Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020

Η πλήρης οικονομική χρεοκοπία της χώρας απ’ την κυβέρνηση της ΝΔ το 2009 και η σημερινή διαρκώς, προς το παρόν, επιδεινούμενη κατάσταση


Η σημερινή καταστροφική και τραγική κατάσταση της χώρας δεν μπορεί ούτε να εξηγηθεί μα ούτε και να κατανοηθεί χωρίς να συνειδητοποιηθεί το ΜΕΓΕΘΟΣ της ανοιχτής πλήρους οικονομικής χρεοκοπίας και καταστροφής του 2009 που προκάλεσε η τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας – ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ στην οποία αποφεύγουν συστηματικά να αναφερθούν, ακόμα και σήμερα ΟΛΑ τα αστικά κόμματα, τόσο τα μεγαλοαστικά όσο και τα ρεφορμιστικά της χρουστσοφικής σοσιαλδημοκρατίας «Κ»ΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ. (μιλούν μόνο για «μνημόνια», ΑΝΤΙΘΕΤΑ: η οικονομική χρεοκοπία ήταν εκείνη που οδήγησε στα «μνημόνια»).
Τα ρεφορμιστικά κόμματα, παρά τις ήδη γνωστές προειδοποιήσεις και παρεμβάσεις των ιμπεριαλιστών της ΕΕ, συνέχιζαν να «ερμηνεύουν» και να παρουσιάζουν την τότε ΥΠΑΡΚΤΗ οικονομική χρεοκοπία ως «επιχείρηση τρομοκρατίας»(!) «στημένο κόλπο»(!)» και «φόβητρο»(!),(«Ρ» 13/12/2009, σελ.14), θεωρώντας την ως «ανύπαρκτη»(!) δηλ. ως «σκιάχτρο»(!) και ως «μύθο»(!), με δεκάδες δηλώσεις εκείνης της περιόδου απ’ τις οποίες ας αναφερθούν ενδεικτικά μόνο δυο: ΤΣΙΠΡΑΣ-ΣΥΝ: «ωραίο το παραμύθι με το δράκο της χρεοκοπίας» («Ελευθεροτυπία» 14/3/2010), και ενάμιση μήνα αργότερα: ΠΑΠΑΡΗΓΑ-«Κ»ΚΕ: «ξαναφέρνουν το σκιάχτρο της χρεοκοπίας» («Ρ» 23/4/2010, σελ.6), συγκαλύπτοντας την αρνητική πορεία της οικονομίας που αναπόφευκτα θα κατέληγε ΚΑΙ κατέληξε στην ΑΝΟΙΧΤΗ πλήρη οικονομική χρεοκοπία και την ΟΛΟΣΧΕΡΗ καταστροφή της χώρας (ας παρθεί ακόμα υπόψη, ότι οι δηλώσεις αυτές γίνονταν όταν ήδη είχε αφιχθεί στην Αθήνα (7 Γενάρη 2010) 6μελές κλιμάκιο της Κομισιόν με επικεφαλής το γερμανό Γιούργκεν Κρόκερ).
Σ’ αντίθεση με τα μυθεύματα των ρεφορμιστικών κομμάτων «Κ»ΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ, η ΠΛΗΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ της χώρας ήταν ήδη από τότε ένα πραγματικό γεγονός που δεν τόλμησε να αμφισβητήσει ούτε η Δεξιά «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ».
Τώρα ας δοθεί πρώτα, για πολλοστή φορά, ένα σύντομο απόσπασμα από τον τότε αναπληρωτή καθηγητή Δημόσιας Οικονομικής του Παντείου Πανεπιστημίου Ν. Καραβίτη (Ν.Κ.) που διαπίστωνε για το 2009: «το οικονομικό πλήγμα Καραμανλή φαίνεται καθαρά, αν απλώς παρατηρήσουμε ότι το 2009 οι δαπάνες χωρίς τόκους είχαν αυξηθεί, 5,5 του ΑΕΠ (χωρίς να υπολογίζουμε τα διάφορα χρέη), ενώ τα έσοδα από 39,1% του ΑΕΠ το 2003 έπεσαν στο 36,9% το 2009. Με άλλα λόγια, οι δαπάνες αυξήθηκαν 40 δισ. και τα έσοδα 20 δισ. Αυτό είναι φανερό σημάδι κάκιστης δημοσιονομικής πολιτικής», γεγονός που, όπως προαναφέρθηκε ΔΕΝ αμφισβητείται ΟΥΤΕ απ’ τη μεγαλοαστική δεξιά «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», η οποία χαρακτήριζε την Καραμανλική «6ετία 2004-2009», «μοιραία 6ετία» (το 2009 το έλλειμμα έφτασε σχεδόν στο 16% του ΑΕΠ, ενώ το εξωτερικό χρέος εκτινάχθηκε στα 300 και πλέον δισεκατομμύρια Ευρώ).
Η εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» αφού κάνει λόγο για «μοιραία 6ετία», στο σημείωμα του δημοσιογράφου Κ.Καλλίτση, μεταξύ άλλων (παρά τις υπαρκτές επιφυλάξεις από πλευράς υπολογισμού στατιστικών στοιχείων δίνει το μέγεθος του εκτροχιασμού), αναφέρεται: «την 6ετία 2004-2009, οι κρατικές (χωρίς τους τόκους) δαπάνες αυξήθηκαν 50%, όταν η μέση αύξηση στις 27 χώρες της ΕΕ ήταν 22%. Ειδικά οι καταναλωτικές δαπάνες του Δημοσίου (σχεδόν το 70% των συνολικών) αυξήθηκαν 40%, όταν στις 27 αυξήθηκαν 20%. Τα κρατικά έσοδα επίσης αυξήθηκαν 25%, ενώ στις 27 μόνο 11%. Στο δημόσιο χρέος προστέθηκαν 116 δισ. Ευρώ και εκτινάχθηκε από τα 183 στα 300 δισ. Ευρώ, αυξήθηκε 63%, ενώ στους 27 μόνο 33% . Η Ευρώπη και η Ελλάδα ήταν σε αντίθετες τροχιές» («Καθημερινή», 25/3/2012, σελ.2 «Οικονομία»).
Κι’ αυτό ΑΚΡΙΒΩΣ το «οικονομικό πλήγμα Καραμανλή» (Ν.Κ.) που προήλθε απ’ την «κάκιστη δημοσιονομική πολιτική»(Ν.Κ.), αλλά και η σύγκριση ορισμένων οικονομικών μεγεθών μ’ εκείνα των άλλων 27 χωρών-μελών της ΕΕ δείχνει εμφανέστατα τον εκτροχιασμό της ελληνικής οικονομίας, δηλ. ότι ήταν η σκανδαλώδης διαχείριση των οικονομικών της χώρας εκείνη που οδήγησε, μεταξύ άλλων, στην πλήρη οικονομική χρεοκοπία της Ελλάδας και στον επ’ αόριστον διεθνή έλεγχο, που συγκροτεί συνάμα και αποτέλεσε το ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ οικονομικο-πολιτικό ΣΚΑΝΔΑΛΟ του 21ου αιώνα, το οποίο ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ κυριολεκτικά τη χώρα σ’ όλα τα επίπεδα για πολλές δεκαετίες. Αυτή είναι η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ και όχι η ανόητη αναζήτηση της σημερινής χρεοκοπίας «στο 1821» ή στην «Αρχαία Ελλάδα» (!!!).
Αυτή η πρωτοφανής πλήρης οικονομική χρεοκοπία της χώρας το 2009 – η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ σε ειρηνική περίοδο, μετά τη λήξη του Β’ παγκοσμίου πολέμου, συγκροτείται εν συντομία απ’ τα τεράστια και πολύ δύσκολα καταστροφικά προβλήματα: 1) την απώλεια του 25% και πλέον του ΑΕΠ, 2) την εξαφάνιση 400.000 και πλέον μικρο-μεσαίων επιχειρήσεων, 3) την καταστροφή πολλών εκατοντάδων χιλιάδων καταστημάτων-μαγαζιών (διαφόρων ειδών), 4) τα περίπου 2.000.000 άνεργους (διαφόρων μορφών ανεργίας, όπως μερική απασχόληση, κλπ.), 5) την τεράστια ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ της αιμορραγίας-εξαγωγής πολλών εκατοντάδων χιλιάδων νέων σ’ άλλες χώρες (πάνω από 500.000) που συνεχίζεται, 6) το τεράστιο εσωτερικό χρέος αλλά και το υπερμέγεθες, εκατοντάδων δισεκατομμυρίων Ευρώ, μη βιώσιμο εξωτερικό χρέος, που προς το παρόν έχει φτάσει κοντά στα 370 δισ. Ευρώ, κλπ., κλπ., αλλά και όλα τα μεγάλα πρωτοφανή ΔΕΙΝΑ που προκάλεσε η οικονομική χρεοκοπία (πλήρη εκμηδένιση των εργατικών κατακτήσεων, μεγάλη φτώχια και εξαθλίωση, σχετική και απόλυτη εξαθλίωση των πλατιών λαϊκών μαζών, κοινωνικές και οικογενειακές τραγωδίες, κλπ., κλπ.)
Η παραπάνω τεράστια ανυπολόγιστη ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΔΕΝ μπορεί να ξεπεραστεί «εν μια νυκτί» δηλ. σε μια 4ετία, και μάλιστα απ’ το κόμμα που ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ τη χώρα, τη ΝΔ και τον αρχηγό της. Ένας ελάχιστα νοήμων πολίτης γνωρίζει, από πείρα, πως για να ξεπεραστούν μόνο μερικά από αυτά τα τεράστια προβλήματα – ανεξάρτητα απ’ τη δράση των αντικειμενικών οικονομικών νόμων λειτουργίας του καπιταλισμού ή και κρισιακά φαινόμενα, κλπ. – θα χρειαστούν πολλές δεκαετίες, κάποια θα υπάρχουν και στον 22ο αιώνα, ενώ άλλα δεν θα λυθούν ΠΟΤΕ: π.χ. το πρόβλημα της επιστροφής της ξενιτεμένης ΝΕΟΛΑΙΑΣ, η οποία αφού δουλέψει στις ξένες χώρες 30-40 χρόνια θα επιστρέψει συναισθηματικά, αν επιστρέψει, «σαραβαλιασμένο άλογο», άχρηστο πλέον για δουλειά, να αφήσει τα κόκαλά της σε μια μητριά «πατρίδα», όπως συνέβηκε επανειλημμένα στο παρελθόν του τόπου.
Η σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας στο πρώτο 6μηνο της διακυβέρνησης της χώρας απ’ τη ΝΔ συνεχίζει να χειροτερεύει, παρά τις δημαγωγικές υποσχέσεις των κυβερνητικών ανίκανων νεοφιλελεύθερων αντιδραστικών σαλτιμπάγκων.
1. Επενδύσεις. Οι ντόπιες και ξένες επενδύσεις-φαντάσματα δεν φαίνονται πουθενά: παρελαύνουν ως χοντροειδή ΨΕΥΔΗ μόνο στις οθόνες της κρατικής ΝΔ τηλεόρασης. Ήλπιζε φαίνεται ο γελοίος και ανίκανος πρωθυπουργός πως με την κατάργηση της απλής αναλογικής θα «προσελκύσει» ξένες επενδύσεις(!).
2. Μαζική ανεργία. Η μαζική ανεργία συνεχίζει της ανοδική της πορεία, παρόλο που μεγάλο μέρος της απορροφάται απ’ τη μεγάλη αιμορραγία της μετανάστευσης.
3. Μαζικές χρεοκοπίες. Μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, μαγαζιά, καταστήματα, κλπ. κλείνουν σωρηδόν, ενώ, πέραν του ξεπουλήματος της ΔΕΗ, κλπ., γίνεται λόγος και για κλείσιμο μεγαλύτερων, όπως της ΛΑΡΚΟ, κλπ
4. Πτώση της βιομηχανικής παραγωγής. Μειώθηκε κατά 4,5% για πρώτη φορά μετά το 2014.
5. Ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Υγείας. Τα νοσοκομεία και η περίθαλψη βρίσκονται υπό διάλυση από την έλλειψη χρηματοδότησης και τη μεγάλη έλλειψη νοσοκομειακού προσωπικού και πρωτίστως γιατρών, αφού έχουν εγκαταλείψει τη χώρα πάνω από 20.000 γιατροί και κατά την «Καθημερινή» πάνω από 18.000 («Κ» 29.12.2019, σελ.1 και 6).
6. Κοινωνικές παροχές. Συνεχίζουν να μειώνονται.
7. Βοηθήματα. Καταργήθηκαν τα κάποια βοηθήματα.
8. Εξαπάτηση των εργαζομένων. Για δήθεν αύξηση του κατώτατου μισθού, με κατάργηση του βοηθήματος για τη λεγόμενη «13η σύνταξη».
9. Κοινωνική Ασφάλιση. Επίθεση στην κοινωνική Ασφάλιση με τεράστιες αρνητικές συνέπειες.
10. Δημόσια Παιδεία. Πέραν του γενικευμένου θρησκευτικού σκοταδισμού, προσπάθειες ιδιωτικοποίησης της.
11. Πρώτη κατοικία. Κατάργηση της προστασίας της.
12. Εσωτερικό και εξωτερικό χρέος. Και τα δυο έχουν εκτιναχθεί στα ύψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: