Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

ΝΑΤΟ: Οργανισμός του Πολέμου και του Τρόμου

Ο Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) ιδρύθηκε πριν 60 χρόνια από ένα συνασπισμό Δυτικών καπιταλιστικών κρατών, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ως ένας οργανισμός στρατιωτικής περικύκλωσης, επιθετικότητας, και πολέμου ενάντια στη Σοβιετική Ένωση και τις Λαϊκές Δημοκρατίες.
Κίνητρο της ίδρυσης του ΝΑΤΟ ήταν η ιδέα ενός επιθετικού οργάνου από πλευράς του ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου το οποίο επιχειρούσε να αναδιοργανώσει τις δυνάμεις του, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, και να εφαρμόσει την επιθετική του πολιτική σ’ όλους τους τομείς: στον οικονομικό, διαμέσου Οργανισμών όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα και στον πολιτικό διαμέσου διάφορων περιφερειακών Οργανισμών, η Δυτική Συμμαχία βρίσκονταν σε θέσεις μάχης και θωράκιζε στρατιωτικά το καθεστώς της. Αντίθετα μ’ ότι γενικά λέγεται και πιστεύεται, το ΝΑΤΟ δεν δημιουργήθηκε εξ’ αιτίας μιας πιθανής απειλής από την ΕΣΣΔ, αλλά ιδρύθηκε με επιθετικούς σκοπούς έξι χρόνια πριν την υπογραφή του Συμφώνου του Βαρσοβίας.
Ο αντικειμενικός σκοπός του ΝΑΤΟ ήταν η επιθετική στρατιωτική περικύκλωση και η αποδυνάμωση της Σοβιετικής Ένωσης και του Ανατολικού Μπλόκ χωρίς τούτο να απέκλειε τη χρήση ένοπλης βίας εναντίον τους. Ταυτόχρονα, λειτουργούσε και ως μηχανισμός καταστολής των εσωτερικών αντιδράσεων στις καπιταλιστικές χώρες της Δύσης.
Το πιο χειροπιαστό παράδειγμα είναι η μυστική δημιουργία σε σχεδόν όλα τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ ένοπλων παρακρατικών οργανώσεων, όπως η Gladio, πολλές από τις οποίες υπάρχουν ακόμα. Αυτές οι δυνάμεις, οι οποίες έχουν οργανώσει προβοκάτσιες, σαμποτάζ, δολοφονίες και πραξικοπήματα στις Ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να εμποδίσουν την ανάπτυξη της εργατικής και λαϊκής αντίστασης, τα έχουν κάνει όλα αυτά υπό τη σκέπη του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.
Το ΝΑΤΟ δημιουργήθηκε το 1949 από 12 κράτη σαν ένας «περιφερειακός οργανισμός άμυνας». Εξαπλώθηκε γρήγορα και σε άλλα Δυτικά κράτη, και μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και του Ανατολικού μπλοκ, μετασχηματίσθηκε σε ένα «παγκόσμιο» οργανισμό 26 κρατών, συμπεριλαμβανομένων πρώην κρατών του Ανατολικού μπλοκ.
Σ’ ένα έγγραφο με τίτλο «Στρατηγική αντίληψη για τον 21ο αιώνα», που εγκρίθηκε από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ για τα 50 χρόνια της συμμαχίας, αναφέρεται σαφώς ότι το ΝΑΤΟ αποτελεί ένα «παγκόσμιο στρατιωτικό οργανισμό». Μ’ άλλα λόγια το ψέμα πενήντα χρόνων αναγνωρίστηκε ανοιχτά όταν το ΝΑΤΟ δήλωσε ότι ο οργανισμός είχε ένα συγκεκριμένο στόχο: την καταστροφή του σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ένωση. Τούτο έρχονταν σε κατάφωρη αντίθεση με θεμελιώδεις αρχές του ΟΗΕ και, επομένως, το ΝΑΤΟ δεν ήταν ένας «περιφερειακός οργανισμός άμυνας».
Σήμερα το ΝΑΤΟ είναι ο οπλισμένος βραχίονας στον παγκόσμιο πόλεμο των καπιταλιστών και των ιμπεριαλιστών, μια γιγάντια πολεμική μηχανή με προϋπολογισμό 1.500 δισεκατομμύρια Ευρώ, 22.000 υπαλλήλους και ένα στρατό 60.000 ανδρών έτοιμο να επέμβει οποιαδήποτε στιγμή. Το ΝΑΤΟ οργανώνει επιχειρήσεις και επεμβάσεις πέρα από την περιοχή που κάλυπτε όταν ιδρύθηκε (Αφγανιστάν, πρώην Γιουγκοσλαβία, Σομαλία και έμμεσα, Ιράκ, Σουδάν, κλπ.).
Σήμερα, το ΝΑΤΟ έχει δεκάδες στρατιωτικές βάσεις εγκατεστημένες σε διάφορες χώρες, εκατοντάδες βόμβες και πυρηνικές κεφαλές, όπλα μαζικής καταστροφής, τόσο βιολογικά όσο και συμβατικά, κλπ. Οι ιμπεριαλιστές προσπαθούν να επεκτείνουν αυτόν τον Οργανισμό επιβάλλοντας βίαια την θέλησή τους.
Η χρηματοπιστωτική, οικονομική και κοινωνική κρίση που μαστίζει τον κόσμο και που γίνεται χειρότερη μέρα με τη μέρα, αυξάνει συνεχώς την ένταση και οδηγεί σε ολοένα και εντεινόμενη στρατικοποίηση: ο κίνδυνος του πολέμου είναι πλέον ορατός. Για το 2007, οι στρατιωτικές δαπανες ανέρχονται, σε παγκόσμιο επίπεδο, στα 1.335 τρισεκατομμύρια δολλάρια. Είναι προφανές, ότι αυτά τα όπλα δεν πρόκειται να αφεθούν στις αποθήκες και να περιπέσουν σε αχρηστία. Έτσι, η ιδέα εξόδου από την οικονομική κρίση διαμέσου ενός πολέμου προτείνεται στα σοβαρά.
Η σύνοδος την οποία οργανώνουν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις με αφορμή την 60η επέτειο του ΝΑΤΟ συζήτησε την επέκταση της συμμαχίας προς Ανατολάς και την ανάπτυξη συστημάτων αντι-πυραυλικής ασπίδας στην Πολωνία και στην Τσεχία· σχέδια που στρέφονται ενάντια στη θέληση όχι μόνο των εργαζομένων και των λαών αλλά και αντίπαλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.
Εμείς, τα μέλη της Σύσκεψης Μαρξιστικών-Λενινιστικών Κομμάτων και Οργανώσεων (ICMLPO), απευθύνουμε κάλεσμα προς όλες τις προοδευτικές δυνάμεις και τους εργάτες όλου του κόσμου να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις που θα διοργανωθούν με αφορμή την 60η επέτειο του ΝΑΤΟ, και να λάβουν μέρος στην κοινή διαδήλωση η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 4η Απρίλη στο Στρασβούργο της Γαλλίας.
Τέλος στην στρατικοποίηση. Μείωση των στρατιωτικών δαπανών και διάθεση αυτών των χρημάτων για να καλυφούν οι ανάγκες των λαών και της νεολαίας!
Διάλυση των στρατιωτικών βάσεων και καταστροφή των πυρηνικών όπλων!
Απόσυρση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων κατοχής!
Διάλυση του ΝΑΤΟ, του επιθετικού στρατιωτικού οργανισμού!
Διεθνής Σύσκεψη Μαρξιστικών-Λενινιστικών Κομμάτων και Οργανώσεων
Μάρτης 2009

Διαβάστε επίσης: 60 χρόνια ΝΑΤΟ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μόνο μια ερώτηση θα ήθελα να κάνω : Κάποτε τα μαρξιστικά-λενινιστικά κόμματα και οργανώσεις είχαν βασικό τους σύνθημα "κάτω οι δύο υπερδυνάμεις". Σήμερα, φαίνεται ότι ταυτίζουν τον ιμπεριαλισμό με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Θεωρούν ότι η Ρωσία δεν είναι ιμπεριαλιστική δύναμη; Δηλαδή, θεωρούσαν τη Σοβιετική Ένωση σοσιαλιμπεριαλιστική χώρα και τώρα δε θεωρούν την αστική Ρωσία ιμπεριαλιστική;