Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

Άγγιξε το 97% η αποχή στο Γραμματικό – Αγώνας ενάντια στον ΧΥΤΑ


Οι κάτοικοι του Γραμματικού τήρησαν την  απόφασή τους να απέχουν από τις  Βουλευτικές εκλογές, σαν διαμαρτυρία  για την κατασκευή ΧΥΤΑ στην περιοχή  τους. Στις 4 Οκτώβρη έξω από το εκλογικό τμήμα του Γραμματικού αντί για κομματικά πανό ήταν αναρτημένα πανό που έγραφαν «ΚΛΕΙΣΑΜΕ ΛΟΓΩ ΧΥΤΑ», «Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙ ΑΠΟΧΗ» και «ΑΝ ΒΑΖΕΤΕ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ ΨΗΦΙΣΤΕ!». Έξω από το εκλογικό τμήμα μαζεύτηκαν περισσότερα από 500 κάτοικοι που παρότρυναν όποιον πήγαινε να ψηφίσει να ρίξει άκυρο με σύνθημα κατά του ΧΥΤΑ. Απέναντι σε αυτή τη διαμαρτυρία των κατοίκων, πιστοί στην υπονόμευση κάθε λαϊκού αγώνα, βρέθηκαν οι χρουστσωφικοί σοσιαλδημοκράτες του Περισσού, που χαρακτήρισαν την αποχή «δώρο στο δικομματισμό» («Ρ» 2/10/2009, σελ. 16). Όμως οι κάτοικοι του Γραμματικού γύρισαν την πλάτη τους τόσο στον «δικομματισμό» όσο και στο «Κ»ΚΕ και από τους 1643 εγγεγραμμένους προσήλθαν στην κάλπη μόλις 74, από τους οποίους πολλοί ήταν στρατιωτικοί ή φαντάροι, που έπρεπε να προσκομίσουν στις μονάδες τους πιστοποιητικό ότι ψήφισαν. Έτσι προφανώς εξηγούνται και τα 20 άκυρα και ένα λευκό ψηφοδέλτιο. Τελικά από 1643 εγγεγραμμένους βρέθηκαν μόλις 53 έγκυρα ψηφοδέλτια, δηλαδή τα άκυρα και η αποχή έφτασαν το 97%!
Θυμίζουμε ότι αυξημένη ήταν η αποχή στις Ευρωεκλογές και στο Δήμο Λευκιμμαίων  στην Κέρκυρα όπου οι κάτοικοι συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια στο  ΧΥΤΑ. Το νέο ποιοτικό στοιχείο στον αγώνα ενάντια στους ΧΥΤΑ είναι  ότι οι κάτοικοι του Γραμματικού  με συνέλευση στα καφενεία πίεσαν ακόμα και το Δημοτικό συμβούλιο να πάρει απόφαση για αποχή από τις εκλογές.
Εμπροσθοφυλακή  στον αντιδραστικό αγώνα να σπάσει η ενότητα του αγώνα έπαιξαν  οι χρουτσωφικοί του «Κ»ΚΕ οι οποίοι αφού χαρακτήρισαν την απόφαση  «άσφαιρα πυρά» προσπάθησαν να διασπάσουν τον αγώνα και όπως μαρτυρούν οι ίδιοι στο «Ριζοσπάστη»: «Μέλη του ΚΚΕ βρέθηκαν έξω από τα εκλογικά τμήματα για να καλέσουν τους κατοίκους να μαυρίσουν το δικομματισμό και να ψηφίσουν το Κόμμα». («Ριζοσπάστης», 5/10/2009, σελ. 4). Με αυτή την ενέργεια τους αποκαλύφθηκαν στο λαό του Γραμματικού ως συνεπείς υπονομευτές των αγώνων για… 7 ψήφους.
Οι κάτοικοι του Γραμματικού έχουν καταλάβει  ότι ο αγώνας τους για ένα βιώσιμο  περιβάλλον διαβίωσης δεν περνά  μέσα από την ψήφο τους για το κοινοβούλιο, τουλάχιστον όχι έτσι όπως οι ρεφορμιστές του «Κ»ΚΕ το αντιλαμβάνονται αλλά αντίθετα από τον ενωτικό μαζικό αγώνα. Με τη στάση τους έδωσαν ένα ηχηρό μήνυμα στη νέα κυβέρνηση, ότι το χωριό είναι ενωμένο και έτοιμο για νέους αγώνες για την απομάκρυνση του ΧΥΤΑ από το Γραμματικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: