε χώρους συναυλιών, προβάδικα, και γενικότερα στέκια ανεξάρτητης πολιτιστικής και πολιτικής δραστηριότητας, αποκτώντας ξανά ζωή μετά την εγκατάλειψή τους.
Με πρόσχημα ότι τα κτίρια περιέχουν αμίαντο, ο οποίος είναι καρκινογόνος, η  πρυτανεία ανακοίνωσε ότι θα τα εκκενώσει. Οι καταληψίες μαζί και με αλληλέγγυους αποφάσισαν να υπερασπιστούν τα κτίρια. Το πρωί της Δευτέρας 5 Απρίλη 2010, ήρθαν στο χώρο, ο οποίος βρίσκεται μέσα στο πανεπιστημιακό campus, μπουλντόζες μαζί με εισαγγελέα, 3 διμοιρίες των ΜΑΤ κα ασφαλίτες και γκρέμισαν κάποια από τα κτίρια, ενώ η περιοχή ήταν περικυκλωμένη από κλούβες. Κατέφθασαν αλληλέγγυοι, όπως και 2 δικηγόροι της Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας Δικηγόρων, απαιτώντας τις άδεις κατεδάφισης από την πολεοδομία, όπως και άδεια εισόδου στο άσυλο από τις πρυτανικές αρχές. Η συνολική κατεδάφιση εμποδίστηκε για κάποιες ώρες, αλλά συνεχίστηκε, παρά τις διαμαρτυρίες των δικηγόρων, οι οποίοι δεν εισέπραξαν ποτέ τις άδειες που είχαν δικαίωμα να λάβουν. Αντιθέτως, τόσο αυτοί, όσο και οι άνθρωποι που αποφάσισαν να υπερασπιστούν την ελεύθερη έκφραση, δέχτηκαν κλωτσιές και βρισιές από τους υπεράριθμους ΜΑΤατζήδες, και αφού απωθήθηκαν από το χώρο του ασύλου σε παράδρομο, όχι μόνο βρίστηκαν με χυδαίο τρόπο, αλλά και οι ΜΑΤατζήδες τους βιντεοσκοπούσαν με τα κινητά τους, ενώ την ίδια στιγμή ισοπεδώνονταν όλα τα κτίρια που τελούσαν υπό κατάληψη.
Ταυτόχρονα  πρέπει να σημειωθεί ότι η κίνηση της πρυτανείας τόσο να εκκενώσει  ζωτικούς χώρους έκφρασης όσο και  να δώσει εντολή για την παραβίαση  του ασύλου, είναι εντελώς φασιστική  και τραμπουκική, αφού έγινε μέσα στην περίοδο των διακοπών του  Πάσχα, ώστε να λείπουν οι περισσότεροι φοιτητές και να μην υπάρξει καμία αντίδραση και κινητοποίηση. Επιπλέον, η κατεδάφιση των κτιρίων έγινε με τρόπο ώστε να πλήξει τους καταληψίες και αλληλέγγυους αφού δεν αφαιρέθηκε αρχικά ο αμίαντος, αλλά ισοπεδώθηκαν απευθείας τα κτίρια, με αποτέλεσμα να απελευθερωθεί αμιαντόσκονη, τον οποίο εισέπνευσαν τόσο οι αντιστεκόμενοι όσο και οι εργάτες της κατεδάφισης.
Είναι ξεκάθαρο ότι η πρυτανεία του  ΑΠΘ βρίσκεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με το συνολικότερο κρατικό μηχανισμό  του ΠΑΣΟΚ, μέσα στους πρώτους μήνες της κυβέρνησης του οποίου έχουν γίνει πολλές παραβιάσεις του πανεπιστημιακού ασύλου σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και άλλες πόλεις, έχει αναβαθμιστεί η καταστολή, ενώ προωθείται επιτακτικά η εφαρμογή του αντιδραστικού νόμου πλαισίου, ενάντια στον οποίο το φοιτητικό κίνημα έδωσε μεγάλους αγώνες το 2006-2007 για να υπερασπιστεί, εκτός των άλλων, την ύψιστη κινηματική κατάκτηση του ασύλου. Ταυτόχρονα, μαζί με την καταπάτηση συνολικά των λαϊκών δικαιωμάτων, εντείνεται η επίθεση προς οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας χώρων εναλλακτικής και ελεύθερης πολιτικής και πολιτιστικής δραστηριότητας που αντιτίθενται στο ακαδημαϊκό και εμπορευματικό κατεστημένο.
Το φοιτητικό  κίνημα έχει χρέος να απαντήσει τόσο στην διαρκή καταπάτηση του ασύλου από τις δυνάμεις καταστολής σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, όσο και στην προπαγάνδα ότι άσυλο σημαίνει μόνο χώροι διδασκαλίας και έρευνας, ενώ στην πραγματικότητα σημαίνει τη διαφύλαξη της ελεύθερης διακίνησης ιδεών για όλο το λαό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: