Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Σιωπή από τα καθεστωτικά ΜΜΕ για την φασιστική επέμβαση των δυνάμεων καταστολής στην Ειδομένη

Σιωπή από τα καθεστωτικά ΜΜΕ για την φασιστική επέμβαση των δυνάμεων καταστολής στην Ειδομένη

Στις 9 Δεκέμβρη 2015 ύστερα από εντολή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και συγκεκριμένα του Υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα, οι δυνάμεις καταστολής επενέβησαν στον πρόχειρο καταυλισμό των μεταναστών στην Ειδομένη, στα σύνορα με την ΠΓΔΜ. Εκεί συνωστίζονταν σε σκηνές χιλιάδες μετανάστες από την Συρία, το Ιράν, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, κλπ. περιμένοντας υπομονετικά να αλλάξει κάτι και να τους επιτραπεί να προχωρήσουν εντός της ΠΓΔΜ και στη συνέχεια προς την κεντρική Ευρώπη.
Οι μετανάστες που βρίσκονταν στην Ειδομένη, είχαν κάνει ένα μακρύ και δύσκολο ταξίδι, έχασαν δικούς τους ανθρώπους στα νερά του Αιγαίου, έπεσαν θύματα δουλεμπόρων και ντόπιων εκμεταλλευτών οι οποίοι για ένα δωμάτιο, ένα κομμάτι ψωμί ή ένα μπουκάλι νερό απαιτούσαν μία ολόκληρη περιουσία. Το καταστροφικό ταξίδι ξεκίνησε διότι οι χώρες τους καταστράφηκαν από τις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Σημαντικό ρόλο σε αυτές έπαιξε η - για άλλη μια φορά - εθελόδουλη στάση των εθελόδουλων ελληνικών κυβερνήσεων που αποδέχτηκαν την διενέργεια επιθέσεων είτε του στόλου είτε της αεροπορίας των ιμπεριαλιστών από τις στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ στην χώρα μας, από όπου εκκινούσαν για να βομβαρδίσουν και να καταστρέψουν χώρες όπως η Συρία, η Λιβύη, το Ιράκ, κλπ.
Η επέμβαση των δυνάμεων καταστολής στην Ειδομένη ξεκίνησε νωρίς το πρωί, αφού πρώτα η κυβέρνηση χρησιμοποίησε φασιστικού τύπου πρακτικές φίμωσης του τύπου. Συγκεκριμένα, πριν ξεκινήσει την επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης η αστυνομία προσήγαγε αυθαίρετα τους 2 μοναδικούς φωτορεπόρτερ που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στον καταυλισμό, όπως κατήγγειλε λίγη ώρα αργότερα η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας. Μόνος στόχος αυτής της τακτικής ήταν να μην παρευρίσκεται κανείς που θα μπορούσε να καταγράψει και να αποτυπώσει με εικόνες και βίντεο τη βίαιη διάλυση του καταυλισμού. Από την ίδια μέρα όλα τα καθεστωτικά ΜΜΕ ξεκίνησαν να αναμεταδίδουν ότι «Η επιχείρηση, στην οποία συμμετείχε ισχυρή αστυνομική δύναμη από τη Θεσσαλονίκη και το Κιλκίς, πραγματοποιήθηκε χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις» («Έθνος», 9/12/2015), «Περιστατικά αστυνομικής βίας ή επεισόδια δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής από όσους ήταν κοντύτερα στην επιχείρηση, δηλαδή τα μέλη των ΜΚΟ.», παρόλο που «απέκλεισαν την περιοχή σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων, μη επιτρέποντας την πρόσβαση σε εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων (με εξαίρεση τον εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες), δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ.» («ΕΦ.ΣΥΝ.» 10/12/2015).

Δεν υπάρχουν σχόλια: