Τρίτη 18 Ιουλίου 2006

1ο Συνέδριο της Εθνικής Επιτροπής των Κομμουνιστικών Οργανώσεων Ισπανίας

(προδημοσίευση από την εφημερίδα Ανασύνταξη)

Επαναστατικό βήμα ενότητας στο δρόμο του μαρξισμού-λενινισμού-σταλινισμού

Με απόφασή της, η Εθνική Επιτροπή των Κομμουνιστικών Οργανώσεων Ισπανίας (CEOCE) στις αρχές Ιούνη ανακοίνωσε ότι οι τέσσερις κομμουνιστικής οργανώσεις που την απαρτίζουν δηλαδή η Κ.Ο. της Χώρας της Βαλένθιας, η Κ.Ο. 27 Σεπτέμβρη, Κ.Ο. Οχτώβρης και η Κ.Ο. Καταλονίας θα προχωρήσουν σε ενωτικό συνέδριο για την «δημιουργία ενός ενιαίου μαρξιστικού-λενινιστικού κόμματος» με στόχο «να συνεισφέρει αποτελεσματικότερα τον αγώνα που διεξάγει η Ισπανική εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα και να την εφοδιάσει με το απαραίτητο εργαλείο στην πάλη της ενάντια στον καπιταλισμό και τον ιμπεριαλισμό» όπως επίσης για «να ενισχύσει το διεθνές μαρξιστικό-λενινιστικό κομμουνιστικό κίνημα». Η Εθνική Επιτροπή προχώρησε σε αυτό το Έκτακτο συνέδριο αφού πρώτα ενέκρινε όλα τα σχετικά κείμενα (στόχοι, πολιτική γραμμή, πολιτικό πρόγραμμα και ανάλυση των τάξεων) όπως επίσης και ένα χρονοδιάγραμμα συνδιασκέψεων.

Τα βήματα για να φτάσουμε ως εδώ ήταν πολλά. Η διαδικασία ενότητας ξεκίνησε πριν 4 χρόνια με τη δημιουργία της CEOC, στην οποία αυξήθηκε ο βαθμός ενότητας και σύγκλισης μεταξύ των οργανώσεων μέσα από διάφορα φόρουμ, κινητοποιήσεις και πολιτική δουλειά. Μια ενωτική δουλειά στο δημοκρατικό (αντιμοναρχικό) και λαϊκό μέτωπο, στη νεολαία, στο συνδικαλιστικό πεδίο, με τα εθνικά και διεθνή αντιφασιστικά, αντιιμπεριαλιστικά και αντιμοναρχικά (δημοκρατικά) κλπ. Με αυτό τον τρόπο εμβάθυνε η κοινή ιδεολογική ταύτιση στη βάση του μαρξισμού-λενινισμού.

Η ενότητα λαβε σημαντικά χαρακτηριστικά με τη 2η Συνδιάσκεψη της CEOC που έλαβε χώρα στη Μαδρίτη στις 26-27/2/2005 και έβαλε και τους βασικούς στόχους. Τότε υπήρχε η αντιπροσωπία της προσκεκλημένης Κ.Ο. Καταλονίας συμμετείχε ως παρατηρητής. Μέσα σε πνεύμα ενθουσιώδες και αδερφικό, η Συνδιάσκεψη, μετά τη συζήτηση των τροποποιήσεων (και) των ντοκουμέντων της προηγούμενης εσωτερικής, μεταξύ των 3 οργανώσεων, συζήτησης, όπως επίσης και των κειμένων των αντιπροσώπων, υιοθέτησε 2 πολιτικά κείμενα για το εργατικό κίνημα και για το μοντέλο του Κόμματος των Κομμουνιστών.

Η 2η Συνδιάσκεψη είναι αυτή άλλωστε που καθόρισε ότι «ο ρόλος των κομμουνιστών στο εργατικό κίνημα είναι να δουλέψουν μέσα στα συνδικάτα που βρίσκονται οι μάζες, χωρίς να παραμερίζουμε τη δημιουργία, εκεί όπου είναι αυτό αναγκαίο, πλατφόρμων που επιτρέπουν την οργάνωση των εργαζομένων. Ο καθοδηγητικός ρόλος του Κόμματος είναι καθοριστικός για την παρέμβαση στη συνδικαλιστική κινητοποίηση στοχεύοντας στην πολιτικοποίηση της δράσης, για το ξεπέρασμα του μοναρχικού καθεστώτος, για την προοπτική του σοσιαλισμού».

Ενώ για το μοντέλο του Κόμματος η Συνδιάσκεψη επεσήμαινε ότι «προκύπτει η ανάγκη εργασίας για την ανασυγκρότηση του Κόμματος των Κομμουνιστών, προωθώντας τα φόρουμ σύγκλισης και διαλόγου μεταξύ των κομμουνιστών. Θεωρούμε απαραίτητη μια βαθιά, ειλικρινή και ανοιχτή συζήτηση που θα επιτρέψει να ξεριζώσουμε τις ξένες προς το μαρξισμό-λενινισμό ιδεολογικές επιρροές. Ο ρόλος του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού, η ανάγκη για ένα ενιαίο κόμμα με ένα πρόγραμμα επαναστατικό και μια επαναστατική πολιτική γραμμή, όπως επίσης και ο ρόλος επαναστατικής μορφωτικής δουλειάς, ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν».

Ένα μήνα πριν το συνέδριο οι οργανώσεις αποφάσισαν την έκδοση κοινής εφημερίδας και την ενοποίηση των ιστοσελίδων τους.

Με αφορμή το ιδρυτικό συνέδριο της CEOCE η Κίνηση μας έστειλε την ακόλουθη επιστολή.

Επιστολή έστειλε επίσης και το ΚΚ Εργατών Γαλλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: