Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Κηδεύτηκε ο σύντροφος Γιάννης Γκαβέλας



Πραγματοποιήθηκε χθες στο νεκροταφείο της Αγίας Μαρίνας Ηλιούπολης η κηδεία του σύντροφου Γιάννη Γκαβέλα.
Παρεβρέθηκε αντιπροσωπεία της Π.Ε. της Κίνησης για Ανασύνταξη του ΚΚΕ 1918-55 αποτελούμενη από τους Κώστα Νάτσικα, Λευτέρη Βρυωνάκη και Τάσσο Μπάλλο.
Εκ μέρους της Π.Ε. αποχαιρέτησε το σύντροφο ο Τάσσος Μπάλλος.
Ο σύντροφος Γιάννης Γκαβέλας γεννήθηκε το 1917. Στα παιδικά του χρόνια οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ και στη συνέχεια στο ΚΚΕ. Ακολουθώντας το γράμμα του Ζαχαριάδη βρέθηκε στο Μέτωπο πολεμώντας του Ιταλούς επιδρομείς.
Στη συνέχεια εντάχθηκε στον ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Μετά την απελευθέρωση βρέθηκε στο Μπούλκες και με την έναρξη του δεύτερου αντάρτικου επέστρεψε με εντολή τουμ κόμματος να πάρει μέρος σ’ αυτό μέσα από τις γραμμές του ΔΣΕ, πολέμησε τους αγλλοαμερικάνους και τους ντόπιους μοναρχοφασίστες και αναδείχτηκε στο βαθμό του Ταγματάρχη.
Στη συνέχεια βρέθηκε στην Τασκένδη. Πήρε μέρος στην σοσιαλιστική οικοδόμηση. Με την επέμβαση των χρουτσωφικών υπαρασπίστηκε τη γραμμή των Στάλιν-Ζαχαριάδη ενάντια στο ΧΧ Συνέδριο του ΚΚΣΕ (1956) και την “6η Ολομέλεια”.
Με την επιστροφή του στην Ελλάδα βρέθηκε στις γραμμές των μαρξιστών-λενινιστών-σταλινιστών και πρωτοστάτησε στην ενότητά τους μέσα από την Κίνηση για Ενιαίο ΚΚΕ και στη συνέχεια από την Κίνηση για Ανασύνταξη του ΚΚΕ 1918-55.
Περισσότερα στοιχεία θα δώσουμε στο επόμενο φύλλο της εφημερίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: