Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

ΟΙ ΣΑΜΠΟΤΑΡΙΣΤΕΣ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΣΑΝ ΜΙΚΡΑ ΣΚΟΥΛΙΚΙΑ

ΝΕΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 23/4/1933, σελ. 2

ΟΙ ΣΑΜΠΟΤΑΡΙΣΤΕΣ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΣΑΝ ΜΙΚΡΑ ΣΚΟΥΛΙΚΙΑ

Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ σ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

ΜΟΣΧΑ, Απρίλης (Του ανταποκριτή μας) - Στο μεγαλειώδη λόγο του ο γενικός Εισαγγελέας, σ. Βισίνσκυ παρομοίασε τη δίκη των σαμποταριστών με μια μάχη δυο κόσμων και ετόνισε πως το εξαιρετικό αυτής της δίκης βρίσκεται στο ότι καθρεπτίζει όλες τις προστυχιές της αντίστασης των ταξικών εχθρών στη σοσιαλιστική οικοδόμηση. Περιέγραψε τις τεράστιες προόδους και απέδειξε πόσο μικροί και ανίσχυροι είναι όσοι τολμούν να τορπιλίσουν το τεράστιο αυτό έργο. Εξέτασε έπειτα τις μέθοδες που οι κατηγορούμενοι μεταχειρίστηκαν στην προδοτική και βλαβερή εργασία τους, απέδειξε την ενοχή τους, που και οι ίδιοι είχαν ομολογήσει και τελειώνοντας είπε πως οι νόμοι ορίζουν για τέτοια εγκλήματα τον τουφεκισμό. «Αλλά το σοβιετικό μας δικαστήριο θα πάρει υπ' όψει του κάθε ελαφρυντική περίπτωση. Και η πιο σπουδαία ελαφρυντική περίπτωση είναι σήμερα η άσειστη δύναμή μας και η σοσιαλιστική μας οικοδόμηση που χάρη στους ηρωικούς της δημιουργούς προχωρεί από νίκη σε νίκη. Το πρώτο τέταρτο του χρόνου, του δεύτερου πεντάχρονου σχεδίου προλέγει νέα νίκη. Μέσα στη λάμψη αυτής της νίκης που πετυχαίνει το Κομμουνιστικό Κόμμα μας με το σ. Στάλιν επί κεφαλής, αυτοί οι κατηγορούμενοι φαίνονται σαν μικρά ασήμαντα σκουλήκια. Αυτή είναι η περίπτωση που πρέπει να παρθεί υπ' όψει». Και μ' αυτό το πνεύμα έβγαλε το δικαστήριο την επιεική του απόφαση, που δείχνει σ' όλον τον κόσμο, σε φίλους και σε εχθρούς την τεράστια οικονομική και πολιτική σταθερότητα της Σοβιετικής Εξουσίας.

Έπειτα από τις ομιλίες των συνηγόρων ο λόγος δόθηκε στους κατηγορούμενους. Απ' αυτούς οι Γκούσεφ, Σοκολόφ, Σουχορουτσκίν, Κοτλαρέβσκυ και η Κουτούζοβα, καθώς και οι περισσότεροι απ' τους άλλους, αναγνώρισαν το μέγεθος των εγκλημάτων τους και παρακάλεσαν το δικαστήριο να τους επιτρέψει να διορθώσουν τα αντεπαναστατικά τους έργα με τίμια εργασία για τη Σοβιετική Ένωση. Ο Άγγλος Μονχάουζ, προσπάθησε να διορθώσει την κακή εντύπωση που είχε κάνει η διαμαρτυρία του για την τάχα μακριά και εξαντλητική του προανάκριση, λέγοντας πως δεν είχε ρολόι και πως δεν ήξερε πόση ώρα εξετάζονταν!

Προσπάθησε και πάλι να παρουσιαστεί ως αντιπρόσωπος της Μέτρο-Βίκερς ενώ ο πρόεδρος επανειλημμένα του είχε δηλώσει πως δικάζεται ως πρόσωπο και όχι ως αντιπρόσωπος εργοστασίου. Τόνισε πως η μόνη απόδειξη εναντίον του είναι η κατάθεση Θώρτον «που βέβαια δόθηκε έπειτα από πίεση». Ο προκλητικός χαρακτήρας αυτής της δήλωσης του Μονχάουζ αποδείχνεται απ' το ότι ο Θώρτον ομολόγησε την ενοχή του δηλώνοντας πως καμία βία δεν ασκήθηκε απάνω του.

Ο Μακντόναλντ είπε: Αναγνωρίζω πως είμαι ένοχος και δεν έχω να προσθέσω τίποτα άλλο σ' αυτό. Ο Νόρτγολ είπε ότι είναι και μένει ένας φίλος της Σοβιετικής Ένωσης. Ο Κούσνεϋ αρνήθηκε κάθε ενοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: