Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

ΝΔ: από την ολοσχερή κυβερνητική κατάρρευση στην εκλογική πανωλεθρία-καταποντισμό και σε βαθιά κρίση

Δυνάμωμα  της πάλης κατά των επερχόμενων  επιθέσεων του κεφαλαίου

Η από  καιρό οικονομική χρεοκοπία της  χώρας και τελευταία η ολοκληρωτική κατάρρευση της κυβέρνησης Καραμανλή προδίκαζαν και το αποτέλεσμα-συντριβή του μοναρχοφασιστικού κόμματος της ΝΔ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

Παρά  την εικονική πραγματικότητα που  χρόνια πρόβαλε η κυβέρνηση της  ΝΔ και τα επικοινωνιακά τεχνάσματα απόκρυψης της υπάρχουσας οικονομικής καταστροφής ης χώρας στο σύνολο των οικονομικών μεγεθών δεν στάθηκε δυνατό να εξαπατήσει τις πλατιές λαϊκές μάζες που πλήρωναν το βαρύτατο τίμημα της εφαρμογής της ακραίας νεοφιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής. Μόνο ο «δόλιος» (=ταλαίπωρος) «Ριζοσπάστης», πιστός στο ρόλο της παλλακίδας της ΝΔ και μετεκλογικά, συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι η ΝΔ δεν ήταν τάχα αντιλαϊκή αλλά «φιλολαϊκή» δύναμη (ας ρωτήσουν γι’ αυτό την εργατική τάξη και γενικά τους εργαζόμενους): «καλλιεργήθηκε κατά κόρον ότι η ΝΔ ήταν αντιλαϊκή δύναμη, ως και ο ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ αυτό προπαγανδίζει» («Ρ» 11/10/2009, σελ.12).

Έτσι  η ΝΔ ήταν επόμενο να υποστεί μια  δεινή και πρωτοφανή ήττα, να πάθει  πανωλεθρία στις εκλογές, να οδηγηθεί σε εκλογικό καταποντισμό – ας σημειωθεί ότι η διαφορά απέναντι στο άλλο μεγαλοαστικό κόμμα ξεπέρασε το 10%, φτάνοντας στο 10,44% – και να μπει στη μεγαλύτερη κρίση σ’ ολόκληρη την περίοδο ύπαρξης της ως κόμμα με αυτή την ονομασία .

Η ΝΔ συγκέντρωσε  μόνο το 33,48% (2.295.967). Έτσι οι πλατιές λαϊκές μάζες αποδοκίμασαν την οικονομική της πολιτική και όχι μόνο. Αυτό που έντονα αποδοκιμάστηκε απ’ το λαό και συντρίφτηκε στις 4 Οκτώβρη ήταν η ακραία νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική που οδήγησε την οικονομία της χώρας, πολύ πριν το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης υπερπαραγωγής, σε χρεοκοπία και συνέβαλλε σε μια πρωτόγνωρη χειροτέρευση της κατάστασης της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων.

Το γεγονός  αυτό αποτελεί σαφή προειδοποίηση και  απαίτηση του λαού προς τη νέα κυβέρνηση  του νεοεκλεγέντος μεγαλοαστικού κόμματος του ΠΑΣΟΚ, που συγκέντρωσε το 43,93% (3.012.373) με μεγάλη διαφορά απ’ τη ΝΔ (10,44%), να διακόψει τη συνέχιση και να εγκαταλείψει αυτή την καταστροφική για την οικονομία της χώρας και για τον ίδιο οικονομική πολιτική.

Αν οι πλατιές λαϊκές μάζες στις εκλογές αποδοκίμασαν-απέρριψαν με τον πλέον σαφή και κατηγορηματικό τρόπο – και ορθά έπραξαν – την ακραία νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική σε καμία περίπτωση αυτό δε σημαίνει ότι θα δεχθούν συνέχιση αυτής της ίδιας και πλήρως χρεοκοπημένης οικονομικής πολιτικής.

Τα δύο  σοσιαλδημοκρατικά κόμματα όχι  μόνο δεν εισέπραξαν ούτε μια ψήφο δυσαρεστημένων (πρωτοφανής δυσαρέσκεια) αλλά αντίθετα έχασαν.

Το «Κ»ΚΕ  συγκέντρωσε το 7,54% (517.138), χάνοντας έτσι 66.612 ψήφους, παρόλο που ισχυρίζεται το αντίθετο, πληρώνοντας έτσι τη μόνιμη στήριξή του στην αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή και όχι εξαιτίας της δήθεν «ιδεολογικής παλινδρόμησης σ’ έναν ώμο σταλινισμό και κυρίως ο γραφειοκρατικός σεχταρισμός απώθησαν σημαντικά τμήματα αριστερών» («Πριν», 11/10/2009, σελ.24), όπως ισχυρίζονται οι χρουστσοφικοί τροτσκίζοντες του ΝΑΡ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε το 4,60% (315.627) και είχε απώλειες μικρότερες απ’ το δίδυμο χρουστσοφικό αδελφό του, το «Κ»ΚΕ. Κατόρθωσε  και μπήκε στη Βουλή παρά τα έντονα εσωτερικά προβλήματα της τελευταίας περίοδου.

Το ναζι-φασιστικό  ΛΑΟΣ συγκέντρωσε το 5,63% (386.152) και  παρά την κάποια άνοδό του δεν  πέτυχε να καρπωθεί μεγαλύτερο μέρος  των δυσαρεστημένων της ΝΔ.

Άνοδο σημείωσε και η αποχή σε σχέση  με τα προηγούμενα χρόνια.

 

* Επιστολή απέστειλε η ΚΕ του ΚΕΑ (ανασυγκροτημένο) προς την Κίνηση για Ανασύνταξη του ΚΚΕ 1918-55 με αφορμή τις βουλευτικές εκλογές χαιρετίζοντας τη δράση μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: