Η
Ηριάννα ως μη ηρωίδα, για να μείνει ο
τρομονόμος
Την 1η Ιουνίου 2017 η Ηριάννα Β.Λ. καταδικάστηκε, σύμφωνα με τις διατάξεις του τρομονόμου, ως μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», με μόνο στοιχείο (δεν υπήρξαν μάρτυρες κατηγορίας) ένα δείγμα DNA (που δεν ταιριάζει απόλυτα με το δικό της) που βρέθηκε σε όπλα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ). Να σημειωθεί ότι η ίδια είχε δώσει οικειοθελώς δείγμα DNA σε προσαγωγή της το 2011.
Στις 31 Μαΐου 2017 ο Υπουργός Δικαιοσύνης της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ Στ. Κοντονής έφερε σε διαβούλευση (μέσα σε άσχετο νομοσχέδιο) μία νέα διάταξη που ισχυροποιούσε τον παλιότερο τρομονόμο (με τον οποίο καταδικάστηκε και η Ηριάννα), αλλά πολύ περισσότερο ποινικοποιούσε την «με οποιονδήποτε τρόπο πρόκληση ή διέγερση σε συγκρότηση ή ένταξη σε εγκληματική οργάνωση». Μία διάταξη που επαναφέρει τον τρομονόμο Μητσοτάκη του 1990, αποδεικνύοντας ότι το δίπολο ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ που χτίζεται επιμελώς από τα ΜΜΕ είναι πλαστό. Κάτω από τις αντιδράσεις που προκάλεσε η καταδίκη της Ηριάννας, αλλά και υπό το βάρος των λαϊκών αντιδράσεων για την στροφή 180 μοιρών που έκανε πάλι η κυβέρνηση, ο Υπουργός αναγκάστηκε να την αποσύρει προσωρινά λίγες μέρες μετά. Θυμίζουμε ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η κατάργηση του τρομονόμου, ενώ τώρα περάσαμε στην εφαρμογή και ενίσχυσή του.
Η Ηριάννα δεν το έβαλε όμως κάτω. Οι αιτήσεις αναστολής της ποινής της όμως απορρίπτονταν. Η υπερασπιστική γραμμή της όμως είναι περιέργως αδύναμη, για κάποιον που καταδικάζεται άδικα και με μόνο στοιχείο ένα δείγμα DNΑ, το οποίο δεν ταιριάζει απόλυτα και ίσως να είναι «φυτευτό». Μία υπερασπιστική γραμμή που βασίζεται κυρίως στην ιδιότητά της ως διδακτορικής φοιτήτριας, που μόνο στόχο έχει την ολοκλήρωση των εργασιών της και την καριέρα της, αφήνοντας στο απυρόβλητο τον τρομονόμο. Μία γραμμή που αδυνατεί να συνδεθεί αποτελεσματικά με τις μάζες, να καταφέρει να γίνει σύνθημα στο στόμα όλου του αγωνιζόμενου λαού η άμεση απελευθέρωσή της και με αφορμή αυτή να οδηγήσει σε μαζικές κινητοποιήσεις με στόχο την κατάργηση του τρομονόμου. Οι συνήγοροί της, λοιπόν, κατασκευάζουν μία μη ηρωίδα, η οποία αργά ή γρήγορα θα αφεθεί ελεύθερη. Την ίδια ακριβώς τακτική ακολουθούν και όλα τα ΜΜΕ, ειδικά όσα πρόσκεινται στην κυβέρνηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το άρθρο της Άντας Ψαρρά («Εφ. Συν.», 7/6/2017), για τον Τάσο Θεοφίλου («Εφ.Συν.» 7/7/2017,), για την Ηριάννα και τον Περικλή («Εφ. Συν. 18/7/2017) όπου ο τρομονόμος ούτε καν αναφέρεται, παρόλο που με τις διατάξεις αυτού (και μόνο) η Ηριάννα βρέθηκε στη φυλακή. Αν κάπου κάπου αναφερθεί, αποσυνδέεται από τις συγκεκριμένες υποθέσεις.
Γιατί όμως ακολουθούν αυτή την υπερασπιστική γραμμή;
Η πρώτη απάντηση δόθηκε στις 31 Μαΐου του 2017 όπου ο Υπουργός Δικαιοσύνης έφερε σε διαβούλευση την επέκταση του τρομονόμου. Η δεύτερη απάντηση ήρθε στις 16/10/2017 από τη διαβούλευση που ξεκίνησε το Υπ. Δικαιοσύνης σχετικά με το νέο Σωφρονιστικό Κώδικα. Στις διατάξεις αυτού του σχεδίου η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προσπαθεί και πάλι να ενισχύσει τον τρομονόμο, επαναφέροντας εμμέσως τις φυλακές τύπου Γ μέσω του άρθρου 11 το οποίο προβλέπει:
«6. Οι κρατούμενοι κάθε νομικής κατηγορίας διαβιώνουν σε ιδιαίτερα καταστήματα ή αυτοτελή τμήματα ή διαφορετικούς, ειδικά καθορισμένους χώρους ατομικής ή ομαδικής κράτησης, κατά τις διατάξεις του Τρίτου Κεφαλαίου του παρόντος. (...)
ε)
έχουν καταδικαστεί για την οργάνωση
αποδράσεων και άλλων αξιόποινων πράξεων,
που τελούνται εντός των καταστημάτων
κράτησης και προβλέπονται από την
εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία περί
εγκληματικών και τρομοκρατικών
οργανώσεων.»
Ενώ παράλληλα με το άρθρο 51 διευρύνεται το φακέλωμα των κρατουμένων:
«Οι κρατούμενοι δηλώνουν τους αριθμούς τηλεφώνου των προσώπων με τα οποία επιθυμούν να επικοινωνούν, ώστε αυτοί να καταχωριστούν σε ηλεκτρονικό τηλεφωνικό κέντρο, και λαμβάνουν προσωπικό κωδικό πρόσβασης τον οποίο χρησιμοποιούν για την τηλεφωνική επικοινωνία τους.»
Είναι
λοιπόν σαφές πως υπάρχει μία κάποιου
είδους ανοιχτή επικοινωνία, κυβέρνησης,
υπεράσπισης και ΜΜΕ. Στόχος τους είναι
να κρατηθεί η Ηριάννα αποσυνδεδεμένη
από άλλες υποθέσεις και το κλειδί γι'
αυτό είναι ο τρομονόμος. Στόχος είναι
να μην παρουσιαστεί η Ηριάννα ως μια
ηρωίδα που παλεύει για την ελευθερία
της, αλλά μία διδακτορική φοιτήτρια που
παλεύει για την καριέρα της. Για να μην
θιχτεί ο τρομονόμος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου