Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών Γαλλίας (PCOF): Για τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών (14/12/2015)

Επιτακτική η εργατική και λαϊκή αντίσταση στην πολιτική λιτότητας του Ολάντ και της κυβέρνησής του
Ο 2ος γύρος των περιφερειακών εκλογών χαρακτηρίστηκε από την κινητοποίηση της κυβέρνησης, του Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΣΚ) και των πολιτικών δυνάμεων που συγχωνεύτηκαν με το ΣΚ, για την αποτροπή της νίκης του Εθνικού Μετώπου (ΕΜ). Αυτό είναι το πανεθνικό πολιτικό μήνυμα που δόθηκε.
Αυτό μεταφράστηκε από την απόσυρσή τους στην περιοδχή του Nord-Pas-de-Calais-Picardie, αι σε αυτή του Paca, μαζί με κάλεσμα σε υπερψήφιση του υποψηφίου της δεξιάς. Στην περιοχή grand Est, η διατήρηση του υποψηφίου απορρίφτηκε και το ΣΚ μαζί με πολλές δυνάμεις του Μετώπου της Αριστεράς, επίσης ψήφισαν τον υποψήφιο της Δεξιάς. Σε αυτές τις περιοχές στο 2ο γύρο το λευκό/άκυρο αυξήθηκε σημαντικά (7-8%).
Αναφορικά με τη Δεξιά, αυτή δεν υιοθέτησε την ίδια στάση απόσυρσης εκεί που είχε φτάσει πίσω από το ΣΚ στον 1ο γύρο.
Το κάλεσμα “να φράξουμε το δρόμο στο ΕΜ” βρήκε απήχηση, κάτι που μετατράπηκε σε αυξηση του ποσοστού συμμετοχής, από 49% στον 1ο σε 53% στο 2ο γύρο.
Οι λίστες με επικεφαλής το ΣΚ γενικά επωφελήθηκαν από αυτή την επιπρόσθετη εκλογική κινητοποίηση. Κάτι τέτοιο επέπτρεψε τον περιορισμό των ζημιών και τη νίκη σε 5 περιφέρειες.
Οι συνολικοί αριθμοί δίνουν 9 εκατομμύρια ψήφους για τη Δεξιά, 7,2 εκατομμύρια ψήφους για τις λίστες με επικεφαλής το ΣΚ και 6,8 εκατομμύρια ψήφους για το ΕΜ. Αυτός είναι ο πιο υψηλός αριθμός ψήφων που κέρδισε ως τώρα αυτό το κόμμα, με μια αύξηση 800.000 ψήφων μεταξύ των δύο γύρων σε αυτές τις περιφερειακές. Απέτυχε να έρθει πρώτο στις 6 περιοχές όπου η λίστα του ήταν πρώτη στις 6 Δεκέμβρη. Η Δεξιά θα διοικήσει σε 7 περιφέρειες, μεταξύ των οποίων η Ile-de-France.
Αυτές οι εκλογές έλαβαν χώρα σε ένα πλαίσιο κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, κάτι που επέτρεψε στο ΕΜ να αναπτύξει τις θέσεις του περί “ασφάλειας” και τον ισλαμοφοβικό του λόγο. Οι ηγέτες της Δεξιάς του Σαρκοζύ στάθηκαν πολύ σε αυτά τα θέματα, προσπαθώντας να καρπωθούν ένα τμήμα των ψήφων που είχαν οδηγηθεί στο ΕΜ στον 1ο γύρο. Αυτό, αναμφίβολα, είχε αποτέλεσμα εκεί όπου το ΕΜ δεν μπορούσε να κερδίσει, όπως στο Ile de France. Και έφερε ψήφους που επέτρεψαν στην Pécresse να περάσει τη λίστα Bartelone.
Όμως αυτό που για εμάς είναι πολύ σοβαρό, είναι το πολιτικό και ιδεολογικό μήνυμα που δόθηκε από τη θέση των υπευθύνων των ψηφοδελτίων που είχαν επικεφαλής υποψηφίους του ΣΚ οι οποίοι κάλεσαν σε υπερψήφιση ψηφοδελτίων της Δεξιάς, τα οποία παρουσιάζονταν ως “ανάχωμα στο ΕΜ”.
Αυτό που είναι σοβαρό, είναι ότι τα κόμματα που καταγγέλλουν, κατά τ’ άλλα, την πολιτική Ολάντ και της κυβέρνησής τους, συσπειρώθηκαν γύρω από αυτή τη θέση.
Το κόμμα μας κάλεσε σε αποχή, σε όλες τις περιφέρειες όπου το δίλημμα ήταν “Δεξιά-ΕΜ”, και στις περιοχές όπου η “επιλογή” ήταν μεταξύ Δεξιάς και λίστας με επικεφαλής υποψήφιο του ΣΚ. Στην περιοχή Languedoc, Roussillon, Midi Pyrénées, καλέσαμε σε υπερψήφιση του ενιαίου ψηφοδελτίου ΣΚ-Μέτωπο της Αριστεράς-Ευρώπη-Οικολογία-Οι Πράσινοι (EELV), για την παρεμπόδιση της νίκης του ΕΜ.
Το κύριο δίδαγμα που αντλούμε από αυτές τις εκλογές, είναι ότι καθίσταται επιτακτική η ανάπτυξη εργατικής και λαϊκής αντίστασης στην πολιτική λιτότητας και πολέμου του Ολάντ και της κυβέρνησής του.
Παρίσι, 14 Δεκέμβρη 2015
Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών Γαλλίας

Μετάφραση: https://parapoda.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: