Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2007

Το Κόμμα Εργασίας Τουρκίας (EMEP) για την απόφαση της Τουρκικής Βουλής για "διασυνοριακές επιχειρήσεις" στο Β. Ιράκ

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ

Ανακοίνωση του Κόμματος Εργασίας Τουρκίας (EMEP) για την απόφαση της Τουρκικής Βουλής για "διασυνοριακές επιχειρήσεις" στο Β. Ιράκ.

Η διασυνοριακή επιχείρηση στο Ιράκ δεν είναι λύση: Μόνο τους λαούς θα φέρει σε αντιπαλότητα


18η Οκτωβρίου 2007


Δυστυχώς, οι κυρίαρχες δυνάμεις στην Τουρκία δεν επιθυμούν να δούν την παρουσία των Κούρδων αντιπροσώπων στο κοινοβούλιο ως μια ευκαιρία για ειρήνη. Έτσι, το Κοινόβούλιο ψήφισε τελικά την πρόταση 507-19 (***) η οποία εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση να διατάξει τον στρατό να περάσει τα σύνορα με το Ιράκ μέσα σ’ένα διάστημα ενός χρόνου.

Πριν τη ψηφοφορία ο πρωθυπουργός Ερντογάν κάλεσε τον λαό να υποστηρίξει την επιχείρηση και έσπευσε να κατηγορήσει όσους την απορρίψουν ότι ενθαρρύνουν την «τρομοκρατία».

Είναι φανερό ότι η «στρατιωτική λύση» η οποία προβάλλεται αναφανδόν από τις ένοπλες δυνάμεις, δεν θα μπορούσε να είναι μια πραγματική λύση για το Κουρδικό πρόβλημα· αντίθετα, μια ακόμα στρατιωτική επιχείρηση στο Β. Ιράκ θα φέρει σε αντιπαλότητα τους λαούς της περιοχής. Με την ψήφιση της απόφασης για διασυνοριακή επιχείρηση, οι κυρίαρχες δυνάμεις σκοπεύουν από τη μιά πλευρά να συνεχίσουν την πολιτική άρνησης και βίας στο Κουρδικό πρόβλημα και από την άλλη να ασκήσουν πίεση στους λαούς της Τουρκίας.

Επιπλέον, η σκέψη ότι «η διασυνοριακή επιχείρηση στο Ιράκ θα δώσει μια απάντηση στις ΗΠΑ» – εξ’αιτίας του ψηφίσματος του Κονγκρέσσου για την αρμενική γενοκτονία – είναι τελείως απατηλή. Όπως ξέρουμε, «η επίδειξη ανυπακοής» δεν αποτελεί αντι-ιμπεριαλιστική στάση. Πραγματικός αντι-ιμπεριαλισμός θα ήταν η αποχώρηση της Τουρκίας απο το ΝΑΤΟ, το κλείσιμο όλων των αμερικανικών βάσεων στο έδαφος της Τουρκίας και η ακύρωση όλων των στρατιωτικών συμφωνιών με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Η έγκριση της στρατιωτικής επιχείρησης ισοδυναμεί, στην ουσία, με «έγκριση πολέμου». Οι λαοί της χώρας μας, τόσο οι Τούρκοι όσο και οι Κούρδοι, θα υποφέρουν το ίδιο από τις συνέπειες αυτού του πολέμου.

Δεν πρέπει να επιτραπεί στις κυρίαρχες δυνάμεις να θυσιάσουν την αδελφοσύνη Τούρκων και Κούρδων στο βωμό των πολιτικών τους σκοπιμοτήτων. Οι στρατιωτικές μέθοδοι, ο πόλεμος και η βία πρέπει να απορριφθούν ως εναλλακτικές προτάσεις για το Κουρδικό πρόβλημα· είναι επιτακτική η λήψη δημοκρατικών μέτρων και η έναρξη διαλόγου με στόχο την δημοκρατική λύση του προβλήματος.

Κόμμα Εργασίας Τουρκίας (EMEP)


*** Η πρόταση υποστηρίχθηκε από την κυβέρνηση, την αξιωματική αντιπολίτευση (Ρεμπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα) και το κόμμα Εθνικιστικής Κίνησης αλλά όχι από το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα – σύμμαχό μας στις τελευταίες εκλογές - το οποίο απόρριψε την πρόταση δηλώνοντας ότι η Τουρκία θα πρέπει να επιδιώξει μια δημοκρατική επίλύση του Κουρδικού προβλήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: