Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Κώστας Δήμος (1927-2005)

Στα τέλη Μάη του 2005 «έφυγε» για πάντα από κοντά μας ο μαχητής αξιωματικός του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) Κώστας Δήμος. Ενταφιάστηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του.

Ο Κώστας Δήμος γεννήθηκε το 1927 στην Καλλονή Γρεβενών. Κατάγονταν από αγροτική επαναστατική οικογένεια και κατά τη διάρκεια της κατοχής οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ και πήρε μέρος στην αντίσταση κατά των φασιστών κατακτητών.

Μετά την απελευθέρωση της χώρας όταν είχε αρχίσει η μοναρχοφασιστική τρομοκρατία σε βάρος των αντιφασιστών και των κομμουνιστών ακολούθησε το κάλεσμα του ΚΚΕ, βγήκε στο βουνό και απ’ τις γραμμές του ένδοξου ΔΣΕ πολεμήσει τον ντόπιο μοναρχοφασισμό και τα αφεντικά του αγγλο-αμερικάνους ιμπεριαλιστές.

Έδρασε κυρίως απ’ τις γραμμές της 159 επίλεκτης Ταξιαρχίας του Σουλίου και πήρε μέρος σε πολλές μάχες, όπως Παραμυθιάς, Βελανιδιάς, Αγνάντων, Λιβιάχοβου, κλπ. Για μεγάλο χρονικό διάστημα ανήκε και έδρασε σε διμοιρία ελεύθερων σκοπευτών, με διμοιρίτη το Γιώργο Βλάχο, μαζί με τους Αποστόλη Κατσίφα, Μίχο, Μήτσο Μπακάλη, Κώστα Νάτσικα, Τάκη Γκούνη, Γιάννη Καλτσή, Βασίλη Γκεσούλη, Γιώργου Μπουκουβάλα, Κώστα Πάσχο, Κώστα Γιάννο, Παπαχρίστο, Στέλλα, Μαρία, κλπ.

Τελείωσε τη Σχολή Αξιωματικών του ΔΣΕ και ονομάστηκε Ανθυπολοχαγός.

Μετά την υποχώρηση του ΔΣΕ μαζί με χιλιάδες άλλους αντάρτες μαχητές έφτασε στη φιλόξενη Τασκένδη, πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν της Σοβιετικής Ένωσης. Εκεί δούλεψε στις οικοδομές και παντρεύτηκε τη συντρόφισσά του στη ζωή και την πάλη Όλγα, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά: Πόπη, Μαρία και Χρήστο, που πρόωρα έχασε τη ζωή του σε τροχαίο ατύχημα, βυθίζοντας όλη την οικογένεια σε βαρύ πένθος.

Ύστερα από 35 χρόνια αναγκαστικής προσφυγιάς επέστρεψε μαζί με την οικογένειά του το 1975 στην πατρίδα, όπου εργάστηκε ως την συνταξιοδότησή του.

Ήταν τακτικός αναγνώστης και συνδρομητής της «ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗΣ».

Η συντρόφισσά του στη ζωή και την πάλη Όλγα προσφέρει στη μνήμη του 20 στην «ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ» ευρώ. Επίσης στην «ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ» προσφέρει 15 ευρώ ο συμπολεμιστής, συναγωνιστής και φίλος του Κώστας Νάτσικας.

ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ, Αρ. Φύλ. 213 1-15 Οχτώβρη 2005

Δεν υπάρχουν σχόλια: