Τρίτη 29 Ιουλίου 2008

Επαναστατικού Κομμουνιστικό Κόμμα της Ακτής Ελεφαντοστού: Ανακοίνωση για τη σημερινή πολιτική και κοινωνική κατάσταση

Oι δύο που υπέγραψαν την Πολιτική Συμφωνία της Ουαγκαντούγκου (σ.μετ.:πρωτεύοσα της Μπουρκίνα Φάσο) δεν βιάζονται για την οργάνωση των εκλογών. Πώς θα μπορούσαν άλλωστε, δεδομένου ότι η Συμφωνία επιτρέπει στον LaurentGbagbo να ανακτήσει όλες τις εξουσίες του προέδρου και να τις ασκεί με τρόπο απολυταρχικό και στο GuillaumeSoro να έχει πια δύο αρμοδιότητες, αυτή του αρχηγού των «Νέων Δυνάμεων» και του πρωθυπουργού; Επιπλέον, οι δυο τους έχουν επισήμως στη διάθεσή τους τα πολεμικά λάφυρα που ανέρχονται σε δεκάδες δισεκατομμύρια δικών μας φράγκων.

Με τόσες εξουσίες και οικονομικά μέσα, είναι πρώτα από όλα απασχολημένοι με την προστασία των προνομίων τους η οποία εξαρτάται από την με κάθε κόστος διατήρησή τους στην εξουσία. Είναι πεπεισμένοι, και μάλιστα συχνά το διακηρύσσουν και δημοσίως, ότι είναι πιο καλλιεργημένοι και έξυπνοι από όλους τους άλλους ιβοριανούς. Έτσι, έχουν εξελιχθεί σε «ειδήμονες» για κάθε ζήτημα.

1.Η εφαρμογή της Πολιτικής Συμφωνίας της Ουαγκαντούγκου

Η Πολιτική Συμφωνία είναι νεκρό γράμμα από το Μάρτη του 2008, ένα χρόνο μετά την υπογραφή της, ελλείψει μιας ειλικρινούς εφαρμογής της. Αλλά, οι υπογράφοντες τη συμφωνία αποφάσισαν να τη διατηρήσουν τυπικά σε ισχύ για να καλύψουν τα παιχνίδια τους. Για να καταστούν πιστευτοί σε όσους συνεχίζουν να πιστεύουν στην καλή τους διάθεση να οργανώσουν εκλογές, ανακοινώνουν κατά καιρούς αλλαγή των τελικών ημερομηνιών χωρίς εξήγηση και ορίζουν αυθαιρέτως νέες καταληκτικές ημερομηνίες. Στους ιβοριανούς είχε υπάρξει η υπόσχεση για εκλογές ως τα τέλη Δεκέμβρη του 2007, ως τα τέλη Μάρτη και τέλη Ιούνη 2008, ενώ τώρα, οι υπογράφοντες τη συμφωνία κάνουν λόγο για άλλη ημερομηνία εκείνη της 30ης Νοέμβρη 2008. Για να προετοιμάσουν τα πνεύματα για μια άλλη αλλαγή των ημερομηνιών, οι δύο ηγέτες της εκτελεστικής εξουσίας σε τακτική βάση υποβάλλουν αντικρουόμενες προτάσεις.

Την Πέμπτη 10 Ιούλη 2008 ο Soro θυμώνει, κατηγορεί τους διαχειριστές των χρημάτων ότι δεν α ποδεσμεύουν τα απαραίτητα κονδύλια για τη διεξαγωγή των εκλογών και επαληθεύει ότι η εκλογική διαδικασία που είναι προγραμματισμένη για τις 30 Νοέμβρη τίθεται εν αμφιβόλω. Τη Δευτέρα 14 Ιούλη 2008, ο ίδιος διακηρύσσει στη Séguéla, « oπροϋπολογισμός για τη διεξαγωγη των προεδρικών έχει κλείσει». Οι διαχειριστές των κονδυλίων του πρωθυπουργού είναι πολύ καλοί στις πιρουέτες, αν δεν είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός που του αρέσει να εμπαίζονται οι ιβοριανοί.

Με τη σειρά του, ο Gbagbo διακηρύσσει, πάντα στη Séguéla«στις 30 Νοέμβρη θα έχουμε με το καλό τις εκλογές…» σαν να θέλει να πείσει τον ίδιο. Όμως προσθέτει ότι οι ταυτότητες, απαραίτητες για τους εκλογείς, δεν θα διανεμηθούν παρά μόνο μετά τις εκλογές. Ταυτόχρονα, ο Gbagbo δραστηριοποιεί τον υπουργό εσωτερικών Tagro ώστε αυτός να εφεύρει ένα άλλο επιχείρημα για το σφετερισμό της εξουσίας. Το στρατήγημα που βρέθηκε είναι ότι τα πιστοποιητικά γέννησης θα επικυρώνονται από ανθρώπους επιλεγμένους από αυτόν και αυτοί θα έχουν το δικαίωμα να κρίνουν ποιος μπορεί να ψηφίσει ή όχι. Αν η διακήρυξη του LaurentGbagbo και το εφεύρημα του υπουργού του δεν αποκαλύπτουν τη μπλόφα, πρόκειται για προβοκάτσιες με στόχο ναπροκαλέσουν αντιδράσεις τέτοιες ώστε εκμεταλλευόμενος αυτές να μη σεβαστεί την ημερομηνία που υποσχέθηκε. Αν βάλουμε κάτω τα γεγονότα το ένα δίπλα από το άλλο, θα φανεί ότι οι «εμπόλεμες παρατάξεις» δεν έχουν καμία πρόθεση για διοργάνωση εκλογών.

2.Η λεηλασία της παραγωγής καφέ και κακάο και η αδιαφάνεια στη διαχείριση του πετρελαίου

Από το 2002, η έκθεση του Κρατικού Επιθεωρητή, Kouadio είχε καταστήσει προφανές ότι μια συστηματική λεηλασία λαμβάνεται στον τομέα των κυριότερων εξαγώγιμων προϊόντων της Ακτής Ελεφαντοστού. Αντί να λάβουν σοβαρά το καμπανάκι αυτό που έκρουσε η έκθεση, οι διαχειριστές της εξουσίας, απεναντίας, οργάνωσαν τη δίωξη του Επιθεωρητή.

Και άλλα πορίσματα διεθνών οργανισμών ακολούθησαν και κατέληγαν στα ίδια συμπεράσματα: οι αγρότες οι ίδιοι κινητοποιήθηκαν και κατήγγειλαν τη λεηλασία. Κάνοντας να φανεί πως έλαβε υπόψη του τις επικρίσεις για την πολιτική στους τομείς αυτούς, ο πρόεδρος Gbagbo ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός θεσμού γύρω από την Προεδρία για τη διαχείριση αυτών των τομέων. Αλλά όπως πάντα, καμιά συγκεκριμένη πράξη δεν έχει να παρουσιαστεί μέχρι σήμερα στο λαό. Και για να εμποδιστούν να συνειδητοποιήσουν αυτή την προεδρική διαχείριση, οι ιβοριανοί καλούνται να ζήσουν εδώ και κάποιες εβδομάδες την ανάκριση και τη φυλάκιση των διοικούντων τους τομείς του καφέ και του κακάο. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, όλοι όσοι καταγγέλουν εδώ και καιρώ την άσχημη κατάσταση στον τομέα δεν μπορούν παρά να πουν: κάλλιο αργά παρά ποτέ. Ωστόσο, ο λαός πρέπει να απαιτήσει κάθε ύποπτος να μη γλιτώσει το σκαμνί. Εϊναι απαραίτητο να χυθεί φώς σε αυτά τα 10 χρόνια διαχείρισης, και δημόσιες δίκες να λάβουν χώρα ώστε οι κατηγορούμενοι να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους και η αλήθεια να λάμψει.

Αναφορικά με την εκμετάλλευση του πετρελαίου, ο πρόεδρος της δημοκρατίας δρα κατά τρόπο ώστε ο λαός να μην έχει το δικαίωμα να γνωρίζει την παραγωγή και τα εισοδήματα που δημιουργούνται από αυτή την παραγωγή. Οι αριθμοί που ανακοινώνει είναι : 50, 80, ή 100 χιλιάδες βαρέλια/μέρα, όμως καμία λέξη δεν υπάρχει για το ποσό των κερδών. Το ιβοριανό πετρελαϊκό μάννα συνεχίζει επομένως να τρέφει τα μαύρα ταμία των εξουσιαστών και να υπηρετεί τον πλουτισμό της αχόρταγης νέας αστικής τάξης. Είναι σίγουρο για αυτό που η πληροφόρηση είναι ελλειπής. Αλλά ο λαός δεν είναι αφελής. Η παραγόμενη ποσότητα πετρελαίου δεν μπορεί να είναι αμελητέα, δηλαδή, οι ξένες εταιρίες δεν θα επένδυαν στις πλατφόρμες για την εκμετάλλευσή του. Ο πρόεδρος οφείλει να ενημερώσει το λαό.

3.Οι αυξήσεις στις τιμές και η φτωχοποίηση των λαϊκών μαζών

Οι τιμές αυξάνονται καθημερινά στην Ακτή Ελεφαντοστού και ως πρωταθλητές του οικονομικού φιλελευθερισμού που αξιώνουν τους σοσιαλιστές, περνούν το χρόνο τους εξηγώντας πως δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, ότι στο σύστημά τους καθένας κάνει ότι θέλει, ότι κάτι που δεν μπορεί να σταματήσει.

Οι ιβοριανοί υπομένουν τη δυστυχία τους εδώ και χρόνια, αφού οι αχόρταγοινέοι αστοί εξηγούν πως ο πόλεμος είναι η αιτία αυτής που πλήττει τους εργαζόμενους, τους αγρότες και τον πληθυσμό γενικά. Κατάφεραν μέχρι και να πείσουν ορισμένα άτομα τα οποία, συχνά κρατώντας την παχυλή τους κοιλιά, προβαίνουν στην υπεράσπισή τους, λέγοντας πως πρέπει «να τους αφήσουμε να φάνε, είναι η σειρά τους». Η υπόσχεση αυτής της παρασιτικής αστικής τάξης για αναδιανομή τμήματος των κερδών τους είχε ως αποτέλεσμα τη διατήρηση των ψευδαισθήσεων και των μάταιων ελπίδων. Η διάσημη φράση του LaurentGbagbo έχει ηχήσει σε πολλά κεφάλια εδώ και καιρό, μια φράση που έλεγε «Ο Houphouëtέκανε τη χώρα πλούσια, εγώ ο Gbagbo, ήρθα για να κάνω τους ιβοριανούς πλούσιους». Αλλά με το χρόνο να περνά, η πλειοψηφία αντιλαμβάνεται ότι οι νέοι αστοί επικαλούνται συνεχώς τον πόλεμο και ζουν σε έναν πλούτο άνισα διανεμημένο όσο ποτέ άλλοτε. Κάποιοι εξ αυτών, πέρασαν, σε 9 χρόνια, από την κατάσταση που ήταν υποχρεωμένοι να ζουν στις ακαθαρσίες ευρισκόμενοι στην αντιπολίτευση, στη δημιουργία κολοσιαίων περιουσιών, στην κατασκευή πύργων, στην κυκλοφορία με αυτοκίνητα πολυτελείας. Έτσι, η αλήθεια σύμφωνα με την οποία δεν είναι εφικτό να εξαπατηθεί όλος ο λαός συνεχώς, οδηγεί στην αφύπνιση ακόμα και όσων η παρασιτική αστική τάξη είχε αποκοιμήσει κάνοντάς τους να πιστεύουν ότι ασκεί «το δικαίωμα να κλέβει το λαό, γιατί και το Δημοκρατικό Κόμμα τα ίδια έκανε»

Ο καιρός και οι δύσκολες συνθήκες ζωής αρχίζουν ν ακάνουν να καταρρέουν οι ψευδαισθήσεις ακόμα και στους φανατικούς οπαδούς. Η αφύπνισή τους είναι ακόμα πιο βίαια λόγω και των τελευταίων αυξήσεων στα πετρελαιοειδή που σηματοδοτούν την αδυναμία μετάβασης στη δουλειά, παρα μόνο με τα πόδια, την αύξηση του αριθμού των ατόμων που αδυνατούν να έχουν πρόσβαση σε ένα σωστό γεύμα τηνημέρα, την αδυναμία, γενικά να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της πρόσβασης στην εκπαίδευση για πολλά παιδιά κατά την ερχόμενη σχολική περίοδο κλπ. Κρίνετε μόνοι σας βάσει των παρακάτω αυξήσεων των τιμών:

Produits pétroliers Παλιά τιμή
(F.CFA)
Νέα Τιμή
(F.CFA)
Διαφορά(F.CFA) Ποσοστό
(%)
Gasoil 545 785 240 44,04
Super 615 795 180 29,2
Pétrole lampan 470 550 80 17,02
Gaz (6Kg) 1500 2000 500 33,33
Gaz (12Kg) 3500 4050 1000 28,57
Gaz (28Kg) 7800 1080 2280 29,23

 

4.Τι συμπεραίνεται από τη σημερινή πολιτική και κοινωνική κατάσταση:

Οι παραπάνω εξελίξεις δείχνουν ότι

- Οι υπογράφοντες τη συμφωνία της Ουαγκαντούγκου θέτουν σε εφαρμογή ένα σχέδιο για την εκ νέου αθέτηση των όσων υπέγραψαν,κάτι που ο λαός πρέπει να αρνηθεί και να τους εξαναγκάσει να οργανώσουν γενικές εκλογές στις 30 Νοέμβρη: σε αντίθετη περίπτωση, ο λαός έχει το δικαίωμα να πάρει την τύχη του στα χέρια του:

- Η σημερινή εξουσία δεν μπορεί να φέρει ευημερία στο λαό: είναι γεγονός ότιμια εξουσία που νοιάζεται μόνο για την εναπόθεση τοξικών αποβλήτων, που λεηλατεί τον εθνικό πλούτο δεν είναι τίποτε άλλο από μια εξουσία αντιλαϊκή, που δεν κάνει το παραμικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση παρά μόνο υπό την πίεση των αγώνων

Οι εργαζόμενοι (στις μεταφορές, οι μισθωτοί ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, οι αγρότες), οι καταναλωτές, οι νοικοκυρές δεν μπορούν να κάνουν τις διεκδικήσεις τους να επιτύχουν αν εγκλωβιστούν στις μαζικές οργανώσεις (ΜΚΟ, Συνδικάτα, Ενώσεις) που διοικούνται από άτομα πρόθυμα να συνεργαστούν με τον πρόεδρο της δημοκρατίας και την κυβέρνησή του.

Επίσης, το Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κόμμα Ακτής Ελεφαντοστού, διαβεβαιώνει τους μισθωτούς εργαζομένους, τους μεταφορείς, τους αγρότες, τις νοικοκυρές, για την πλήρη υποστήριξή του στη σημερινή φάση των αγώνων τους ενάντια στις αυξήσεις των τιμών και για τη βελτίωση των συνθηκων διαβίωσης και εργασίας. Παραμένει, όπως πάντα έτοιμο να παρέχει κάθε συμβολή και απαραίτητη υποστήριξη για την επιτυχία των σημερινών αγώνων. Καλεί το σύνολο του ιβοριανού λαού να συνδέσει τις σημερινές διεκδικήσεις με τις πολιτικές, να απαιτήσει: διανομή εθνικών ταυτοτήτων, διεξαγωγή εκλογών, κατάργηση του συντάγματος, καταδίκη των καταχραστών του εθνικού πλούτου.

Αμπιτζάν, 17 Ιούλη 2008

Η Κεντρική ΕΠιτροπή

www.revolutionproletarienne.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: