Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Η Μάχη της Αμφιλοχίας

Αναγέννηση ΕΑΜ Μαγνησίας (ειδησεογραφική έκδοση) αρ.18 1944-08-07

Απ' την Ηρωική δράση του ΕΛΑΣ

Η Μάχη της Αμφιλοχίας

Ο αγώνας του ΕΛΑΣ πέρασε σε ανώτερη μορφή πάλης, μετατρέπεται σε επιθετικό πόλεμο. Σ' όλη την Ελλάδα μαίνονται οι έφοδοι του ΕΛΑΣ. Οι συγκοινωνίες καταστρέφονται σε σημείο που οι κινήσεις του εχθρού να γίνονται με τη μέρα προβληματικώτερες. Ορμητήρια - βάσεις γερμανών και Ράλληδων δέχονται τα συντριπτικά χτυπήματα του ΕΛΑΣ. Ασταμάτητη είναι η ορμή των ηρωικών παιδιών του Λαού μας.

Μια απ' τις σοβαρώτερες επιχειρήσεις του ΕΛΑΣ που χαρακτηρίζεται και σαν η δυναμικώτερη όλης της δράσης του είναι η επίθεση που έγινε στις 12-7 απ' την 7η Ταξιαρχία του ΕΛΑΣ που την καθοδηγεί ο ταγματάρχης Αρέθας ενάντια στην Αμφιλοχία.

Τα τμήματα της 7ης Ταξιαρχίας επιτέθηκαν τη νύχτα από πολλές μεριές. Σάρωσαν τα φυλάκια του εχθρού και το πρωί μπήκαν στην πόλη. Εκεί οι γερμανοί και Ράλληδες πρόβαλαν μια πείσμονη αντίσταση. Έπειτα όμως από άγριες οδομαχίες οι τύραννοι αναγκάσθηκαν να κλειστούν σ' ωρισμένα κτίρια της Αμφιλοχίας όπου έβαλαν φωτιά και του έκαψαν. Όλη τη μέρα βάσταξε η μάχη. Στο διάστημα αυτό άλλα τμήματα της 7ης Ταξιαρχίας εκμηδένισαν τις γερμανικές φρουρές παρά την Αμφιλοχία στο Κρίκελο, Λίμνη, Μοναστηράκι και με σκληρές μάχες συγκράτησαν τις ενισχύσεις που έφταναν απ' το Αγρίνι και την Άρτα. Παράλληλα ηρωική ήταν η δράση του ΕΛΑΝ. Απ' την πλευρά της θάλασσας το ΕΛΑΝ φύλαξε με μεγάλη επιτυχία το μέτωπο. Εμπόδισε γερμανικά βενζινόπλοια να πλησιάσουν στην ξηρά και εκυρίευσαν ένα με 5.000 νάρκες ξηράς.

Σ' όλη την επιχείρηση της Αμφιλοχίας οι γερμανοί έχασαν 450 νεκρούς, 37 αιχμαλώτους και οι ράλληδες 40 νεκρούς. Δικές μας απώλειες 42 νεκροί και 50 τραυματίες.

Αναγέννηση ΕΑΜ Μαγνησίας (ειδησεογραφική έκδοση) αρ.18 7/8/1944

 

***

Την Κυριακή 14 Ιούλη 2013 τιμώντας την 69η Επέτειο της διήμερης Μάχης της 7ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ κατά των Γερμανών κατακτητών που κατέληξε στην κατάληψη της Αμφιλοχίας, διοργανώνουν αντιστασιακές οργανώσεις.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχει και η Κίνηση για Ανασύνταξη του ΚΚΕ 1918-55.

Δεν υπάρχουν σχόλια: