Κυριακή 20 Ιουλίου 2008

Να αρθούν οι κυρώσεις στην ελευθερία της σκέψης και του τύπου! Εναντιωθείτε στην φίμωση του καναλιού “Hayat”!


Με έκπληξη και τρόμο πληροφορηθήκαμε στις 16 του Ιούλη ότι ο τηλεοπτικός σταθμός “Hayat TV”,” ο οποίος είχε ιδρυθεί στις 3 Δεκέμβρη του 2007 με την στήριξη διανοούμενων, συνδικαλιστών και υποστηρικτών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και στην Ευρώπη, σταμάτησε να εκπέμπει εξ αιτίας ενός γράμματος που στάλθηκε από τις αρχές της TURKSAT προς την εταιρία που διαχειρίζεται το σταθμό.


Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε έως τώρα, δεν έχει δοθεί καμία μαρτυρία ή τεκμηριωμένη πληροφορία από το Turksat που να δικαιολογεί το κλείσιμο του σταθμού. Χωρίς να διεξαχθεί κάποια νομική διαδικασία, χωρίς δηλαδή απόφαση δικαστηρίου, το κανάλι Hayat σταμάτησε να εκπέμπει με την κατηγορία ότι «εξέπεμπε διαιρετικά μηνύματα».


Δεν προωθήσαμε ποτέ το μίσος ανάμεσα στο λαό. Αντίθετα, όπως είναι προφανές από τον τρόπο που προωθήσαμε την αλληλεγγύη και την κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων απέναντι στους μετανάστες από την Τουρκία που ζουν στην Ευρώπη, εναντιωθήκαμε στον εθνικισμό και προασπιστήκαμε την αλληλεγγύη και την αδερφοσύνη. Συνεπώς ενατνιωνόμαστε στην διακοπή λειτουργίας του καναλιού Hayat, που από την στιγμή που ξεκίνησε να εκπέμπει εναντιώθηκε στον πόλεμο και επιδίωκε να είναι η φωνή της δημοκρατίας, της ειρήνης και της ελευθερίας. Υποστηρίζουμε ότι η φίμωση ενός τηλεοπτικού σταθμού εξ αιτίας της διαφορετικότητας των πεποιθήσεων που εκφράζει ή της σκοπιάς που εξετάζει τα γεγονότα όχι μόνο τραυματίζει την ελευθερία της σκέψης και του τύπου αλλά επιπλέον εναντιώνεται σε διεθνείς νόμους και συνθήκες.


Εμείς που συνυπογράφουμε αυτό το έγγραφο, ζητούμε από τις αρχές του Turksat και από την κυβέρνηση του AKP να πάρουν πίσω την παράνομη απόφαση που τραυματίζει την ελευθερία της σκέψης και του τύπου και άμεσα να ανακαλέσουν την απόφαση που απαγορεύει στον σταθμό Hayat να εκπέμπει.

Επιπλέον καλούμε κάθε ανεξάρτητο, οργανώσεις και σωματεία με ευαισθησία σε ζητήματα ελευθερίας της σκέψης και του τύπου να καταστούν αλληλέγγυα με εμάς και να καταδικάσουμε την φίμωση του τηλεοπτικού σταθμού Hayat.

Δεν υπάρχουν σχόλια: