Δευτέρα 28 Ιουλίου 2008

ΚΚ Εργατών Γαλλίας: Το προεδρικό καθεστώς είναι αντιδημοκρατικό

Συνταγματική μεταρρύθμιση

Το προεδρικό καθεστώς είναι αντιδημοκρατικό

Είναι με μια ψήφο που η 24η αναθεώρηση του συντάγματος της 5ης δημοκρατίας υπερψηφίστηκε από τη Βουλή.

Είναι ένα άσχημο νέο για όλους μας.

Μαζί με σημαντικές τροποποιήσεις που εισήχθησαν σε αυτή την αναθεώρηση, το καθεστώς γίνεται ακόμα πιο προεδρικό, ή, με άλλα λόγια, οι εξουσίες οι εκτελεστικές και ειδικότερα εκείνες του προέδρου αυξάνονται, με το Κοινοβούλιο να περιορίζεται όλο και πιο πολύ σε μια αίθουσα συζητήσεων των αποφάσεων του προέδρου. Τα «νεα δικαιώματα» του κοινοβουλίου είναι στάχτη στα μάτια, αφού η Γερουσία, προμαχώνας της Δεξιάς, θα ναι πάντα εκεί για να εξασφαλίσει την υπερψήφιση των νόμων που θέλει η εκτελεστική εξουσία.

Από τότε που τέθηκε επικεφαλής του κράτους, ο Σαρκοζύ είχε προλάβει αυτή την αναθεώρηση, αναλαμβάνοντας την πλειοψηφία των αρμοδιοτήτων του πρωθυπουργού, πολλαπλασιάζοντας τις παρεμβάσεις στο δικαστικό τομέα, περιφρονώντας τη διάκριση των εξουσιών, περιτριγυρισμένος από στίφη συμβούλων και έναν περιορισμένο υπουργικό κύκλο που δεν λάμβαναν υπόψη κανέναν εκτός από αυτόν. Δεν σταμάτησε να θέτει σε αμφισβήτηση τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους και το διαχειρίζεται ως ιδιωτική επιχείρηση. Αυτό το σύνταγμα του δίνει κι άλλα μέσα για να θέσει το κράτος στην αποκλειστική υπηρεσία των μονοπωλίων και των μετόχων.

Με την ενθάρρυνση πολλών βουλευτών και γερουσιαστών, ο Σαρκοζύ και οι κολαούζοι του δεν δίστασαν να ασκήσουν πιέσεις, εκβιασμούς ή να υποσχεθούν διάφορα για να αποσπασουν τις απαραίτητες για την έγκριση του κειμένου ψήφους.

Είναι αλήθεια ότι για τους νεοφιλελεύθερους, τους φίλους δηλαδή των μεγάλων αφεντικών, τα πάντα εξαγοράζονται. Δεν θα αργήσουμε να δούμε πόσο «αξίζει» μια ψήφος: ένα ταχυδρομείο, ένα στρατόπεδο, μια αλλαγή έδρας μιας υπηρεσίας…

Την ημέρα της υπερψήφισης, ο Σαρκοζί αποδοκιμάστηκε στην Ιρλανδία από διαδηλωτές που κατήγγειλαν την άρνησή του να αποδεχτεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για τη συνθήκη της Λισαβόνας. Είναι μια από τις πρώτες φορές που αρχηγός κράτους, προεδρεύων της ΕΕ, γίνεται αποδεκτός με τέτοιο τρόπο. Ευχαριστούμε τις διαδηλωτές που έκαναν να ακουστεί η ψήφος του λαού τους, την ημέρα που η δική μας τραυματίστηκε ακόμα πιο πολύ.

Παρίσι, 21 Ιούλη 2008

Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών Γαλλίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: