Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Η κατάσταση στην Ελλάδα μετά τις εκλογές (25/1/2015)

Σύντομη συνέντευξη (συμπληρωμένη) με τους συντρόφους του ΙΡΑΝ

1. Πολλές, μαχητικές απεργίες και συνεχείς αγώνες των λαϊκών μαζών στην Ελλάδα ενάντια στις πολιτικές λιτότητας που βύθισαν την Ελλάδα στην φτώχεια και την ανεργία έκφρασαν την οργή του λαού και απαίτησαν μια αλλαγή στην ελληνική κοινωνία. Πώς βλέπετε και εξηγείτε την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές;

Απάντηση: Ψηφίζοντας ΣΥΡΙΖΑ, η πλειοψηφία του ελληνικού λαού αποδοκίμασε και καταδίκασε τα σκληρά οικονομικά μέτρα που του επιβλήθηκαν, και γενικά την νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική της ΕΕ, καθώς και τα μεγαλοαστικά κόμματα ΝΔ – ΠΑΣΟΚ που τα εφάρμοζαν με τον πλέον δουλικό τρόπο. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ εξηγείται, επίσης, και από την απέχθεια που προκάλεσε σε μεγάλα τμήματα του ελληνικού λαού η ακραία φασιστικοποίηση της κοινωνικής ζωής που προώθησε η κυβέρνηση του φασιστοειδούς Α. Σαμαρά.

2. Ο Τσίπρας και μερικές πολιτικές δυνάμεις χαρακτηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως «ριζοσπαστική αριστερά» η οποία με κάποιο τρόπο θα γλυτώσει τον λαό της Ελλάδας από την οικονομική μιζέρια.  Ποιά είναι η ταξική φύση του ΣΥΡΙΖΑ και ποιό πρόγραμμα έχει υποσχεθεί στο λαό να εφαρμόσει η κυβέρνηση του Τσίπρα;

Απάντηση: Το παλιό επαναστατικό ΚΚΕ με γραμματέα το Νίκο Ζαχαριάδη, υπήρξε το μόνο κομμουνιστικό κόμμα των καπιταλιστικών χωρών που δεν αποδέχτηκε το χρουστσωφικό ρεβιζιονισμό. Και γι’ αυτό το λόγο διαλύθηκε από την ωμή βίαιη επέμβαση των σοβιετικών χρουστσωφικών ρεβιζιονιστών το 1955-1956 και αντικαταστάθηκε από το χρουστσωφικό ρεβιζιονιστικό κόμμα («Κ»ΚΕ), ένα αστικό κόμμα σοσιαλδημοκρατικού τύπου (πάνω από 90% των μελών με επικεφαλής το Νίκο Ζαχαριάδη αντιτάχθηκαν και καταπολέμησαν το χρουστσοφικό ρεβιζιονισμό, πολλές δεκάδες στελέχη του εξορίστηκαν στη Σιβηρία μαζί και ο Ν.Ζαχαριάδης, που δολοφονήθηκε τον Αύγουστο του 1973 απ’ τη σοσιαλφασιστική κλίκα των Μπρέζνιεφ (ΚΚΣΕ)-Φλωράκη («Κ»ΚΕ), στο Σουργκούτ της Σιβηρίας, μετά 17 χρόνια εξορίας).

Το 1968, το «Κ»ΚΕ διασπάστηκε σε δύο κομμάτια: το χρουστσοφικό ευρω«κομμουνιστικο» («Κ»ΚΕ εσ.) και το χρουτσωφικό-μπρεζνιεφικό κομμάτι («Κ»ΚΕ). Ο ΣΥΡΙΖΑ προέρχεται από το πρώτο και είναι, επομένως, ένα σοσιαλδημοκρατικό-ρεφορμιστικό κόμμα με δεξιά οπορτουνιστική γραμμή και έντονα μικροαστικά ταξικά χαρακτηριστικά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποσχεθεί να εφαρμόσει ένα είδος νεο-κεϋνσιανό οικονομικό πρόγραμμα που αποσκοπεί να πετύχει (στην καλύτερη περίπτωση) μια κάποια άμβλυνση των συνεπειών της βαθιάς οικονομικής κρίσης υπερπαραγωγής και της ακραίας νεοφιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής χωρίς όμως να θίγει το καπιταλιστικό σύστημα και την ιμπεριαλιστική εξάρτηση της Ελλάδας. Όμως αντιδρούν στην εφαρμογή και αυτού του προγράμματος οι εκπρόσωποι των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών: Κομισιον-ΕΚΤ-ΔΝΤ που συνεχίζουν να επεμβαίνουν ωμά και προκλητικά στα εσωτερικά της χώρας – στάση που ισοδυναμεί με ακύρωση των πρόσφατων εκλογών στη χώρα μας.

Στον κοινωνικό-πολιτικό τομέα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα αντιφασιστικό κόμμα με ασυνέπειες και αντιφάσεις όπως δείχνει και η συνεργασία του με το δεξιό μεγαλοαστικό ακραία εθνικιστικό-ρατσιστικό κόμμα των ΑΝ.ΕΛ. και η επιλογή ως Προέδρου Δημοκρατίας απ’ το χώρο της Δεξιάς (ΝΔ) του Π.Παυλόπουλου, που ως Υπουργός Δημόσιας Τάξης της κυβέρνησης Καραμανλή αιματοκύλησε, μετά τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου, το Δεκέμβρη του 2008, τη μαθητική νεολαία της χώρας.

3. Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέλος του ΝΑΤΟ και έχει εφαρμόσει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των Δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Διαθέτει ο Τσίπρας την βούληση και την αποφασιστικότητα να εξαλείψει την πολιτική, οικονομική και στρατιωτική εξάρτηση από τον Δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και να κόψει τα χέρια της ΕΕ – ΕΚΤ – ΔΝΤ από την ζωή του ελληνικού λαού;

Απάντηση: Ο Τσίπρας και η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει ούτε την βούληση ούτε  και την αποφασιστικότητα να εξαλείψει την πολιτική, οικονομική και στρατιωτική εξάρτηση της Ελλάδας από τον ιμπεριαλισμό, που προκαλεί σειρά επιπλέον προβλήματα στην Ελλάδα, πέραν εκείνων του ντόπιου καπιταλισμού. Το μόνο που φαίνεται αποφασισμένος να κάνει είναι να μειώσει λίγο την ασφυκτική πίεση που ασκεί η ιμπεριαλιστική ΕΕ μαζί με την ΕΚΤ και τον ΔΝΤ στην Ελλάδα για την εφαρμογή προγραμμάτων ακραίας λιτότητας, τα οποία έχουν οδηγήσει και οδηγούν σε παραπέρα χειροτέρευση της κατάστασης της εργατικής τάξης και σε ακραίο βάθεμα του προτσές της απόλυτης εξαθλίωσης. Σήμερα η χρεοκοπημένη οικονομικά χώρα μας έχει οδηγηθεί σε πλήρη καταστροφή με το χρέος από 118% του ΑΕΠ που ήταν το 2009-2010 να έχει φτάσει στο 181,16% του ΑΕΠ το Γενάρη του 2015. Σημειώνονται συνεχής πτώση της παραγωγής, μεγάλη αύξηση φόρων, τεράστιες αυξήσεις τιμών, κλπ., δραστικές περικοπές κοινωνικών δαπανών, κλπ. με την μαζική ανεργία να κυμαίνεται γύρω στα 2.000.000 και την ανεργία των νέων να φτάνει στο 68-70%, ενώ το μισό και πλέον του πληθυσμού ζει πολύ κάτω απ’ το επίσημο όριο της φτώχιας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της παραμονής της Ελλάδας σε ΕΕ-ΟΝΕ-ΕΥΡΩ και αυτό αποτελεί στρατηγική επιλογή του, όπως και όλων των άλλων κόμματων του σημερινού αστικού κοινοβουλίου (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΑΝ.ΕΛ.-ΠΟΤΑΜΙ-«Κ»ΚΕ και ναζι-φασιστική «Χρυσή Αυγή») που είναι και η τωρινή στρατηγική επιλογή του ντόπιου κεφαλαίου, όπως αυτή έχει εκφραστεί, μεταξύ άλλων, και από τον πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (Δασκαλόπουλος) ως εξής (20/3/2012): «ΕΥΡΩΠΗ Η ΧΑΟΣ».

4. Αδιαμφισβήτητα, η νίκη του ελληνικού λαού ενάντια στα μέτρα λιτότητας των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αποτελεί καλό νέο. Ποιά είναι η διαλεκτική εξέλιξη της κατάστασης μετά τις εκλογές; Οι συνθήκες που δημιουργήθηκαν από τη νίκη του Τσίπρα θα δυναμώσουν οι ταξικοί αγώνες των ελληνικών λαϊκών μαζών;

Απάντηση: Οι κινήσεις στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τις πρώτες βδομάδες της θητείας της, προκειμένου να εφαρμόσει το προεκλογικό της πρόγραμμα έχουν τύχει πλατιάς αποδοχής από τον ελληνικό λαό, που δυστυχώς συνοδεύονται από μια σειρά αυταπάτες, ενώ συναντούν ταυτόχρονα την ισχυρή άρνηση των Κομισιον-ΕΚΤ-ΔΝΤ, που ασκούν μεγάλη πίεση και συνεχείς επεμβάσεις στα εσωτερικά της χώρας οι οποίες καταδικάζονται μαζικά από τον Ελληνικό λαό. Εκτιμούμε ότι με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργούνται, ως ένα βαθμό, ευνοϊκές συνθήκες για να δυναμώσουν οι ταξικοί αγώνες.  Το αν συμβεί αυτό εξαρτάται, φυσικά, από πολλούς παράγοντες με πρωταρχικούς την ενότητα και μαζική οργάνωση των εργαζόμενων λαϊκών στρωμάτων σε ανεξάρτητα και ενωτικά συνδικάτα και την επέκταση της επιρροής των συνεπών αριστερών-αντιιμπεραλιστικών και επαναστατικών-κομμουνιστικών δυνάμεων σε αυτά και, γενικά, στην κοινωνία.

5. Το αποκαλούμενο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ) συμμετείχε στις Ευρωεκλογές. Παρόλη τη δημαγωγική απαίτηση να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, πόσο διαφορετική είναι η πολιτική αυτού του ρεφορμιστικού κόμματος από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ;

Απάντηση: Είναι σημαντικό να κατανοηθεί ότι παρά τις λογοκοπικές κορώνες του ρεφορμιστικού «Κ»ΚΕ εναντίον της ΕΕ και της Ευρωζώνης, το κόμμα αυτό δεν προβάλλει (ούτε, καν, για δημαγωγικούς λόγους) την άμεση έξοδο της Ελλάδας ούτε από την ΕΕ αλλά και ούτε από την Ευρωζώνη μα ούτε καν από το Ευρώ. Για το θέμα του Ευρώ η ηγεσία του «Κ»ΚΕ έχει δηλώσει: «η λύση έξω από το ευρώ και δραχμή στις παρούσες συνθήκες είναι καταστροφική» («ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» 30/5/2011, σελ.6), δηλ. ανάλογη άποψη μ’ εκείνη του πρόεδρου του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (Δασκαλόπουλος) διατυπωμένη, όπως προαναφέρθηκε, ως εξής (20/3/2012): «ΕΥΡΩΠΗ Η ΧΑΟΣ».

Το «Κ»ΚΕ θεωρεί από παλιότερα ότι «ο όρος σήμερα "εθνική ανεξαρτησία" δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες» («ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ»1/2/2005), ενώ, μετά το 19ο Συνέδριο πέρασε ανοιχτά και σε τροτσκιστικές θέσεις με τα περί «ιμπεριαλιστικής Ελλάδας», «ιμπεριαλιστικού Β’ παγκοσμίου πολέμου», κλπ., όπως προκύπτει και από το «Πρόγραμμα» που ψηφίστηκε στο τελευταίο Συνέδριό του: «ο καπιταλισμός στην Ελλάδα βρίσκεται στο ιμπεριαλιστικό στάδιο της ανάπτυξης του» («Πρόγραμμα του ΚΚΕ», σελ. 12, Αθήνα 2013), ενώ για το χαρακτήρα του Β΄ παγκόσμιου πόλεμου ισχυρίζεται: «το πρόβλημα δεν αφορούσε αποκλειστικά το ΚΚΕ αλλά τη στρατηγική συνολικά του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος πριν και κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Το 1941 προστέθηκε ένας σημαντικός αρνητικός κρίκος, όταν έγινε αλλαγή της σωστής εκτίμησης για τον χαρακτήρα του πολέμου ως ιμπεριαλιστικού - και από τις δύο πλευρές των καπιταλιστικών κρατών - με τη θέση ότι αυτός ήταν μόνο αντιφασιστικός» («ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» 21/12/2014).

Στην ουσία, λοιπόν, η πολιτική αυτού του ρεφορμιστικού κόμματος δεν διαφέρει από αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης και της παραμονής της χώρας στην ιμπεριαλιστική ΕΕ. Και τα δυο ρεφορμιστικά κόμματα («Κ»ΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ) ακολουθούν την τωρινή στρατηγική επιλογή του ντόπιου κεφαλαίου παραμονής της χώρας σε ΕΥΡΩ-ΟΝΕ-ΕΕ.

6. Η κρίση στην Ελλάδα απαιτεί μια τεράστια κινητοποίηση των λαϊκών στρωμάτων της κοινωνίας και την ανάπτυξη μιας επαναστατικής εναλλακτικής επιλογής στον καπιταλισμό. Μπορείτε να μας πείτε για την τακτική που ακολουθεί το ΚΚΕ (1918-55) στην παρούσα κατάσταση με στόχο να δυναμώσουν οι αγώνες της εργατικής τάξης και να βαθύνει το επαναστατικό απαιτήσεις των διαδηλωτών στους δρόμους;

Απάντηση: Προκειμένου να δυναμώσουν οι αγώνες της εργατικής τάξης και να αναπτυχθεί το επαναστατικό κίνημα, η Κίνηση για την Ανασύνταξη του ΚΚΕ (1918-1955) αγωνίζεται μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες να πετύχει τα παρακάτω:

Α) Δίπλα και παράλληλα με τον κεντρικό στόχο και καθήκον της ανασυγκρότησης-επανασύστασης του ΚΚΕ (1918-1955) και την ιδεολογική-πολιτική-οργανωτική ενότητα του ελλήνων κομμουνιστών στη βάση του μαρξισμού-λενινισμού-σταλινισμού, μαζί και με την προπαγάνδιση της μαρξιστικής αντίληψης του σοσιαλισμού-κομμουνισμού, συμμετέχει και υπερασπίζει ενεργά την πάλη της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων, κατά της μείωσης των μισθών και συντάξεων, κατά της χειροτέρευσης της κατάστασης τους γενικά και στηρίζει όλα τα αιτήματα που αφορούν την υπεράσπιση των ταξικών τους συμφερόντων (οικονομικών-συνδικαλιστικών-κοινωνικών-πολιτικών) κόντρα στο ξένο και ντόπιο κεφάλαιο, ειδικότερα τα μονοπώλια της ΕΕ που επιβάλλουν άμεσα και κατευθείαν τα τωρινά σκληρά μέτρα λιτότητας

Β) Τη δημιουργία ενωτικών, μαζικών και πραγματικά ανεξάρτητων συνδικάτων με σκοπό την απόκρουση της ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής λιτότητας και την παραπέρα κλιμάκωση του εργατικών-λαϊκών αγώνων, σε συνδυασμό με την πάλη ενάντια στη φασιστικοποίηση, τον εθνικισμό-φασισμό-ρατσισμό-Ναζι-φασισμό – μεγάλους και πολύ επικινδύνους εχθρούς της εργατικής τάξης και του λαού – καταπολεμώντας και τον «αντιγερμανισμό»-«ανθελληνισμό» (=δυο όψεις του αντιδραστικού αστικού εθνικισμού) που αυτή την περίοδο καλλιεργούνται απ’ τους εθνικιστικούς κύκλους και των δυο χωρών, ενώ ταυτόχρονα προβάλλει την έξοδο της χώρας απ’ την ιμπεριαλιστική ΕΕ τόσο εξαιτίας της αυξανόμενης εξάρτησης αλλά και της χειροτέρευσης της σχέσης Ελλάδας-ΕΕ σε βάρος της χώρας μας όσο και εξαιτίας της κατευθείαν επιβολής απ’ τις Βρυξέλλες της οικονομικής πολιτικής και των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων σε βάρος του λαού.

Γ) Επιδιώκει τη συνεννόηση και συνεργασία με άλλες συνεπείς αριστερές, αντιιμπεριαλιστικές και αντιφασιστικές δυνάμεις και αγωνιστές με σκοπό τη δημιουργία ενός μαζικού Αντιφασιστικού Λαϊκού Μετώπου το οποίο θα παλέψει ενάντια στην ιμπεριαλιστική εξάρτηση, γενικά, και την έξοδο της Ελλάδας από την ΕΕ, την ευρωζώνη και το ΝΑΤΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: