Τετάρτη 10 Απριλίου 2019

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ φασίστας Donald Trump απειλεί με στρατιωτική επέμβαση τη Βενεζουέλα


Ο πράκτορας των αμερικανών ιμπεριαλιστών Juan Guaido αυτοανακηρύσσεται «Πρόεδρος» και καλεί το στρατό να προχωρήσει σε φασιστικό στρατιωτικό πραξικόπημα

Τον τελευταίο καιρό η κατάσταση στη Βενεζουέλα οξύνεται διαρκώς μετά την αυτοανακήρυξη του πράκτορα των αμερικανών ιμπεριαλιστών Juan Guaido σε «Πρόεδρο» της χώρας και τη διοργάνωση διαδηλώσεων κατά του εκλεγμένου Προέδρου Μαδούρου και την κυβέρνηση της χώρας, η οποία απαντά με μαζικές διαδηλώσεις των υποστηρικτών της.
Ο αντιδραστικός Juan Guaido που έχει την ανοιχτή στήριξη των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και της ΕΕ καθώς και του φασίστα Προέδρου της Βραζιλίας Μπολσονάρο και Κολομβίας, Περού, Χιλής, Γαλλίας, Καναδά, Παραγουάης, Κόστα Ρίκα και Ισημερινού, καλεί καθημερινά το στρατό να προχωρήσει σε φασιστικό στρατιωτικό πραξικόπημα, γεγονός , που προς το παρόν, δε βρίσκει καμιά ανταπόκριση, εκτός από ελάχιστους αξιωματικούς, που δήλωσαν τη στήριξή τους προς αυτόν.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ φασίστας Donald Trump απειλεί με στρατιωτική επέμβαση τη Βενεζουέλα και συντονίζει την εκστρατεία και των άλλων χωρών, ενώ εντείνεται ο οικονομικός αποκλεισμός της χώρας και τα σαμποτάζ της δεξιάς αντίδρασης στην οικονομία της χώρας, μ’ αποτέλεσμα να δημιουργούνται περισσότερα προβλήματα και να υποφέρουν οι πλατιές λαϊκές μάζες.
Οι σημερινές τεράστιες πιέσεις-επιθέσεις των ιμπεριαλιστών δεν έχουν καμία σχέση με τις ανόητες δικαιολογίες περί «Δημοκρατίας», αλλά σχετίζονται με τα ορυκτά της χώρας, πετρέλαιο, χρυσό, λίθιο, φυσικό αέριο, κλπ. που σχεδιάζουν να αρπάξουν και να εκμεταλλευτούν τα ιμπεριαλιστικά γεράκια.
Οι εργάτες και αγρότες και άλλα φτωχά στρώματα είναι αποφασισμένα να συνεχίσουν τη σθεναρή αντίστασή τους στην ιμπεριαλιστική επίθεση και στα σχέδια στρατιωτικής επέμβασης.
Παρακάτω αναδημοσιεύουμε την ανακοίνωση του Κομμουνιστικού μαρξιστικού-λενινιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας (PCMLV) 21/2/2019
Ο λαός της Βενεζουέλας δέχεται μια μεγάλη επίθεση που εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους και εκφράζεται με διαφορετικές τακτικές. Τα ιμπεριαλιστικά γεράκια γνωρίζουν, ότι είναι ένας λαός που προβάλλει αντίσταση και αγωνίζεται στα πολιτικά, οργανωτικά και οικονομικά χαρακώματα. Έχει ουσιαστικά καταλάβει ποιοι είναι οι κύριοι εχθροί του, οι ΗΠΑ και η ΕΕ, εναντίον των οποίων πρέπει να στρέψει τα βασικά πυρά του. Πρέπει όμως να αποφύγει το λαθεμένο δρόμο, προς τον οποίο επιχειρούν να στρέψουν τα ταλαντευόμενα μικροαστικά στρώματα και τμήματα της μπουρζουαζίας. Επιδιώκουν να στρέψουν το κέντρο της προσοχής σε άλλα φαινόμενα-κατευθύνσεις με στόχο να περιορίσουν αυτή τη στιγμή την αναγκαία αγωνιστική θέληση.
Οι συνέπειες της ιμπεριαλιστικής επίθεσης που καθοδηγούνται απ’ τις ΗΠΑ με τη βοήθεια των συμμάχων τους της ΕΕ καθώς και μερικές κυβερνήσεις λακέδων της Λατινικής Αμερικής, ιδιαίτερα της Βραζιλίας και Κολομβίας, οξύνονται συνεχώς. Αυτό φαίνεται στην αύξηση της μιζέριας, απ’ την οποία οι εκμεταλλευόμενοι και καταπιεσμένοι υποφέρουν καθημερινά. Αυτοί βρίσκονται στο κέντρο της επίθεσης των κερδοσκόπων και των μισθοφόρων των παραστρατιωτικών συμμοριών που χρηματοδοτούνται απ’ τη Δεξιά. Σ’ αυτά προστίθενται η αναποτελεσματικότητα των κυβερνητικών θεσμών, που είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο των τιμών, τη διασφάλιση των Δημοσίων Υπηρεσιών και την εξασφάλιση των τροφίμων.
Είναι φανερό, ότι η τωρινή κατάσταση δεν μπορεί να ξεπεραστεί με τη φιλο-ιμπεριαλιστική μαριονέτα της αντιπολίτευσης. Για να ξεπεραστεί η σημερινή κατάσταση, είναι αναγκαία, ανάμεσα σ’ άλλα, μια αύξηση της παραγωγής η οποία μπορεί να διασφαλιστεί ακριβώς μόνο από αυτούς που παράγουν, δηλ. τους εργάτες και αγρότες. Είναι επίσης αναγκαίο να καταπολεμηθεί η διαφθορά στην αλυσίδα εμπορίου-διανομής και κατανάλωσης. Όμως αυτό απαιτεί οργανωτική ισχυροποίηση του επαναστατικού λαϊκού κινήματος, που πρέπει δραστήρια και εντατικά να εργαστεί παραπέρα, να ισχυροποιηθούν οι συμφωνίες και η σύνδεση μεταξύ ανδρών και γυναικών που εκφράζουν τη σταθερή θέλησή τους να αντιπαρατεθούν ως το τέλος στην ιμπεριαλιστική επίθεση. Γι’ αυτό είναι ακόμα αναγκαίο, ότι οι συνελεύσεις για συζήτηση και ανάλυση της κατάστασης και για συγκεκριμένες προτάσεις πρέπει να συντονιστούν και να προχωρήσουν με συνέπεια παραπέρα, να οργανωθούν από κοινού και να επιταχυνθούν.
Είμαστε σε αγώνα δρόμου με το χρόνο σε περίπλοκες συνθήκες. Αυτό όμως απαιτεί αγωνιστική συνειδητή πειθαρχία, κάτι που συνιστά εργαλείο για τις ικανότητες μας ως αντιιμπεριαλιστών ανδρών και γυναικών. Ο εχθρός θα δυναμώσει την επιθετική του δράση μέσω ψυχολογικού πολέμου, σαμποτάζ, ένταση του οικονομικού αποκλεισμού και θα προσπαθήσει, μέσω μισθοφορικών στρατευμάτων της περιοχής να πραγματοποιήσει στρατιωτική επέμβαση.
Όλα αυτά δείχνουν την υποκρισία τμημάτων της ντόπιας και διεθνούς Δεξιάς, που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη δύσκολη κατάσταση που περνάει ο λαός της Βενεζουέλας και την οποία σε μεγάλο βαθμό η ίδια έχει προκαλέσει.
Ας μην παραπλανηθούμε απ’ τις σειρήνες της ιμπεριαλιστικής προπαγανδιστικής μηχανής. Η λύση για τη σημερινή κατάσταση θα έρθει, αν η εκμεταλλευόμενη και καταπιεσμένη πλειοψηφία ανταποκριθεί στο ιστορικό καθήκον της παραγωγής και της αντιιμπεριαλιστικής πάλης, δηλ. αν πάρει στα χέρια της την οικονομική και πολιτική ηγεσία της χώρας. Η ιστορία δείχνει, ότι μόνο η ετοιμότητα πάλης, η ισχυροποίηση της οργάνωσης και η σαφήνεια των πολιτικών στόχων στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης μπορεί να ξεπεράσει το χάσμα μεταξύ της καταστροφής και τη δυνατότητα της νίκης ενάντια στην καπιταλιστική μιζέρια.
Επιπλέον για την αγωνιστική μας θέληση είναι αναγκαίο να δυναμώσει η διεθνής επαναστατική υποστήριξη ως έκφραση του προλεταριακού διεθνισμού. Οι λαοί του κόσμου πρέπει να κινητοποιηθούν, για να μην υπάρχει για τον ιμπεριαλιστικό αντίπαλο πουθενά ανάπαυλα, ώστε να διασφαλιστεί η αγωνιστική ετοιμότητα ως το τέλος σε συνδυασμό με την ορθή πολιτική καθοδήγηση για τη νίκη ενάντια στα ιμπεριαλιστικά στρατεύματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: