Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2007

Άρθρο στη γαλλική La Forge για τις πυρκαγιές

Άρθρο που έστειλε η Κίνηση για Ανασύνταξη του ΚΚΕ 1918-55 στη γαλλική εφημερίδα La Forge για τις πυρκαγιές που έπληξαν την Ελλάδα κατά τον Αύγουστο.

Η Ελλάδα υπέστη φέτος το καλοκαίρι τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία της λόγω των δασικών πυρκαγιών που κατακαίνε ακόμα και σήμερα τη χώρα. Από τον Ιούνιο, έχουν εκδηλωθεί πάνω από 3000 φωτιές με αποτέλεσμα τον αφανισμό εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων δασικών εκτάσεων, το θάνατο 78 ανθρώπων.

Το αποκορύφωμα αυτής της περιβαλλοντικής τραγωδίας είναι οι πυρκαγιές που ξέσπασαν το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου από άκρη σε άκρη της χώρας. Ο απολογισμός της καταστροφής είναι πάνω από 3.000.000 στρέμματα καμένης γης, καταστροφή παρθένων δασών.

Όμως οι συνέπειες των καταστροφικών πυρκαγιών δεν περιορίζονται στις οικολογικές. Οι νεκροί από τις τελευταίες πυρκαγιές φτάνουν τους 66. Επιπρόσθετα, πάνω απο120 χωριά καταστράφηκαν ολοσχερώς αφήνοντας πολλούς ανθρώπους στο δρόμο. Ενδεικτικό για το μέγεθος της καταστροφής είναι ότι εκτιμάται ότι κάηκαν πάνω από 350.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων, ενώ υπολογίζεται ότι 80.000 ζώα απανθρακώθηκαν. Έτσι, χιλιάδες οικογένειες αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα βιοπορισμού, αφού η πλειοψηφία του πληθυσμού των περιοχών που επλήγησαν ζει από τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Η κυβέρνηση τρομοκρατημένη από το μέγεθος της καταστροφής και την αδυναμία της να αντιμετωπίσει την κρίση επέλεξε να συγκαλύψει τις ευθύνες της διαδίδοντας φήμες ότι οι πυρκαγιές είναι έργο τρομοκρατών . Οι φήμες αυτές πήραν στη συνέχεια τη μορφή της επίσημης κυβερνητικής άποψης για τα αίτια των πυρκαγιών και δια στόματος κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών ειπώθηκε ότι η χώρα δέχεται «ασύμμετρες απειλές», υιοθετώντας, όχι τυχαία, τον όρο που χρησιμοποιούν οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές για να περιγράψουν την τρομοκρατική ενέργεια. Επίσης, ως ύποπτοι για τις υποτιθέμενες τρομοκρατικές ενέργειες στοχοποιήθηκαν ιδεολογικοί χώροι όπως ο αναρχικός καθώς και πολιτικά κόμματα. Αυτό δείχνει ότι η κυβέρνηση ήθελε παράλληλα να αρχίσει ένα κυνήγι μαγισσών και να προχωρήσει σε διώξεις φασιστικού χαρακτήρα. Όμως, η επιχείρηση τους να δημιουργήσουν μια κατάσταση τρομοϋστερίας προκειμένου να παραπλανήσουν το λαό σκόνταψε στην παντελή έλλειψη στοιχείων που θα υποστήριζαν τους ισχυρισμούς τους.

Χαρακτηριστική είναι όμως και η στάση του ρεβιζιονιστικού «Κ»ΚΕ, το οποίο αποφεύγει να καταλογίσει στην κυβέρνηση το μερίδιο των ευθυνών που της αναλογεί, κάνοντας λόγο για «διαχρονικές ευθύνες» όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και υποστηρίζοντας την άποψη ότι οι πυρκαγιές μπήκαν βάσει οργανωμένου σχεδίου, παρόλη την έλλειψη στοιχείων. Με αυτό τον τρόπο το «Κ»ΚΕ προσπαθεί για μια ακόμη φορά να συγκαλύψει της ευθύνες της δεξιάς κυβέρνησης όπως έχει κάνει άλλωστε και σε πολλές άλλες περιπτώσεις.

Η «Κίνηση για την Ανασύνταξη του ΚΚΕ 1918-1955» πιστεύει ότι μοναδικός υπεύθυνος για το μέγεθος της καταστροφής είναι η κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση που δεν έκανε καμία ενέργεια για την πρόληψη των πυρκαγιών και τη δασοπροστασία. Επίσης στο ολοκαύτωμα συνέβαλαν αποφασιστικά οι ελλείψεις της πυροσβεστικής σε μέσα και έμψυχο υλικό. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι παρά την ολοένα αυξανόμενη ανεργία στη χώρα μας, οι ελλείψεις προσωπικού στην πυροσβεστική υπηρεσία αγγίζουν τις 3000. Όμως, το γεγονός που έδωσε μεγαλύτερες διαστάσεις στην καταστροφή ήταν ότι την ώρα της κρίσης υπήρχε πλήρης ασυνεννοησία και έλλειψη συντονισμού μεταξύ των αρμόδιων για την πυρόσβεση και τη διαχείριση της κρίσης υπηρεσιών, κι όλα αυτά έγιναν με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης.

Υπεύθυνη είναι όμως και η ασυδοσία του αστικού κράτους που παροτρύνει τους εμπρηστές να αναλάβουν έργο. Την παντελή έλλειψη σχεδιασμένης πολιτικής για την αποτροπή των εμπρησμών συμπληρώνουν οι αλλεπάλληλοι αποχαρακτηρισμοί δασικών εκτάσεων και η προσπάθεια της αναθεώρησης του άρθρου 24 του συντάγματος, που προστατεύει τα δάση, στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση, ενέργειες οι οποίες ανοίγουν την όρεξη του κεφαλαίου.

Το αστικό κράτος βάζει τα κέρδη πάνω από τον άνθρωπο και τη φύση…ας το σταματήσουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: