Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Έφυγε... και ο Γεράσιμος Μαλτέζος

Ανασύνταξη”, Αρ. Φύλ. 88 15-30 Ιούνη 2000
Ακόμα ένας σύντροφος πιστός στο ΚΚΕ 1918-55, στην δίκαιη υπόθεση του λαού μας, συνταγματάρχης της ΕΑΜΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ και του ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΔΣΕ), έφυγε από τη ζωή στις 12 Φλεβάρη 2000.
Ο σ. ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΛΤΕΖΟΣ γεννήθηκε στο χωριό Πέτρα της Άρτας το Φλεβάρη του 1915, το 1932 τελείωσε το Γυμνάσιο της Άρτας. Φοίτησε στη Σχολή Ευελπίδων και το 1937 ονομάστηκε Ανθυπολοχαγός του πεζικού. Μέχρι το 1941 υπηρέτησε στις μονάδες της 7ης Μεραρχίας της Δράμας. Εκεί λοχαγό τον βρήκε η επίθεση των γερμανών. Ο Γεράσιμος δεν εκτέλεσε τη διαταγή της Μεραρχίας να παραδοθεί με το λόχο του και τον οπλισμό στους γερμανούς. Αντίθετα με όλους τους αξιωματικούς και ομάδα στρατιωτών παλιοελλαδιτών που, στην πορεία έγιναν 500, στις 23.4.1941 έφτασαν στην Αττική.
Ο Γεράσιμος και άλλοι γνήσιοι πατριώτες ποτέ δεν συμβιβάστηκαν με την γερμανο-ιταλική κατοχή. Οργανώνεται στο ΚΚΕ και το Μάη του 194, με γνώμονα τη θέση του σ. Νίκου Ζαχαριάδη, ότι: «Σκλάβος δεν γίνεται κανείς όταν του περνάνε τις αλυσίδες, αλλά όταν πάψει να πιστεύει και να παλεύει». Μαζί με τον αξέχαστο Θόδωρο Ζαλοκώστα (Παλιούρα) δημιουργούν στην Άρτα την Αντιστασιακή Οργάνωση: ΕΛΛΑΣ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και το Μάη του 1942 προσχωρούν στο ΕΑΜ και σε συνέχεια στον ΕΛΑΣ. Εκεί ανέπτυξαν σημαντική στρατιωτική δράση κατά των γερμανο-ιταλών κατακτητών, αλλά και κατά του τριπλού πράκτορα Ν. Ζέρβα, και πρότειναν στην Οργάνωση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ της περιοχής να διαλύσουν τον ΕΔΕΣ. Δυστυχώς δεν εισακούστηκαν και φτάσαμε στη σύρραξη ΕΔΕΣ-ΕΛΑΣ για να αποδειχτεί, ότι ο Ζέρβας ήταν και πράκτορας των άγγλων.
Μετά την προδοσία της Βάρκιζας και την παράδοση των όπλων του ΕΛΑΣ, ο Γ. Μαλτέζος κατέφυγε στο Μπούλκες της Γιουγκοσλαβίας και τοποθετήθηκε Διοικητής της Σχολής Αξιωματικών, που έβγαζε Ανθυπολοχαγούς για το ΔΣΕ. Σε συνέχεια, πάντα μαζί με τον ηρωϊκό Θόδωρο Ζαλοκώστα, κατέβηκαν στην Ελλάδα και δημιούργησαν το Αρχηγείο των Τζουμέρκων του ΔΣΕ. Ύστερα τοποθετήθηκε επιτελάρχης του Γραφείου Επιχειρήσεων του γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ, στη Μεγάλη μάχη-αναμέτρηση του Γράμμου, τον Ιούνη-Αύγουστο1948. Λόγω όμως διαφωνιών με το Μ. Βαφειάδη, μετατέθηκε στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη σαν επιτελάρχης της 7ης Μεραρχίας.
Ύστερα από την υποχώρηση του Δημοκρατικού Στρατού, ο Γεράσιμος έμεινε στην Ελλάδα, σαν διοικητής των ανταρτοομάδων ως το τέλος του 1950, που πέρασαν στη Λ.Δ. της Βουλγαρίας.
Στη Βουλγαρία δούλεψε ένα χρόνο σαν εργάτης και μετά γράφτηκε στο Πολυτεχνείο της Σόφιας, απ’ όπου αποφοίτησε σαν Μηχανικός Ηλεκτρολόγος.
Μετά το πραξικόπημα και την ανατροπή της ηγεσίας του ΚΚΣΕ από τον Ν. Χρουστσιόφ και την αντιλενινιστική-τροτσκιστική του φράξια και σε συνέχεια την πραξικοπηματική ανατροπή της εκλεγμένης ηγεσίας του ΚΚΕ και του ΝΙΚΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ και τον διορισμό από τον Χρουστσιόφ, του Κ. Κολιγιάννη ΓΓ του ΚΚΕ, ενέργειες με τις οποίες ο σ. Γ. Μαλτέζος, όπως και το 95% των πολιτικών προσφύγων διαφώνησε ανοιχτά, έγινε αντικείμενο φασιστικών διώξεων. Ο Κολιγιάννης με διαταγή του διέγραψε από το Κόμμα και με τις βουλγαρικές αρχές, κατά το πρότυπο του Χρουστσιόφ, τον εκτόπισε ισόβια... στην πόλη Βίντεν, κοντά στα σύνορα της Γιουγκοσλαβίας.
Δυστυχώς οι διώξεις και οι πιέσεις, με άλλη τώρα μέθοδο, συνεχίστηκαν και με τον διορισμένο, από τον Λ. Μπρέζνιεφ, Χαρίλαο Φλωράκη που αρνούνταν να τον αμνηστεύσει..., αν πρώτα δεν αναγνώριζε το Φλωράκη σαν Γραμματέα του ΚΚΕ, και κυρίως αν δεν προπαγάνδιζε στους πολιτικούς πρόσφυγες υπέρ της αναγνώρισης του Φλωράκη.
Ο σύντροφος Γεράσιμος Μαλτέζος, έμεινε ως το τέλος της ζωής του, πιστός στην επαναστατική γραμμή του ΚΚΕ με επικεφαλής τον εκλεγμένο Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ ΝΙΚΟ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ.
Ο Γ. Μαλτέζος ήταν βασικός σύντροφος, που είχε κάποια σύνδεση με το Κ.Ε. Αλβανίας, μέσον της Πρεσβείας τους στη Σόφια. Με τον Γεράσιμο και με τους συντρόφους της Τσεχοσλοβακίας και της Πολωνίας, είχα τις πιο σίγουρες συνδέσεις, με αυτούς στέλναμε τα γράμματα, τις διαμαρτυρίες, αλλά και την πείρα μας στα ΚΚ του εξωτερικού από την επέμβαση με πραξικοπήματα και πογκρόμ, όπως αυτό της 9-10.9.1955 για τη διάλυση του ΚΚΕ. Στο σ. Μαλτέζο χρωστάμε ορισμένα έντυπα από το ΚΕΑ που μας έστειλε, αναφορικά με την επέμβαση του Χρουστσιόφ στο ΚΚΕ, καθώς και οι δημοσιευμένες διαμαρτυρίες μας.
Το ΚΚΕ, το κίνημά μας γενικότερα έχασε ακόμα έναν σύντροφο δίπλα στους τόσους άλλους διαλεκτούς συντρόφους μας τους Παύλο Τομπουλίδη, Δημήτρη Βύσιο, Γιώργο Καλιανέση, το Γιάννη Βλαμόπουλο και άλλους.
Τώρα ο ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΛΤΕΖΟΣ αναπαύεται με τον σύντροφο και συναγωνιστή ΘΟΔΩΡΟ ΖΑΛΟΚΩΣΤΑ, αλλά και πολλούς άλλους διαλεκτούς αγωνιστές.
Ας είναι ελαφρό το χώμα που σε σκεπάζει αγαπητέ μας συναγωνιστή και σύντροφε ΓΕΡΑΣΙΜΕ.

Αλμυρός, 23.6.2000 Γιάννης Β. Καραστάθης

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Ο ΓΕΡΑΣΗΜΟΣ ΜΑΛΤΕΖΟΣ ΣΤΗΝ ΔΡΆΜΑ ΠΑΝΤΡΕΎΤΗΚΕ ΚΑΙ ΑΠΈΚΤΗΣΕ ΈΝΑ ΓΙΟ ΤΟ 1941.... ΜΕ ΤΗΝ ΒΑΛΙΤΣΙΔΟΥ ΌΛΓΑ..... ΜΕ ΤΗΝ ΣΦΑΓΉ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ ΣΑΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΚΑΤΌΡΘΩΣΕ ΝΑ ΣΩΘΕΊ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΦΑΓΉ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΣΩΘΕΊ ΜΑΖΊ ΜΕ ΤΗΝ ΜΙΤΕΡΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΓΙΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΤΑΣΗ ΠΕΡΠΑΝΤΩΝΤΑΣ ΜΈΣΑ ΣΕ ΚΑΚΟΥΧΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΉΝΑ ΌΠΟΥ ΣΑΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΤΟΥ ΜΕ ΤΕΚΝΟ ΖΉΤΗΣΕ ΒΟΉΘΕΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΆΣΤΗΚΕ ΩΣ ΕΘΕΛΌΝΤΡΙΑ ΝΟΣΟΚΌΜΑ ΑΡΧΙΚΆ...... ΚΑΙ ΜΕΤΕΠΗΤΑ ΣΑΝ ΧΗΡΑ ΣΥΖΗΓΟΣ ΤΟΥ ΤΖΟΥΜΕΡΙΩΤΗ ΣΤΟ ΓΕΝ8ΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΊΟ ΣΤΡΆΤΟΥ ΣΤΟ ΤΜΉΜΑ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΞΈΝΩΝ ΓΛΩΣΣΏΝ ΤΟΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΏΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΎ ΣΤΡΆΤΟΥ..... ΩΣ ΓΡΑΜΝΑΤΕΑΣ..... Ο ΓΕΡΑΣΗΜΟΣ ΜΑΛΤΕΖΟΣ ΕΊΧΕ ΘΕΩΡΗΘΕΊ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΚΥΒΈΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΡΆΤΟ..... ΑΛΛΆΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΉ ΚΑΔΕΝΑ ΠΟΥ ΕΊΧΕ ΣΤΟ ΛΕΜΟ...ΜΕ ΚΑΔΕΝΑ ΑΠΟ ΈΝΑ ΣΚΟΤΩΜΈΝΟ ΣΤΡΑΤΙΏΤΗ........ ΚΑΙ ΈΤΣΙ ΔΙΑΣΏΘΗΚΕ........

Κωστας Γ είπε...

καλησπέρα με βάσει ποιες ιστορικές πηγές ή στοιχεία γράφετε τα παραπάνω; Ενδιαφέρομε για τον "Τζουμερκιώτη",Γ. Μαλτέζο γιατί κατάγομαι από την Αρτα και κανω μια μελετη, με προοπτική να γράψω και βιβλίο για το ανταρτικο της Αρτας.
Αν έχετε να μου προτείνεται κάποιες πηγές αντλησης στοιχείων, θα σας είμουνα υπόχρεος. Γιαννακούλης Κώστας Αθήνα. ΜΕΙΛ. giannakoulisk@yahoo.gr