Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Ένταση της αστυνομικής τρομοκρατίας – αστυνομοκρατούμενες οι «γειτονιές» της Αθήνας

Ο Μ. Χρυσοχοϊδης  σε ρόλο «Πολύδωρα» στη νέα κυβέρνηση 
 
Μόλις λίγα 24ωρα από τη νίκη της εκλογές  του μεγαλοαστικού κόμματος του  ΠΑΣΟΚ, την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης και την ανάληψη του υπουργείου «Προστασίας του Πολίτη», όπως κατ’ ευφημισμόν θα λέγεται πλέον το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, απ’ το Μ.Χρυσοχοϊδη πολλές «γειτονιές» της Αθήνας αστυνομοκρατούνται. Ιδιαίτερα το κέντρο και προπαντός τα Εξάρχεια θυμίζουν περιοχές υπό κατοχή, περιοχές όπου τα ΜΑΤ και το σύνολο της Αστυνομίας κάνουν προκλητικά επίδειξη δύναμης, μ’ εντολή του νέου υπουργού που «ζηλώνει δόξαν Πολύδωρα», κατατρομοκρατώντας τους κατοίκους της πρωτεύουσας.
Στις 8 Οκτώβρη το βράδυ προς 9 ολόκληρη στρατιά αστυνομικών, πλέον των 500 και κάθε ειδικότητας (ΜΑΤ, ομάδες Ζ, ΟΠΚΕ, ομάδες Δ, ειδικοί φρουροί, κλπ.) αλλά και ασφαλίτες με πολιτική περιβολή εξόρμησαν στα Εξάρχεια περικυκλώνοντας ολόκληρη την περιοχή και άρχισαν αυθαίρετα  μαζικό έλεγχο διερχόμενων, θαμώνων καφενείων και αυτοκινήτων.
Οι έλεγχοι, με προκλητικό και εξευτελιστικό  τρόπο, υπολογίζονται στους 350-400, ενώ  οι προσαγωγές στην Ασφάλεια ξεπέρασαν  τους 100.
Η περιοχή  των Εξαρχείων θύμιζε ως το Σάββατο, και ουσιαστικά παραμένει ακόμα, στρατοκρατούμενη περιοχή. Δικηγόρος που βρέθηκε εκεί και προσάχθηκε και στην Ασφάλεια χαρακτήρισε αυτή τη μαζική επέλαση της αστυνομίας ως «στρατό κατοχής». Ο δικηγόρος «καταγγέλλει ότι νεαρά άτομα προσάγονταν και οδηγούνταν στην Ασφάλεια δήθεν για έλεγχο στοιχείων, αν και οι ίδιοι έλεγαν στους αστυνομικούς πως έχουν μαζί τους τις αστυνομικές τους ταυτότητες. Στη διαμαρτυρία του δικηγόρου προς τους αστυνομικούς για τις παράνομες προσαγωγές των νεαρών, οι αστυνομικοί… απάντησαν με την προσαγωγή και του ίδιου. Στην Ασφάλεια ο δικηγόρος αφέθηκε αμέσως ελεύθερος, παρέμεινε ωστόσο οικειοθελώς για να διαπιστώσει ότι οι αστυνομικοί, για να δικαιολογήσουν τις προσαγωγές τους, εξέτασαν ενόρκως τους προσαχθέντες ως μάρτυρες για τα πρωινά επεισόδια στο κέντρο, επικαλούμενοι τη διαδικασία του Αυτόφωρου! Ο δικηγόρος διαμαρτυρήθηκε έντονα για την αυθαίρετη και παράνομη αυτή πρακτική, καθώς, όπως είπε, δεν μπορεί να προσάγονται το βράδυ πολίτες δήθεν ως μάρτυρες πρωινών επεισοδίων» («Ελευθεροτυπία» 10/10/2009).
Το προκλητικό πογκρόμ Χρυσοχοϊδη στα Εξάρχεια, με το οποίο εγκαινίασε τη θητεία του ως υπουργός της νέας κυβέρνησης, αστυνομικής τρομοκρατίας και μόνιμης αστυνομοκρατίας της περιοχής σημαίνουν περιορισμό των δημοκρατικών ελευθεριών και ωμή καταπάτηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: