Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες - μετανάστες


ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΝΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΛΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ - ΝΑ ΣΥΝΤΡΙΒΕΙ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ - ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ - ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ

ΖΗΤΩ Η ΦΙΛΙΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ - Να φύγουν ΤΩΡΑ οι ιμπεριαλιστές από το Αιγαίο - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΠΑΛΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ - Έξω η Ελλάδα από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ


Στη Συρία, από την αρχή του πολέμου ακόμα, ήταν φανερό ότι η λεγόμενη «αντιπολίτευση» δεν ήταν τίποτα άλλο παρά το μακρύ χέρι του ιμπεριαλισμού στη χώρα. Στόχος ήταν να παρέμβουν στα εσωτερικά της χώρας έτσι ώστε να ανατρέψουν τον δημοκρατικά εκλεγμένο αστό πρόεδρό της, Άσαντ. Ο «Ελεύθερος Συριακός Στρατός» και η Συριακή αντιπολίτευση δεν δημιουργήθηκαν από κάποια οργανωμένη λαϊκή δύναμη, βρέθηκαν όμως, εξοπλισμένοι με σύγχρονα όπλα και με έμπειρους στρατιώτες που μπορούσαν να αντιπαρατεθούν με τον αρκετά ικανό αστικό Συριακό στρατό.
Την ίδια περίοδο στην Ελλάδα η συντριπτική πλειονότητα των Οργανώσεων δεν έπαιρνε θέση υπέρ της Συρίας, κατά του εμπάργκο ή των κυρώσεων που της επιβλήθηκαν. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, κρατούσαν ίσες αποστάσεις, αγνοώντας ότι η σύγκρουση Ιμπεριαλισμού - λαού ήταν η κύρια αντίθεση, μιας και ιμπεριαλιστικές χώρες ανοιχτά επενέβαιναν (όπως είχαν κάνει και παλιότερα σε Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβύη, κλπ.) ενάντια σε μία ακόμα χώρα ως «σωτήρες» με σκοπό να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα τους σ' αυτή και στην ευρύτερη περιοχή.
Τελικά στον πόλεμο της Συρίας έχουν εμπλακεί με στρατιωτικές επιχειρήσεις: η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Αγγλία, η Γαλλία, η Τουρκία, κ.α. Μετά τις επιθέσεις στη Γαλλία, όλες οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ιμπεριαλιστικής ΕΕ συμφώνησαν να ενισχύσουν στρατιωτικά τις επιχειρήσεις στη Συρία (ανάμεσα σε αυτές και η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ). Μία εμπλοκή που συνεχίζεται με αφορμή «τον κίνδυνο του Ισλαμικού κράτους» που επεκτείνει ή περιορίζει την επιρροή του ανάλογα με τους βομβαρδισμούς, χωρίς να έχει κάποια στήριξη από τον ντόπιο πληθυσμό και χωρίς κάποια οργάνωση των δομών του ή του στρατού του.


Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί τον «φράχτη του αίσχους» στον Έβρο


Οι συνεχείς βομβαρδισμοί ισοπέδωσαν ότι υπήρχε στη χώρα αναγκάζοντας το μεγαλύτερο μέρος των 17.000.000 (και πλέον) κατοίκων της να διασωθούν από τη λαίλαπα του πολέμου και να αναζητήσουν αλλού μία καλύτερη ζωή. Στην αρχή το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού ρεύματος «σήκωσαν» οι γειτονικές χώρες, όμως από το 2015 χιλιάδες μετανάστες μηνιαίως προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη περνώντας από τη χώρα μας. Εκεί, αδυνατώντας να περάσουν από τον Έβρο λόγω του φράχτη 12,5 χλμ. στα Ελληνο-Τουρκικά χερσαία σύνορα, γνωστού ως «φράχτη του αίσχους» του φασίστα Α. Σαμαρά, επιλέγουν να έρθουν μέσω θάλασσας. Έναν φράχτη που ο σημερινός πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας, αρνείται να ρίξει, αποκαλώντας, ουσιαστικά, ανόητους όσους στηρίζουν ακόμα την καταστροφή του («η ιδέα του να πέσει ο φράχτης μονομερώς και να έρχονται οι πρόσφυγες από τον Έβρο φαίνεται καλή ιδέα για κάποιους που δεν έχουν ιδέα», 5/11/2015) παρόλο που η Διεθνής Αμνηστία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «Τα αυξημένα μέτρα φύλαξης των χερσαίων συνόρων με τη Τουρκία καθώς και η ανέγερση εκεί ενός φράχτη μήκους 12.5 χιλιομέτρων το 2012, έχει αναγκάσει τους πρόσφυγες και μετανάστες να επιλέγουν την πιο επικίνδυνη διαδρομή μέσω των θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας με την Τουρκία» (2/11/2015). Αποτέλεσμα αυτού να πνίγονται κατά εκατοντάδες στο Αιγαίο, σε ένα έγκλημα που πιθανότατα συνιστά γενοκτονία.

Κάλεσμα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στους σφαγείς του ΝΑΤΟ για «φύλαξη» του Αιγαίου - Η Γερμανοδιοικούμενη Frontex θα λειτουργήσει υποστηρικτικά στις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ


Την ίδια ώρα που όλη η Μ. Ανατολή «φλέγεται» (βλ. Συρία, Λιβύη, Παλαιστίνη, Ιράκ, Αφγανιστάν, κλπ.) με ευθύνη κυρίως του ΝΑΤΟ και των - συμμαχικών σε αυτό - κρατών, ο πρωθυπουργός κάλεσε τις στρατιωτικές (!) δυνάμεις του ΝΑΤΟ με πρόσχημα «την φύλαξη των θαλασσίων συνόρων της χώρας». Κάλεσε δηλαδή πρώτον, στρατό απέναντι στο κύμα χιλιοβασανισμένων και ταλαιπωρημένων μεταναστών, δεύτερον, τους ίδιους τους ΣΦΑΓΕΙΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ της Μ. Ανατολής ως εγγυητές της διαφύλαξης των συνόρων!, τρίτον, ουσιαστικά χαρακτηρίζει τους μετανάστες ως απειλή των συνόρων! Μία κίνηση που καταδείχνει για άλλη μια φορά τη φιλο-ΝΑΤΟικο-ιμπεριαλιστική πολιτική που ακολουθεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και προσωπικά ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας.
Ταυτόχρονα, η ντόπια Αστική τάξη, ξενόδουλη από γεννησιμιού της, μέσω των ΜΜΕ που ελέγχει και κατ' επέκταση της Ελληνικής κυβέρνησης, ασκεί πρώτον, κριτική στην Τουρκία που (ανεξάρτητα από τους λόγους που το κάνει) αντιτίθεται προσωρινά στην ανάπτυξη δυνάμεων του ΝΑΤΟ στα Τουρκικά χωρικά ύδατα (««Τορπιλίζει» την επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο η Τουρκία», «Το Βήμα» 22/02/2016, «Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι επιβεβαίωναν στην «Κ» πως υπάρχει εμμονή της Τουρκίας στο να περιοριστεί η επιχείρηση στα διεθνή ύδατα και όχι στα εθνικά χωρικά ύδατα, όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί. Με την επιχείρηση να εξελίσσεται μόνο στα διεθνή ύδατα, δεν υπάρχει κάποια χρησιμότητα στον περιορισμό των προσφυγικών ροών, τονίζουν οι ίδιες πηγές.» «Καθημερινή» 24/02/2016), και δεύτερον, προσπαθεί να παρουσιάσει την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο ως «θετική» (!) ενέργεια στον ανταγωνισμό της με τον Τουρκική Αστική τάξη με φόντο το μεταναστευτικό ζήτημα («Ο κ. Καμμένος εκτιμά ότι οι σύμμαχοι θα απομονώσουν την Τουρκία», «Καθημερινή» 24/02/2016).
Από τον διαγωνισμό ξενοδουλείας δεν θα μπορούσε να λείπει ο Πρόεδρος της Βουλής (ΠτΒ) Ν. Βούτσης, ο οποίος ως απολογητής του ιμπεριαλισμού, στην ομιλία του στο «Οικονομικό Φόρουμ Δελφών», στις 26/02/2016, απέκρυψε τις ευθύνες των ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για την καταστροφή, τον ξεριζωμό και τη σφαγή των λαών της Μ. Ανατολής. Πιο συγκεκριμένα, στην ομιλία του υιοθέτησε όλα εκείνα τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν οι ιμπεριαλιστές για να επέμβουν στα εσωτερικά των χωρών αυτών κυρίως ένοπλα («Είναι οι πολιτικές ηγεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφασισμένες να διαμορφώσουν μια στρατηγική υποδοχής και ενσωμάτωσης μερικών εκατομμυρίων, ενδεχομένως, προσφύγων-μεταναστών από την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, περιοχές που βρίσκονται σε γενικευμένη στρατηγική αποσταθεροποίησης, λόγω πολέμων, εμφύλιων συρράξεων και θρησκευτικών φονταμενταλιστικών τάσεων;», «left.gr» 26/02/2016 https://left.gr/news/n-voytsis-oi-axies-tis-eyropis-anavaptistikan-mesa-apo-tin-allileggyi-kai-tin-axioprepeia-toy ).

Αντιδραστικός-ρατσιστικός ο διαχωρισμός μετανάστη - πρόσφυγα



Από την επίθεση κατά της Λιβύης και τη διάλυση της από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις των ΗΠΑ, της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας και του τεράστιου μεταναστευτικού ρεύματος που ακολούθησε προς την Ιταλία, με χιλιάδες να συνωστίζονται καθημερινά σε βάρκες για να περάσουν μέσω θάλασσας στην Ευρώπη και να γλιτώσουν από τον πόλεμο, είχε ξεκινήσει να διαμορφώνεται μία αλλαγή τακτικής των κυρίαρχων ΜΜΕ, Ελληνικών και ξένων. Αλλαγή τακτικής που, βέβαια, υπαγορευόταν από φασίζουσες δυνάμεις και «έστρωνε» το δρόμο στις φασιστικές και ναζιφασιστικές, ωραιοποιώντας τη φρασεολογία και τις πρακτικές τους που μόνο στόχο έχουν να καλλιεργήσουν το μίσος μεταξύ των λαών και να διαιρέσουν το προλεταριάτο σε κάθε χώρα. Αυτή η τακτική περιγράφεται με λίγα λόγια από το «Ο καλός πρόσφυγας - ο κακός μετανάστης» που στην ουσία υπονοεί αυτό που υποστηρίζουν οι φασίστες, ότι δηλαδή «μετανάστης = παράτυπος μετανάστης = λαθρομετανάστης».
Στα πλαίσια αυτής της αλλαγής τακτικής έχει προσαρμοστεί η φρασεολογία και των Ελληνικών ΜΜΕ, αλλά και της Ελληνικής κυβέρνησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού του αντιδραστικού-ρατσιστικού διαχωρισμού είναι ο διαχωρισμός των μεταναστών με βάση τη χώρα προέλευσής τους (λες και το Αφγανιστάν, για παράδειγμα, έχει υποστεί λιγότερα από τον ιμπεριαλισμό ή ότι ο πόλεμος εκεί έχει τελειώσει). Άλλη αντιμετώπιση έχουν οι Σύριοι, άλλη οι Ιρακινοί, κλπ. Επιτρέπεται στους Σύριους να περάσουν (σε μικρές ομάδες) τα βόρεια σύνορα της χώρας μας, στους Αφγανούς όμως όχι.

Οι πρακτικές «ανακοπής του μεταναστευτικού κύματος» ή «επαναπροώθησης μεταναστών» σημαίνουν μόνο ένα πράγμα: Περισσότεροι μετανάστες πνιγμένοι στο Αιγαίο



Σε Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Φλεβάρη επισημαίνεται ότι στόχος της ΕΕ «πρέπει να είναι η ταχεία μείωση των προσφυγικών ροών, η προστασία των εξωτερικών μας συνόρων, η μείωση της παράνομης μετανάστευσης και η διαφύλαξη της ακεραιότητας του Σένγκεν». («Βήμα», 19/2/2016) Στο κοινό ανακοινωθέν που εξεδώθει μετά τη Σύνοδο επισημαίνεται ότι «απαιτείται σημαντική και συνεχής μείωση του αριθμού των παράνομων διελεύσεων» («Βήμα», 19/2/2016)
Σε αυτά τα πλαίσια οι επικεφαλής του μοναρχοφασιστικού κόμματος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης και το μεγαλοαστικού ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά είχαν τηλεφωνική επικοινωνία στην οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι: «Οι παράνομες ροές πρέπει με κάθε μέσο να σταματήσουν τώρα.» («Ημερησία» 24/02/2016)
Τόσο στο ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής όσο και στην επικοινωνία Μητσοτάκη-Γεννηματά οι μετανάστες στοχοποιούνται ξεκάθαρα ως απειλή για τα σύνορα των χωρών της ΕΕ. Επομένως, όχι ως θύματα ενός ιμπεριαλιστικού πολέμου αλλά ως  «εισβολείς» και καταστρώνεται σχέδιο «ανακοπής του μεταναστευτικού κύματος» με λίγα λόγια περισσότεροι μετανάστες πνιγμένοι στο Αιγαίο από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίων των μεταναστών.

Φασιστικοποίηση στην Ευρώπη


Την ίδια περίοδο η Ευρώπη φασιστικοποιείται. Στις 26/01/2016 η Δανία έκανε νόμο του κράτους την κατάσχεση τιμαλφών από τους μετανάστες που θα εισέρχονται στην επικράτειά της ως αντάλλαγμα για τη «φιλοξενία» που θα τους παρέχει. Νόμος που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων σε όλη την Ευρώπη μιας και νομιμοποιεί ενέργειες κατά των μεταναστών-προσφύγων, ανάλογες με τις κατασχέσεις των περιουσιών των Εβραίων από τους Ναζί, πριν και κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Στην Αυστρία, το ναζι-φασιστικό «Κόμμα των Ελευθέρων» ενισχύεται, ξεπερνώντας ακόμα και το κυβερνών κόμμα στις δημοσκοπήσεις. Αντί, όμως, τα υπόλοιπα Αστικά κόμματα να ορθώσουν ένα μέτωπο για να ανατρέψουν την φασιστικοποίηση στη χώρα τους, υιοθετούν την ατζέντα, την φρασεολογία και το πρόγραμμα των ναζι-φασιστών, κλείνοντας τα σύνορα στους μετανάστες, βγάζοντας το στρατό στο δρόμο και ορθώνοντας φράχτες για την αναστολή του μεταναστευτικού ρεύματος.
Στη Σλοβακία, το Ναζι-φασιστικό κόμμα ενισχύεται και μπαίνει για πρώτη φορά στη βουλή.

Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών έγιναν «hot spots»


Για να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το μεταναστευτικό κύμα των τελευταίων μηνών και σε συνδυασμό με την επιλογή των κρατών της ΕΕ να κλείνουν τα σύνορα τους, επέλεξε συγκεκριμένα σημεία για την ανάπτυξη χώρων που θα διαμείνουν οι μετανάστες που εγκλωβίστηκαν στη χώρα. Οι χώροι αυτοί - οι περισσότεροι στη μέση του πουθενά - που προσανατολίζονται να είναι κλειστοί, στην καλύτερη περίπτωση θα είναι γκέτο και στην χειρότερη περίπτωση θα είναι στρατόπεδα συγκέντρωσης τύπου Αμυγδαλέζας, όπου στοιβάζονταν χιλιάδες μετανάστες σε άθλιες συνθήκες και υπό αστυνομική τρομοκρατία.
Σήμερα, χρειάζεται ταξική αλληλεγγύη στους χιλιοβασανισμένους μετανάστες, ένταση της πάλης ενάντια στον πόλεμο, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, το φασισμό, το ρατσισμό και τον εθνικισμό.
Όπως παλιότερα είχε επισημανθεί: «Οι επαναστάτες μαρξιστές δηλ. οι λενινιστές-σταλινιστές πρέπει, μαζί με όλους τους αντιφασίστες, να αγωνιστούν για τη συγκρότηση ενός πλατιού Αντιφασιστικού Μετώπου αλλά και για την ταξική ΕΝΟΤΗΤΑ του προλεταριάτου: ΝΤΌΠΙΩΝ ΚΑΙ ΞΕΝΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, σφυρηλατώντας την αλληλεγγύη και την ΕΝΟΤΗΤΑ στην κοινή πάλη για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους, την πάλη ενάντια στη φασιστικοποίηση, το ρατσισμό και τον εθνικισμό, το φασισμό και ναζι-φασισμό όσο και στην πάλη για την προλεταριακή επανάσταση». (Ιούλης 2014)

Δεν υπάρχουν σχόλια: