Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

Επιστολή αναγνώστη για τον Β' Τόμο του Δοκιμίου της Ιστορίας του ΚΚΕ

Διαβάζοντας τον Β' Τόμο

Διάβασα στον Β' Τόμο του Δοκιμίου της Ιστορίας του ΚΚΕ το εξής : «Η καθαίρεση του Ζαχαριάδη και η διαγραφή του ήταν πράξεις άδικες συνέπεια της επικράτησης του δεξιού οπορτουνισμού στο ΚΚΕ και το ΚΚΣΕ» (βλ.«Ρ»,της Κυριακής 28 Ιούλη 2013, σελ.11 και εξής). Συμφωνώ πλέρια με το πιο πάνω απόσπασμα. Θεωρώ ότι επρόκειτο να λήξει ο περιορισμός του Ζαχαριάδη, διότι είχε τερματιστεί η επικράτηση του δεξιού οπορτουνισμού στο ΚΚΣΕ και το ΚΚΕ. Ήταν όμως ο Ζαχαριάδης ένα αξεπέραστο εμπόδιο στα ρεβανσιστικά σχέδια των δυνάμεων του δεξιού οπορτουνισμού να ξαναεπικρατήσουν (και ταφτόχρονα ήταν σφοδρός πολέμιος του μαοϊσμού με την αντιδραστική θεωρία η οποία έβαζε στο ίδιο τσουβάλι την ΕΣΣΔ και τις ΕΠΑ).Και η μεταπολίτευση στην Ελλάδα ήταν πολύ κοντά.Γι' αυτό προσωπικά πιστέβω ότι δεν μπορεί απόλυτα ν' αποκλειστεί ότι κάπια κλιμάκια σοβιετικών κρατικών υπηρεσιών,διαβρωμένα απ' τις ρεβανσιστικές δυνάμεις του δεξιού οπορτουνισμού,τον δολοφόνησαν και είπαν ότι πέθανε από καρδιακή προσβoλή, και αργότερα ότι αφτοκτόνησε. Επίσης,δεν αποκλείω τα ίδια κλιμάκια να παραποίησαν,ολικά ή μερικά, κάπιες επιστολές του Νίκου Ζαχαριάδη.Τέλος να προσθέσω ότι το 2000,σε συνέντευξη της στη Θεσσαλονίκη η Ναταλία Τομιλίνα,διευθύντρια των Ρωσικών Κρατικών Αρχείων της πιο πρόσφατης Ιστορίας,είπε ότι τα κρατικά ρωσικά έγγραφα τα σχετικά με συνθήκες του θανάτου του Νίκου Ζαχαριάδη παραμένουν απόρρητα.

Συντροφικά,
Θωμάς Ακρωτηριανάκης

3 σχόλια:

Θωμάς Ακρωτηριανάκης είπε...

από γράμμα του Ν.Ζαχαριάδή προς την ΜΛΟ προσφύγων στην Τασκένδη,της 23ης Μάη 1967
(που από κάποιους θεωρείται πλαστό)
----------------------
2) Ο Μάο Τσετούνγκ με τη «θεωρία» του δεν έδωσε και δε δίνει μαρξιστική-λενινιστική απάντηση στα προβλήματα της εποχής μας, γιατί ξεκινά και εκφράζεται σε μικροαστική μεγαλοκινέζικη βάση. Η εσωτερική γραμμή του Μάο, τα τρία κήτη «μεγάλο άλμα-λαϊκή κομμούνα-γενική γραμμή» αποτέλεσαν ανεδαφική, εξωπραγματική προσπάθεια να πιάσει πουλιά στον αέρα, να πραγματοποιήσει το «κομμουνιστικό όνειρο», χωρίς στήριγμα στις αντικειμενικές δυνατότητες και έκφρασε μικροαστική αδυναμία μπροστά στις δυσκολίες, ανικανότητα για επιστημονική σκέψη και πράξη. Αυτό έριξε την κινέζικη επανάσταση πίσω και είχε διαλυτική επίδραση στο ΚΚ Κίνας. Μέσα στις γραμμές του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος ο μαοστσετουγκισμός είχε και έχει αποσυνθετική επιρροή. Ένα παράδειγμα απ’ τα πολλά η τραγική ήττα μας στην Ινδονησία. Και στο Βιετνάμ αντικειμενικά παίζει το παιγνίδι των Αμερικάνων. Υπολογίζοντας στην κρίση που η θεωρία και πράξη του Μάο προκάλεσε στο "παγκόσμιο κομμουνιστικό και προοδευτικό κίνημα ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός αποθρασύνεται σ' όλο τον κόσμο. Ο μαοτσετουνγκισμός αποτελεί αντιθεωρία στο μαρξισμό-λενινισμό. Οι κουκουέδες δε μπορούν νάχουν καμιά σχέση μαζί του.
3) Τελευταία, η παγκόσμια κατάσταση πάλι οξύνεται επικίνδυνα με κέντρο τον αμερικάνικο επιθετισμό και αγριανθρωπισμό στο Βιετνάμ. Η αντιπαράθεση ανάμεσα στο σοσιαλισμό και τον καπιταλισμό προβάλλει σήμερα πιο έντονα. Όπως και πριν, βασική στρατηγική επιδίωξη του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, μέσα απ' όλο το λαβύρινθο, το σύμπλεγμα των περιπεπλεγμένων περιπλοκών της πολιτικής του, παραμένει ακλόνητα και πεντακάθαρατο χτυπημα, ο εκμηδενισμός της ΕΣΣΔ. Ένα απ’ τα θεμελιακά λάθη του Μάο είναι ότι δεν βλέπει την αλήθεια αυτή. Η αλήθεια αυτή, το ότι δηλαδή, η Σοβιετική Ένωση αποτελεί τον κύριο στόχο του παγκόσμιου ιμπεριαλισμού από την ηγεσία της αντίδρασης στις ΕΠΑ, πρέπει νάναι το καθοριστικό κριτήριο στην πολιτική τοποθέτηση για τους κομμουνιστές σ' όλον τον κόσμο, παρά τις επιμέρους διαφωνίες και επιφυλάξεις που μπορούν νάχουν απέναντι στο ΚΚΣΕ. Το ίδιο ισχύει απόλυτα και για τους κουκουέδες. (Παρά το ότι το ΚΚΕ δέχτηκε καταστροφικό χτύπημα απ' την τριαντρία Χρουστσώφ-Κουουσίνεν-Ντεζ). άλλη κουκουέδικη διεθνιστική γραμμή δεν μπορεί να υπάρξει.

Θωμάς Ακρωτηριανάκης είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Θωμάς Ακρωτηριανάκης είπε...

Iδέα για εφαρμόσιμη ήπια απλοποίηση της ορθογραφίας
[ ~ Όρθογραφία που εφάρμοζε το ΚΚΕ ]



1) Τα «αυ,ευ,ηυ» να γράφονται με “β” ή “φ”.Όταν έτσι δημιουργείται σύμπλεγμα 3 ή 4 συμφώνων,να ξέρουμε ότι τότε αυτά τα «β» ή «φ» είνε το τελεφταίο γράμμα της συλλαβής,π.χ. «Κλαφ-θμό-νος»(και όχι «…-φθμό-…»,όπως ισχύει γενικά).Κατ’ εξαίρεση η λέξη «αυτός» (και παράγωγα) και το πρόθεμα «ευ-» με «υ».

2) Διπλά σύμφωνα να σημειόνονται μόνο για αποφυγή παρανάγνωσης. Το «γγ» να γράφεται με «γκ».Κατ’ εξαίρεση να σημειόνονται διπλά σύμφωνα στις λέξεις «άλλος» (και παράγωγα),και «αλλά».

3) Για το «ω».Σε β’ συνθετικό,να καταργηθεί η επέκταση του αρκτικού «ο» σε «ω»,π.χ. «συνόνυμο»,«διόροφο» (όχι «συνώνυμο»,«διώροφο»). Και το «εω»,όταν το «ω» δεν είναι στη λήγουσα,να γράφεται «εο»,π.χ. «γεογραφία»,«θεορία»,αλλά «πόλεως».Και στην παραλήγουσα και προπαραλήγουσα,όταν πρόκειται για κατάληξη λέξης,και όχι θέμα της,το «ω» να γράφεται με «ο».

4) Το «είνε» γ’ πρόσωπο του «είμαι» με «ε»(όχι «είναι»),το «κτίριο» με «ι»(όχι «κτήριο»),τα «ει,οι» στην αρχή καταχρηστικής διφθόγγου με σκέτο «ι»,αλλά κατ' εξαίρεση διατηρούνται στις λέξεις «ποιος,όποιος,κάποιος» και στη λέξη «σχολειό».