Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019

Ισημερινός: Σημαντική νίκη με τον εντεκαήμερο λαϊκό ξεσηκωμό

Οι λαοί του Εκουαδόρ κατήγαγαν μια σημαντική νίκη με τον εντεκαήμερο λαϊκό ξεσηκωμό. Υποχρεώσαμε σε υποχώρηση την κυβέρνηση που, με την εξαπόλυση μιας βάρβαρης καταστολής και ενθαρρυμένη από τη στήριξη όλης της δεξιάς και του ιμπεριαλισμού, νόμισε πως θα μπορούσε να επιβάλει ένα πακέτο νεοφιλελεύθερων οικονομικών μέτρων. Ο Μορένο επέμενε ότι δεν θα κάνει βήμα πίσω και όμως ανακαλεί το διάταγμα 883 (σ.μετ.: που καταργούσε τις επιδοτήσεις στα καύσιμα), εκπονώντας νέο στη θέση του.

Τα αποτελέσματα αυτού του αγώνα ήταν εφικτά χάρη στο μέγεθος της διαμαρτυρίας, τη μαχητικότητά της και την ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΡΑΣΗΣ των λαϊκών δυνάμεων. Παλέψαμε μαζί ιθαγενικό κίνημα, εργαζόμενοι, νεολαία, γυναίκες, δάσκαλοι, κάτοικοι παραγκουπόλεων, μικρέμποροι, αγρότες… Όλος ο λαός ξεσηκώθηκε. Θα πρέπει να ξεχωρίσουμε τη μαχητικότητα, την τόλμη της νεολαίας που διαδραμάτισε ρόλο δύναμης κρούσης σε αυτές τις μάχες, και τη δράση της ιθαγενούς γυναίκας που, για άλλη μια φορά, δείχνει το θάρρος της.

Οι δυνάμεις μας έπαιξαν το ρόλο τους σε αυτό τον αγώνα. Κατάφεραμε και τις τοποθετήσαμε κατάλληλα, ανακτήσαμε δυνάμεις, αναδείξαμε ηγέτες. Σε αυτό τον αγώνα συμμετείχαν το Κόμμα μας, η Λαϊκή Ενότητα και άλλες αριστερές οργανώσεις.

Η Πανεθνική Απεργία, που είχε ανακοινωθεί και προωθούταν μήνες τώρα, αποτέλεσε ένα σημαντικό σημείο αυτές τις μέρες. Είχαμε έναν σοβαρό ρόλο στην καθοδήγηση της δράσης του Ενωτικού Μετώπου Εργαζομένων (FUT).

Ηττήθηκε η κυβέρνηση, ηττήθηκε η δεξιά, ηττήθηκε – σε αυτό το σημείο – η πολιτική του ΔΝΤ.

Η εικόνα της κυβέρνησης έχει σημαντικά τρωθεί, οι μπροστάρηδες εκ μέρους της σε αυτή την κρίση, ο Χαρίν (σ.μετ.: Υπουργός Άμυνας) και η Ρόμο (σ.μετ.: Υπουργός Εσωτερικών), αμφισβητούνται ανοιχτά. Πρέπει να συνεχίσουμε να απαιτούμε την άμεση παραίτησή τους και να πλήττουμε την εικόνα του Αντιπροέδρου και του Υπουργού Οικονομίας, να αποκαλύπτουμε τη βάρβαρη καταστολή από πλευράς αστυνομίας και στρατού.

Αμφισβητείται, για άλλη μια φορά, η Εθνοσυνέλευση.

Οι αγωνιζόμενοι λαοί αμφισβήτησαν και ξεπέρασαν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, την απαγόρευση κυκλοφορίας, την παραπληροφόρηση των ΜΜΕ της αστικής τάξης.

Οι επιδιώξεις του Κορρεϊσμού δεν υλοποιήθηκαν, παρά τις μεγάλες προσπάθειές του. Οι πραξικοπηματικές του απόπειρες ηττήθηκαν. Η εικόνα του Κορρεϊσμού από αυτό τον αγώνα έχει πληγεί.

Είναι απαραίτητο να αναδείξουμε στο λαό την καταλυτική σημασία που είχε η ενότητα και ο αγώνας για την κατάκτηση αυτής της νίκης.

Αυτές οι μέρες θέτουν το λαϊκό κίνημα σε μια νέα ιδεολογική και πολιτική κατάσταση. Υπάρχουν καλύτεροι όροι για την ανάπτυξή του. Εμείς πρέπει να καταβάλλουμε προσπάθειες για την ενίσχυση των δυνάμεών μας.

Πρέπει να αξιολογήσουμε στις οργανώσεις μας και τις μαζικές οργανώσεις, τα συνδικάτα, τους συνδέσμους, τις κοινότητες, τους συνεταιρισμούς κλπ, τι ήταν αυτός ο αγώνας και να ορίσουμε νέες δράσεις. Οι Λαϊκές Συνελεύσεις που δημιουργήθηκαν αυτές τις μέρες πρέπει να διατηρηθούν για να κάνουν απολογισμό για τις δράσεις και να τις κάνουμε φορείς συζήτησης προτάσεων και καθορισμού μελλοντικών δράσεων.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να κάνουμε στη διεθνή αλληλεγγύη, τα μηνύματα και τις δράσεις που αναπτύχθηκαν σε διάφορες χώρες.

Κεντρική Επιτροπή του ΜΛΚΚ Εκουαδόρ

13 Οκτώβρη 2019

Αναδημοσίευση της μετάφρασης από τον ΠΡΟΛΟΓΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: