Σε επίσχεση εργασίας έχουν προχωρήσει συνάδελφοι εργαζόμενοι-καθηγητές στο φροντιστήριο Interlingua (Κάνιγγος 17, στο κέντρο της Αθήνας), αφού η ιδιοκτησία του συγκεκριμένου φροντιστηρίου δεν τους έχει καταβάλει τα δεδουλευμένα 6 μηνών, δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και τα ένσημα που δικαιούνται από τον Οκτώβριο του 2010. Οι εργαζόμενοι απέστειλαν στις 14 Απριλίου 2011 εξώδικο, απαιτώντας εντός 15 ημερών την καταβολή όλων όσων δικαιούνται, και ύστερα από την άρνηση της επιχείρησης να τους καταβάλει το δώρο του Πάσχα, προσέφυγαν στις 20/4 στην Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία τηρώντας μία αναίσθητη στάση απέναντι στη δυσμενή κατάσταση που έχουν βρεθεί οι εργαζόμενοι, κάλεσε τα αφεντικά σε συνάντηση στις 24 Μαΐου, δηλαδή ένα μήνα μετά! Η ιδιοκτησία του φροντιστηρίου, όχι μόνο έχει παρακρατήσει τους μισθούς των εργαζομένων, αναγκάζοντάς τους να ζουν με δανεικά, όχι μόνο αμφισβητεί τις πραγματοποιηθείσες ώρες που έχουν εκτελεστεί από τους καθηγητές, όχι μόνο έχει ισχυριστεί ότι έχει οικονομικά προβλήματα και υποσχέθηκε «λόγω τιμής» να πληρώσει τους εργαζόμενους (κάτι που φυσικά δεν έκανε), αλλά με το που προχώρησαν οι συνάδελφοι σε επίσχεση, προσέλαβε άλλους καθηγητές στη θέση τους (αυτούς αλήθεια πως θα τους πλήρωνε με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει;).
Ο Συλλόγος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής «Βύρων», με σημαντική συμβολή του σχήματος Ενωτική Πρωτοβουλία, και με την παρουσία αλληλέγγυων εκπαιδευτικών σωματείων και εργατικών συλλογικοτήτων, έχει βρεθεί στο πλευρό των εργαζομένων, έχει προχωρήσει σε τρεις μέχρι τώρα παρεμβάσεις (9, 11 (ημέρα της πανεργατικής απεργίας) και 18 Μαΐου) στο φροντιστήριο, απαιτώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων, την ασφάλιση και επαναπρόσληψή των καθηγητών, Μέχρι τώρα οι εκπρόσωποι της Interlingua δεν έχουν συνετιστεί με τις δίκαιες απαιτήσεις των συναδέλφων. Είτε μιλώντας με ειρωνικό και απαξιωτικό τρόπο προς αυτούς, είτε κάνοντας τους «καημένους» λέγοντας για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρία – ενώ στην ταράτσα του κτιρίου έχει φτιάξει roof garden (!) – και για το ότι δεν έχουν οι ίδιοι να ταΐσουν τα παιδιά τους, αρνούνται να δεσμευτούν γραπτά για την ημερομηνία αποπληρωμής των οφειλόμενων χρημάτων, παρά το ότι «κατανοούν» το πρόβλημα των εργαζομένων, λέγοντας ότι θα καταθέσουν πρόταση στην Επιθεώρηση Εργασίας και θα είναι σε θέση να τους πληρώσουν όταν ικανοποιηθούν οι οικονομικές απαιτήσεις τους (;) από το κράτος. Μάλλον θα πρέπει να υποθέσουμε ότι αυτό σημαίνει να αφήσει το κράτος ακόμα πιο ανεξέλεγκτη την αυθαιρεσία των αφεντικών και του κεφαλαίου, προχωρώντας σε ακόμα παραπέρα καταπάτηση των εργατικών δικαιωμάτων, μετά την κατάργηση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας και τη θέσπιση επιχειρησιακών, ή ακόμη και ατομικών συμβάσεων. Όπως έχει γραφτεί και σε άρθρο του προηγούμενου φ. της «Α» (φ.344), ο κλάδος των καθηγητών ξένων γλωσσών (ΚΞΓ) είναι από τους πρώτους (από το 2004) που υπέστησαν σημαντικά πλήγματα από τους ιδιοκτήτες κέντρων ξένων γλωσσών, με τη δημιουργία ψευδοσωματείου που έχει υφαρπάξει από το «Βύρωνα» το νόμιμο δικαίωμα υπογραφής κλαδικής ΣΣΕ και υπογράφει ΣΣΕ κομμένη και ραμμένη σύμφωνα με τις επιταγές των αφεντικών του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών (EUROPALSO) και του ΟΜΗΡΟΥ, με την ανοχή των κυβερνήσεων και των εκτελεστικών και δικαστικών οργάνων τους.
Η αλληλεγγύη όλων των εκπαιδευτικών ανεξαρτήτων κλάδου καθώς και όλων των εργαζομένων στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στο Interlingua είναι επιτακτική ώστε να γίνει πράξη το σύνθημα «κανένας εργαζόμενος μόνος και απροστάτευτος απέναντι στα αφεντικά».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου